Michel Laroche is een van de grote namen in Chablis. Zijn liefde voor minerale Chardonnay van de Kimmeridgian bodem in Noord-Frankrijk zit heel diep. Ondanks dat hij reeds met pensioen ging kruipt het bloed waar het niet gaan kan en is Michel Laroche toch weer een wijndomein begonnen. Dit runt hij samen met zijn kinderen en het is opgedragen aan zijn vader Henri. Vandaar de naam: Le Domaine d’Henri. Een parel in ons assortiment!

 

De wijnwortels van de familie Laroche gaan terug tot de 17e eeuw maar het wijnbedrijf raakt gedurende enkele generaties erg verdeeld; slechts twee hectare gingen over naar Michel’s vader. Die legde zich geheel op wijn toe en breidde het oppervlak weer uit tot zes hectare, in de jaren zestig een behoorlijke.. Toen Michel Domaine Laroche oprichtte, pachtte hij de familie wijngaarden aan het Domaine.

In 2012 liep dit pachtcontract van 8 hectare (en over een paar jaar nog 7 ha meer) met Domaine Laroche af en besloot Michel daarmee zijn eigen domein te creëren, LE DOMAINE D'HENRI. Hij runt dit domein niet als een business, maar als een hobby, levensstijl en filosofie. Hij doet dat overigens samen met zijn drie kinderen, waarvan de twee dochters actief meewerken in het nieuwe bedrijf.

 

Van de 8 hectare liggen er 3,5 in Maligny waar zijn grootvader ooit woonde en 4,5 ha in Fourchaume, de grootste premier cru wijngaard van Chablis. Een deel van de stokken is extreem oud (75 jaar) en wordt separaat als ‘vieilles vignes’ gebotteld. Er wordt zoveel mogelijk biologisch gewerkt.

 

In de wijnkelder wordt zo min mogelijk hout gebruikt, 11% in de Chablis en telkens iets meer in de premiers cru’s tot ongeveer 35%. De wijn vergist spontaan en er wordt zo min mogelijk gefilterd en geklaard, om zoveel mogelijk smaak in de wijn te houden. Hierbij maakt Michel Laroche gebruik van zijn jarenlange ervaring met Chablis.

 

Niet alleen wij waren onder de indruk, ook volgens Hubrecht Duijker zijn dit unieke wijnen. Over de Chablis 2012 schrijft hij: “Beschaafd, zuiver, fris en sappig, met ook fris groen plus wit fruit en een mineralige ondertoon en een bescheiden, volstrekt natuurlijke 12,5 procent alcohol. Dit is Chablis-zonder-meer op zijn best. Een wijn die aantoont dat met Le Domaine d'Henri een nieuwe ster werd geboren.”

 

Bekijk hier een mooie reportage over Le Domaine d'Henri:

header Le Domaine d'Henri

Wijnen van deze wijnmaker:

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473