Er zijn maar weinig klassieke wijngebieden waar meer geïnnoveerd wordt dan in Rioja! Het kleine wijnhuis Bodegas Ortega Ezquerro vormt daar geen uitzondering op en wist ons zelfs dermate te overtuigen dat we de wijnen wel moesten opnemen!

Meteen toen we de wijnen van dit huis hadden geproefd wisten we dat we iets unieks in handen hadden: de combinatie van de variatie in stijlen en de consistentie in zeer hoge kwaliteit was verbluffend. Toen we ontdekten dat het huis afkomstig is uit de Rioja Baja - een gebied van toch wat minder standing dan Rioja Alta of Alavesa - waren we verrast! En toen we ontdekten dat de Joven gemaakt wordt via de Beaujolais-methode van ‘macération carbonique’ waren we nog meer verrast! En ook het gebruik van nieuw Amerikaans eiken in combinatie met gebruikt Frans eiken is alles behalve normaal. Kortom, Ortega Ezquerro bleef ons verbazen!

Ortega Ezquerro is gelegen in Tudelilla in de Rioja Baja, op zo’n 50 kilometer van de hoofdstad Logroño. De historie van dit familiebedrijf gaat terug tot 1896. De wijngaarden lijken hier op die van Châteauneuf-du-Pape. Hele oude stokken (gobelet) in wijngaarden die bezaaid zijn met rolkeien! Deze rolkeien nemen overdag warmte op en stralen die ’s nachts af. Het zorgt voor een onbezorgde rijping van het fruit, ook al ligt het gebied op 650 meter hoogte met hele frisse nachten.

Ondanks dat rijpe fruit, weet de achterkleinzoon van de oprichter, Carmelo Ortega, een hele frisse stijl Joven te produceren. Dat doet hij door op tijd te plukken en klassiek te combineren met modern. Hij combineert namelijk tempranillo met 10% van de witte druif viura (en dat is klassiek) - voor meer fraîcheur! Daarnaast gebruikt hij de in Rioja onbekende techniek van ‘macération carbonique’ om veel fruitintensiteit te krijgen, met een zijdezacht mondgevoel (zeer vernieuwend). Ook komt er geen splinter hout aan te pas, want het fruit moet centraal staan.

De range bestaat verder uit de Crianza en de Reserva. Beide wijnen komen van wijngaarden met tenminste 70 jaar oude stokken tempranillo en garnacha. Klassieke combinaties. Maar in tegenstelling tot wat de regel is - nieuw Frans eiken en gebruikt Amerikaans eiken - draait Carmelo het voor de crianza precies om. Zo ontstaat een absoluut unieke stijl crianza.

De reserva bestaat uit 80% tempranillo, met 15% garnacha en 5% graciano. Hier vindt de lagering van 20 maanden wel plaats op deels nieuw Frans eiken en gebruikt Amerikaans eiken, gevolgd door een jaar op fles. Heel klassiek! Tenslotte is er nog de rode topwijn op basis van 80% tempranillo en 20% garnacha (100 jaar oude stokken), die vernoemd is naar de oprichter Don Quintín.

header Bodegas Ortega Ezquerro

Wijnen van deze wijnmaker:

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473