De Mosel is een van de beroemdste wijnstreken van Duitsland, en terecht. De rivier de Mosel ontspringt in de Vogezen (Frankrijk) en stroomt via Luxemburg tot aan Koblenz waar ze uitmondt in de Rijn. De talrijke bochten en kronkels maken het 180 km lange traject veel langer. Noordelijk van Trier mondt de Ruwer uit in de Mosel, zuidelijk van Trier voegt de Saar zich erbij. In het romantische Moseldal ontmoeten we schilderachtige dorpjes. Heel goede wijnen komen van de Middenmosel met name van dorpen als Bernkastel-Kues, Erden, Brauneberg, Piesport en Trittenheim. De wijnen van de Saar en de Ruwer lijken veel op die van de Middenmosel maar zijn doorgaans wat kruidiger.

De rieslingdruif is hier heer en meester en kan wijnen leveren van kurkdroog tot weelderig zoet. De beste wijnen komen van de steile leisteenachtige oevers van de rivier die de zonnewarmte verzamelen, vasthouden en vervolgens ’s nachts uitstralen.

In de zeventig en tachtiger jaren van de vorige eeuw werden er veel zoetige, karakterloze wijnen gemaakt die de reputatie van het gebied absoluut geen goed hebben gedaan. Die tijd is gelukkig voorbij en we kunnen zeggen dat tegenwoordig een goede riesling van een topproducent tot de mooiste witte wijnen ter wereld behoort. De riesling, een laatrijpende druif, haalt in de maanden oktober en november het optimale uit de oude leisteenbodems van het gebied. Een grote wijn bezit een weelderige mineraliteit en zeer veel finesse, de mooie, vaak hoge zuren, worden gecompenseerd door perzik en rookachtige tropische fruittonen en de wijn kan jaren rijpen. 

Grote producenten als Fritz Haag, Dr. Loosen, J.J. Prüm en Egon Müller maken al jaren topwijnen die in de internationale pers de allerhoogste beoordelingen krijgen en overigens voor de normale sterveling onbetaalbaar zijn geworden. Er komen steeds meer producenten die in naam de top nog niet bereikt hebben maar zich met hun wijnen met de top kunnen meten. Eén ervan is Andreas Schmitges in Erden aan de Mittelmosel. Schmitges werkt biologisch en heeft stukken in de beste terroirs van de Mosel: Erdener Treppchen en zeker de Erdener Prälat horen tot de allerbeste wijngaarden van het gebied. De rieslingstokken van Schmitges zijn 30 tot 80 jaar oud en halen het optimale uit de oude leisteenbodems.

We kunnen zeggen dat Andreas Schmitges absoluut tot de topproducenten van de Mosel behoort en het zal niet lang duren voordat de internationale wijnpers dit wijngoed de beoordeling geeft die het verdient!

header Weingut Schmitges
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473