Vatenkelder Château Villemaurine

Wijnhandel Léon Colaris gaat alliantie aan met Bordeaux topper Justin Onclin

We zijn bij Wijnhandel Léon Colaris bijzonder ingenomen met de samenwerking met Justin Onclin, eigenaar van drie topdomeinen in Bordeaux.

Sinds enige jaren is Justin Onclin, eigenaar van handelshuis Sovex Woltner en medeverantwoordelijk voor de kwaliteit van o.a. Château Prieuré Lichine in Margaux, ook in het bezit van drie juweeltjes in andere delen van Bordeaux. Dat zijn Château Branas Grand Poujeaux (Moulis) en Château Villemaurine en Clos Larcis (beiden Saint Émilion).

Voor Justin Onclin is de verdergaande samenwerking een voorwaarde voordat hij ons de verkoop van zijn wijnen uit het topjaar 2010 toestond, voor ons is het een voorrecht. Er wordt in Bordeaux vaker gesproken over ‘het jaar van de eeuw’ maar als je de wijnen van Justin Onclin van de jaargang 2010 proeft, ben je snel overtuigd. De wijnen hebben veel structuur en bewaarpotentieel maar zijn door hun rijpheid en vakmanschap in de kelder nu ook al niet te versmaden.’

Als aftrap voor de samenwerking met Léon Colaris presenteerde Justin Onclin zijn wijnen aan de Nederlandse wijnpers tijdens een bijzondere proeverij en diner in restaurant Da Vinci (**). Lees hier het artikel zoals verschenen in het Het Stan Huygens Journaal ( De Telegraaf) op vrijdag 18 april jongsleden.

Château Branas Grand Poujeaux

Het château heeft 12 hectaren in het beste terroir van Moulis, namelijk in de Grand Poujeaux. Na de overname van de vorige eigenaar heeft Onclin de gehele kelder vernieuwd waardoor er nu in een hypermoderne cuverie en chai d’élevage wordt gewerkt. Daarnaast is de bekende oenoloog Stéphane Derenoncourt aangetrokken. Dankzij zijn inspirerende coaching is de kwaliteit zowel van het fruit in de wijngaard als van de wijn in de chai enorm gestegen. Er wordt nu streng geselecteerd, op het juiste moment geoogst en gebruik gemaakt van andere kuipers. Critici uit de hele wereld – waaronder Robert Parker – hebben de nieuwe kwaliteit geroemd.

Château Villemaurine

Château Villemaurine werd in 2007 door Onclin aangekocht en net als Branas volledig nieuw geoutilleerd. Dankzij zijn gunstige ligging, aan de zuidkant direct aan de grens met de bebouwde kom van Saint Émilion nabij Château Chauvin, rijpen de druiven hier ook in de mindere jaren. De jaargang 2010 was echter voor Villemaurine een absoluut topjaar!

Clos Larcis

De spreekwoordelijke parel in de kroon van Onclin. Een zeer kleine wijngaard (90 are) die als een enclave gelegen is in de wijngaard van Château Pavie! De wijn is gemaakt van 100% merlot van 30 jaar oude stokken en ook in 2010 geoogst van hele kleine opbrengsten van 35 hl/ha. In de kelder heeft deze wijn gerijpt op de beste Frans eiken vaten, waarvan 40% nieuw. Deze wijn is naar onze bescheiden mening alleen in prijs van Château Pavie (€ 279,00 p/fles) te onderscheiden.
Justin Onclin Branas Grand Poujeaux Entree Château Villemaurine Clos Larcis perceel
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473