Weingut Schmelz uit de Wachau: steile terrassen, edele rassen, monumentale wijnen! De Wachau is sinds 2000 een UNESCO werelderfgoed gebied en heeft een natuurlijke omgeving van ongekende schoonheid dat gelegen is in het Donaudal op een goed uur rijden ten westen van Wenen. Tussen de stadjes Melk en Krems liggen 1350ha wijngaard op ongelooflijk steile terrassen aan de oevers van de hier sterk slingerende Donaurivier. De beste wijngaarden in dit gebied brengen Grüner Veltliners en Rieslings voort die tot de top van de wereld behoren met een bewaarpotentieel van meerdere decennia.

 

De Vinea Wachau is een club van prestigieuze huizen die de wijnen uit het gebied classificeert in drie stijlen: Steinfeder voor de allerlichtste wijnen (tot 11½ procent alc), Federspiel (11½-12½ procent alc) en Smaragd voor de topwijnen die vaak laatgeoogst zijn maar wel droog gevinifieerd en daardoor stevig van body en concentratie zijn.

 

Weingut Schmelz
In het kleine dorpje Joching treffen we het pittoreske Weingut Schmelz aan. Dit is een echt familiebedrijf met vader en moeder Johann en Monica aan het roer en de beide zonen Thomas en Florian in wijngaard en kelder. Schmelz heeft 15ha wijngaard in de Wachau tussen Wösendorf en Unterloiben op één lang aaneengeregen stuk. De bodem is gevarieerd, van de beste löss (waar uiteraard Grüner Veltliner op staat) tot de zanderige Urgestein waar Riesling het zeer naar zijn zin heeft. Zestig procent is Grüner Veltliner, dertig procent Riesling aangevuld met wat Gelber Muskateller, Pinot Blanc en Sauvignon Blanc.

 

De wijnen van de familie Schmelz zijn door ontelbare tijdschriften en competities onderscheiden en in 2005 werd Johann Schmelz zelfs ‘Winzer des Jahres’, uitgeroepen door het toonaangevende tijdschrift Falstaff. De wijnen van Schmelz behoren tot de absolute top van Oostenrijk en kenmerken zich door een geheel eigen minerale stijl en een ongekend bewaarpotentieel.

 

Wijnhandel Leon Colaris is zeer verguld om de Federspiel- en Smaragdwijnen van Schmelz in Nederland te mogen voeren.

header Weingut Schmelz

Wijnen van deze wijnmaker:

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473