Penet-Chardonnet weet de meest delicate champagnes te maken: deze gerijpte Grand Cru millisimé, gemaakt van uitsluitend pinot noir is een wijn met diepgang en complexiteit. De wijn wordt agemaakt met een zogeheten 'perpetual reserve' uit een solera-systeem op het wijnhuis zelf. Van deze wijn zijn slechts 2000 flessen geproduceerd.
Lanson maakt al sinds 1833 rosé-champagne. Met moderne technieken welteverstaan. De afwezigheid van malolactische vergisting zorgt voor een unieke bleekroze kleur en een unieke frisheid die zich onderscheid van andere rosé-champagnes.
Lanson is de favoriete champagne van het Britse koningshuis. Zelfs op het huwelijk van William werd hun champagne geschonken. Deze fijne Brut heeft dus een koninklijk tintje.
Terroir et Sens is een Extra Brut champagne: droog, maar fruitig. Door de fijne zuren en het aromatische brede palet een zacht, aangenaam en spannend glas wijn met verfrissing en diepgang. Van deze wijn zijn slechts 1300 flessen geproduceerd.
• Biologische single vineyard Grand Cru gemaakt door Champagne autoriteit én vooraanstaand biodynamische wijnbouw consultant Hervé Jestin • Eén van de slechts drie labels van de streek die recht hebben op de titel ‘château’ • ‘An excellent Champagne that has real character’ (Jane Anson)
Voor de klassieke blend van deze Premier Cru werden voornamelijk druiven van Grand Cru-wijngaarden gebruikt; hoewel de kwaliteit aanzienlijk is, is de prijs dat niet. Champagne-kenner Gert Crum: 'Een zeer appetijtelijke aperitief champagne'.
Een enorm levendige champagne waar frisheid en vitaliteit de belangrijkste grondbeginselen zijn. Verfijnde bubbel, fris van geest en enorm genereus in de mond.
Een blend van 2/3 pinot noir en 1/3 chardonnay. Perswijn december 2018: Geselecteerd als lekkerste wijn in de categorie "Uitstekende kwaliteit en heel betaalbaar"
Le White Label Sec is de perfecte introductie tot wat Champagne, en met name Maison Lanson, te bieden heeft. Deze sec zit namelijk nét onder demi-sec en combineert een aangename dosis vers fruit met een frisse ondertoon. Een zacht en verfijnd aperitief, maar ook inzetbaar bij excentrieke en exotische gerechten.
Vintage Champagne van het excellente oogstjaar 2012 (in Robert Parker’s vintage chart kreeg 2012 het allerhoogste label ‘extraordinary’ en overtreft alle geproefde jaargangen die daarop volgen). Deze 2012 vervoegt zich in het illustere rijtje van de uitzonderlijke goede jaren 1874, 1904, 1928, 1955, 1964, 1971, 1976, 1985, 1999 en 2008 waarvan Lanson vintage Champagne maakte. Echt iets bijzonders!
Blend van 52% pinot noir en 48% chardonnay waarbij het fruit uitsluitend van premier en grand cru geklasseerde wijngaarden geoogst werd. Rijpte 10 jaar in de kelders van Lanson.
De wijnsoort mousserend omvat alle wijnen met bubbels. De beroemdste bubbelwijn ter wereld is uiteraard champagne. Maar weet dat alleen de wijn afkomstig uit het beschermde herkomstgebied Champagne, gelegen in het noorden van Frankrijk, ook daadwerkelijk champagne mag heten. Alle andere bubbelwijnen worden benoemd als mousserende wijnen.
Champagne!
Er is geen feestelijker wijn denkbaar dan champagne. En hoewel in Nederland nog altijd de meeste champagne gedronken wordt tijdens oud en nieuw, is champagne een geweldige wijn die het hele jaar door uitstekend tot zijn recht komt. Juist daarom vindt u bij Colaris een prachtige selectie van verschillende champagnes.
Champagne wijnen worden vrijwel altijd gemaakt van de druiven chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Wordt een champagne gemaakt van uitsluitend chardonnay-druiven? Dan wordt deze automatisch Blanc de Blancs genoemd: een witte champagne gemaakt van witte druiven. Gebruikt de wijnmaker alleen de druiven pinot noir en/of pinot meunier? Dan wordt dit een Blanc de Noirs genoemd.
De vinificatie van champagne kenmerkt zich doordat de wijn een tweede vergisting krijgt op fles. Hierdoor ontstaan de bubbels in de wijn. Door de toevoeging van suikers aan de wijn wordt het smaaktype van de champagne bepaalt. Dit kan oplopen van Extra Brut of Brut Nature tot Demi-Sec en zelfs Doux. De laatste twee smaaktypes zijn zoete champagnes.
Crémant
Zoals eerder al gezegd mogen alleen de mousserende wijnen uit de Champagnestreek champagne genoemd worden. Andere Franse mousserende wijnen komen vaak op de markt onder de naam crémant, meestal gevolgd door de naam van het gebied of de specifieke streek waar de wijn vandaan komt. Denk hierbij aan Crémant de Bourgogne, Crémant d’Alsace, Crémant de Loire of Crémant de Limoux. Net als champagne krijgt een crémant altijd een tweede vergisting op fles.
Cava
Het Spaanse antwoord op champagne is cava. Mousserende wijnen uit verschillende gebieden versnipperd over heel Spanje. Samen vormen deze gebieden de DO Cava. Verreweg de meeste gebieden waar cava wordt gemaakt, en zo ook de meeste cava-producenten, bevinden zich in Catalunya. Net als champagne en crémant vindt bij de vinificatie van cava een tweede vergisting op fles plaats.
Prosecco
De beroemdste mousserende wijn van Italië is zonder twijfel prosecco. Wist u dat Prosecco een streek is in het Noord-Italiaanse Veneto? Deze mousserende wijn krijgt altijd een tweede vergisting op tank, waarna de wijn met bubbels en al gebotteld wordt. Niet alleen een goedkoper productieproces, maar ook een geheel ander smaaktype dan champagne. De bubbels in de wijn zijn lichter en zachter. De wijn is levendig, lichtvoetig en fruitig. Welke mousserende wijn u ook kiest, bij Colaris vindt u altijd de wijn die bij u past.