Wellanschitz is gevestigd in het pittoreske dorpje Neckenmarkt in Mittelburgenland, ook wel Blaufränkischland genoemd.

Het bedrijf bestaat al 5 generaties. De broers George en Stefan zorgen voor de vinificatie van de wijnen en de charmante Christine (de echtgenote van Stefan) is verantwoordelijk voor de verkoop, proeverijen en promotie.  De 6de generatie staat reeds klaar om in de voetsporen van zijn voorgangers te treden. De zoon van Stefan en Christine, Stefan David, is ook een zeer gedreven wijnmaker. Zo heeft hij van de oogst 2011 en 2012 een aantal eigen cuvées gevinifieerd, allen van een zeer hoog niveau!

Tijdens onze open huis dagen in 2014 presenteerde de charmante Christine Wellanschitz (5de generatie) met veel passie haar prachtige wijnen. Bekijk hier een kort filmpje van haar presentatie tijdens de Open Huis Dagen in oktober 2014.

De enorme diversiteit aan wijngaarden maakt de range van wijnen van Weingut Wellanschitz zo veelzijdig. De verschillende hellingen waarop hun wijngaarden zich bevinden, beschikken allen over een andere bodemsamenstelling. Dit onderscheidt Neckenmarkt ook van andere beroemde dorpen zoals Deutschkreutz en Horitschon, die beperkt zijn tot leembodems. De diverse terroirs in Neckenmarkt en omgeving bezitten o.a.  leem, klei, leisteen, kalk, kwarts, graniet en gneis. Dit biedt Wellanschitz de mogelijkheid om een brede selectie van wijnen te produceren met ieder zijn eigen identiteit.

Blaufränkisch staat echter centraal! Dit is het meest klassieke, inheemse ras van Oostenrijk en brengt zonder twijfel de beste Oostenrijkse rode wijnen voort! 80% van de wijnstokken van Weingut Wellanschitz bestaat dan ook uit Blaufränkisch. Daarnaast staat er in beperkte mate ook Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Merlot, Weissburgunder en Syrah aangeplant.

In de wijnkelder maken ze gebruik van de beste eikenhouten vaten uit Oostenrijk en Frankrijk, van verschillende groottes. Door de diversiteit aan druiven van verschillende terroirs wordt iedere wijn anders behandeld. Zo vindt de vinificatie van de Klassische Blaufrankisch plaats in roestvrijstalen tanks en die van het Altes Weingebirge in grote Oostenrijkse houten vaten van 5000 liter. De zeldzame topwijnen worden gevinifieerd op nieuwe barriques.
Lagering geschiedt ook op eikenhout, deels in grote vaten en deels in kleinere barriques. Daarbij wordt gebruik gemaakt van nieuwe en gebruikte vaten, afhankelijk van de cuvée.

De kwaliteit van de wijnen van Wellanschitz is niet onopgemerkt gebleven. Het toonaangevende magazine Falstaff dat onder leiding van Peter Moser, een van de beste proevers van Oostenrijk, jaarlijks de beste Oostenrijkse wijnen proeft en beoordeelt, geeft de wijnen van Wellanschitz zeer hoge beoordelingen. 

 

 

header Weingut Wellanschitz

Wijnen van deze wijnmaker:

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473