Mousserende wijn is een veelomvattende term voor wijn met bubbels. Deze is in vele kwaliteiten en uitmonsteringen te krijgen. Bij Wijnhandel Léon Colaris zijn wij voortdurend op zoek naar juist die producten die qua prijs/kwaliteit boven de middelmaat uitsteken. Ons Frans assortiment varieert van kwalitatief hoogwaardige champagnes tot zeer fraaie alternatieven uit bijvoorbeeld Limoux en de Loire streek. Uiteraard hebben we ook in andere landen wijnen van onberispelijke kwaliteit voor u geselecteerd, zoals prosecco uit Italië en cava uit Spanje
cava
Prosecco

Mousserende wijn

Voor de wijnliefhebber van mousserende wijnen van de hoogste kwaliteit hebben wij een schitterende selectie in huis. Zo beschikken we bijvoorbeeld over geweldige mousserende wijnen die gemaakt worden volgens de "méthode traditionelle", dus op dezelfde manier als Champagne.

De bekendste mousserende wijn is de Champagne die wereldwijd wordt gedronken. Dit is dan ook waar men direct aan denk bij mousserende wijn, maar er zijn meer hoog gekwalificeerde mousserende wijnen die dicht in de buurt komen van de Champagne. Uit de Penedèsstreek in Spanje komt bijvoorbeeld de beroemde mousserende wijn Cava, uit Italië de Prosecco en uit Duitsland de beroemde Sekt.

Champagne wordt alleen gemaakt in de gelijknamige regio in Frankrijk, er is wettelijk vastgelegd dat alleen de mousserende wijn uit de Champagne streek dit op de fles als naam mogen noteren. De mousserende wijnen uit Frankrijk die niet uit de regio Champagne komen zijn voornamelijk te herkennen aan de benaming Crémant. Behalve Crémant wijnen gemaakt volgens de méthode traditionnelle, worden in Frankrijk ook mousserende wijnen volgens de méthode Charmat en of de méthode gazeifé gemaakt. Wanneer er maar weinig koolzuurgas in een wijn is opgelost, wordt dit weleens aangeduid met pétillant of perlant, parelend.

Prosecco mag ook alleen in de regio Veneto in Italië gemaakt worden evenals Cava in de regio Catalunya in Spanje. Hoewel de meeste mousserende wijnen van witte wijn gemaakt wordt zijn ook mousserende wijnen in de variant rosé of rood.

Méthode traditionnelle

Méthode traditionnelle is de methode die verreweg het meest gebruikt wordt bij mousserende wijnen. De Méthode traditionnelle heeft tot doel een tweede gisting van wijn in de fles te laten plaatsvinden, waardoor deze mousserend wordt. Aan de basis wijn voegt men gist en suiker toe, waardoor een tweede gisting ontstaat. Deze basiswijn wordt op fles gebracht en in de meeste gevallen met een kroonkurk afgesloten.

Hierna worden de flessen horizontaal bewaard en zal de toegevoegde suiker langzaam omgezet worden in alcohol en koolzuur. Dit vindt plaats in een zeer koele kelder. Hoe langer de wijn rijpt op de gistcellen, des te fijner en complexer hij wordt. De Gistresten zullen nu verzameld en verwijderd moeten worden.

Remuage

De flessen worden regelmatig een slag gedraaid waardoor de gistresten zich verzamelen onderin de fles, dit is een proces van enige weken en wordt remuage genoemd. Om deze gistresten te verwijderen, dégorgement , bevriest men de flessenhals en wordt de fles geopend waarna de bevroren gistdepot uit de fles gehaald wordt. Vervolgens zal er een bepaald percentage wijn samen met rietsuiker (dosage ofwel liqeur d’expedition) toegevoegd worden aan de mousserende wijn. Op dit moment wordt de zoetheid van de wijn bepaald. Zo heeft brut 6 tot 10 gram suiker per liter en demi-sec 40 tot wel 50 gram suiker per liter. Hierna kan de wijn afgesloten worden met een kurk.

Méthode charmat, Cuve Close of Cranvas

Een goedkopere methode om mousserende wijn te maken is om de tweede gisting in een afgesloten tank te laten plaatsvinden. Deze Methode wordt Méthode charmat genoemd.Tankgisting wordt vandaag de dag voornamelijk toegepast voor het maken van goedkope mousserende wijnen, die snel na aankoop worden gedronken. Aan de basiswijn worden niet zulke hoge eisen gesteld als bijvoorbeeld Champagne.

Vin gazéifié

De eenvoudigste manier om wijn mousserend te maken is de methode vin gazéifié. Bij deze methode wordt koolzuurgas geïnjecteerd, hierdoor worden de belletjes in de wijn grof en zijn deze maar kort aanhoudend. Deze methode wordt veel minder gebruikt en levert over het algemeen op.

Geselecteerde mousserendewijnen

Bent u benieuwd naar de smaak van de verschillende mousserende wijnen? We hebben er een aantal voor u geselecteerd die u kunt bestellen voor een aantrekkelijke prijs.? Bekijk hier alle mousserende wijnen uit ons assortiment.

Een speciale selectie van een viertal bijzondere mousserende wijnen voor aantrekkelijke prijzen treft u hier onder aan.

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473