Argentinië heeft nog altijd maar een bescheiden marktaandeel in Nederland, maar groeit voorspoedig. Of dat met Máxima te maken heeft, met Paus Franciscus, Messi, Maradona, steak of tango, of met de ‘veel waar voor je geld’-kwaliteit wijnen die het land voortbrengt, feit is dat Argentinië een rijzende ster is.

Feit is ook dat Argentinië op wijngebied in de afgelopen twee decennia enorme stappen heeft gemaakt. In het verleden werd er maar lukraak aangeplant, maar de afgelopen twintig jaar heeft men druiven aangeplant waar ze thuishoren, op de juiste plekken, met de juiste onderstokken en de goede klonen. Ook is er in navolging van een elite internationale wijnmakers (Rolland, Antonini, Hobbs) nu een generatie Argentijnse chefs de cave opgestaan die zich helemaal richt op terroir en balans in de wijnen. Hun belangrijkste uitdaging is om in de grimmige hitte van de woestijnzon het rijpingsproces zo te managen dat de druiven niet overrijp worden. Want alléén in het zuiden, in Patagonië, en op grote hoogte (Cafayate en delen van Mendoza) krijg je in Argentinië de soort frisheid van het door de Stille Oceaan gekoelde Chili. Verder heeft Argentinië een echt landklimaat waar vooral gespierde Malbecs worden gemaakt.


Mairena is het domein van de familie Blanco die van Spaanse afkomst is en inmiddels ruim dertig jaar in wijnbouw zit. Het optimale terroir vonden ze in Luján de Cuyo, in het hart van Mendoza. Luján de Cuyo, waar de beroemdste wijnbedrijven van Argentinië zich bevinden, ligt net ten zuiden van de stad Mendoza gelegen in een strook van zo’n 30 kilometer tussen de Andes in het westen en de Lulunta heuvels in het oosten. Luján de Cuyo kreeg als eerste gebied in Argentinië zijn eigen appellatie (in 1993). Het herbergt de beroemde communes Vistalba, Las Compuertas, Perdriel, Agrelo en Ugarteche, waar Mairena zijn bodega heeft.

 

Luján de Cuyo dankt zijn unieke terroir deels aan de ligging op ruim duizend meter hoogte met veel meer UV-straling dan in de lager gelegen gebieden. Die extra zon zou normaliter zondoorstoofde wijnen geven, echter omdat het hier ’s nachts enorm afkoelt, vertraagt dat elke nacht het rijpingsproces en zorgt het voor behoud van de noodzakelijke zuren en fruit fraîcheur. En omdat Luján de Cuyo aan de oostzijde van de Andes ligt, is de lucht hier heel droog waardoor er nauwelijks problemen zijn met rot of schimmel. Dankzij de nabijheid van de Andes is er zeer zuiver smeltwater in overvloed beschikbaar voor irrigatie waarmee optimale stress en rijpheid van de druiven kan worden verkregen. De bodems zijn zanderig en zeer arm, met uitstekende drainage, ideaal voor wijnbouw.

 

Malbec is het belangrijkste druivenras in Luján de Cuyo, gevolgd door bonarda en cabernet sauvignon. Wat Mairena naast de buitengewoon elegante stijl in het bijzonder van haar collega’s onderscheidt, is de ruime aanplant van bonarda. Ze hebben daarmee een dermate goede reputatie opgebouwd dat ze zijn uitgeroepen tot de beste ‘bonarda-producent’ van Argentinië! De twee belangrijkste en meest onderscheiden wijnen van Familia Blanco zijn dan ook de bonarda en malbec.

 

Wij selecteerden de volgende wijnen van deze producent:

header Mairena

Wijnen van deze wijnmaker:

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473