De derde grote DOCG uit de Toscane, naast de Chianti en Brunello, is de Vino Nobile di Montepulciano: ‘De edele wijn uit Montepulciano’. Sinds 1981 draagt het al deze DOCG en behoort daarbij tot de allereerste, na Barolo en Brunello. Montepulciano is net als Montalcino een prachtig hooggelegen middeleeuwse stad, alleen ligt het wat meer landinwaarts richting het oosten.

Er is ook een druivenras dat montepulciano heet, deze vinden we voornamelijk in de Abruzzen en Marken. Erg verwarrend, want de Vino Nobile de Montepulciano is vernoemd naar het stadje, niet het druivenras. Hier staat namelijk de sangiovese druif aangeplant, lokaal ook wel ‘prognolo of prugnolo gentile’ genoemd. Net als in Brunello di Montalcino hebben ze hier ook een soort van tweede wijn die op de markt komt als DOC Rosso di Montepulciano. Vaak van jongere wijnstokken gemaakt, wat lichter van structuur en meteen op dronk, in tegenstelling tot de Vino Nobile die vaak flesrijping nodig heeft.

Al vele jaren werken we met de wijnen van de zeer charmante Caterina Dei. Waar ze vroeger nog alleen maar druiven verkochten, produceren ze nu sinds 1985 hun eigen wijn. In 1989 bouwde de vader van Caterina een geheel nieuwe wijnkelder, die vandaag de dag nog steeds in gebruik is. In 1991 is ze gestopt met haar carrière als actrice en zangeres en heeft zich geheel gestort op het produceren van karakteristieke wijnen.

Het wijngoed is tegenwoordig verdeeld over vier wijngaarden: Bossona, Martiena, La Ciarliana en La Piaggia. De verschillende terroirs liggen allemaal op een minimale hoogte van 300 m. De doelstelling van Caterina is om karakteristieke wijnen te maken, met expressie van hun terroir, kracht, finesse en een perfecte combinatie tussen de moderne en klassieke stijl. Ook Dei heeft een eervolle vermelding in de Gambero Rosso.

header Azienda Agricola Dei

Wijnen van deze wijnmaker:

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473