Merlot is een internationale druif die in vrijwel ieder belangrijk wijnland aangeplant is. De druif lijkt in grote lijnen op de cabernet sauvignon, maar is zachter, soepeler en bevat minder tannines. In de Bordeaux wordt merlot bijna altijd gemengd met cabernet sauvignon en cabernet franc. De merlot wordt vaak gebruikt om cabernet sauvignon te verzachten, en andersom om wat meer body aan de wijn te geven.

Bordeaux, de thuisbasis van merlot

Het hoogste niveau bereikt de merlot in de Pomerol en Saint-Émilion. Hier is de druif het belangrijkste in de melange met de andere druiven. De smaak is hier fluwelig met smaken van pruimen en zwarte bessen waarbij ook vaak aardse tonen te ondekken zijn. De wijnen van Chateau Pétrus, die bekend staan om één van Bordeauxs allergrootste wijnen, worden bijna volledig van merlot gemaakt. In de Médoc is de druif ook in opmars, dit onder meer doordat de druif sneller rijpt dan cabernet sauvignon en dus minder gevoelig voor najaarsregen. In Californië worden merlotwijnen gemaakt met zachte tannines en sappige smaken. Hier wordt van de druif zowel gemengde als cépage wijnen gemaakt. Chileense merlots zijn vaak iets lichtere en gemakkelijk toegankelike wijnen.

Kenmerken van de merlotdruif

Merlot heeft een dunne schil en is iets groter dan de cabernet sauvignon. Het is een productieve, vroeg rijpe, fruitige donkerblauwe druivensoort met een hoog suikergehalte. Het sap is weelderig, fruitig en kan zwoel bijna zoet zijn. Als de productie te hoog wordt, worden de wijnen dun en licht. Wilt u een overzicht van alle wijnen met (een aandeel) merlot klik dan hier.

 
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473