John Schell, onze Australië en Nieuw-Zeeland specialist, was onlangs te gast in de Klare Wijn Podcast van Antoine Peeters en Ernst-Jan Overduin. Luister hier de podcast. John vertelde er met veel verve over ‘zijn’ geliefde Australische wijnen. Ter gelegenheid van deze boeiende podcast hebben we dit proefpakket samengesteld met alle wijnen die tijdens de aflevering in kwestie behandeld zijn. Het is natuurlijk extra leuk om deze wijnen te proeven tijdens het luisteren naar de podcast.
"Een zeer betaalbare super-Chardonnay" (Pieter Nijdam, de Telegraaf)
Proefnotitie
De langverwachte nieuwe jaargang van een wijn die in korte tijd is uitgegroeid tot een waar succesnummer binnen ons assortiment. Wijnkenner Pieter Nijdam van de Telegraaf spreekt van een zeer betaalbare super-Chardonnay die het beste van drie stijlen (Bourgogne, Californië en Margaret River) met elkaar verenigt en met die typering kunnen we volmondig instemmen.
De wijn presenteert zich even puur en ongerept als de regio waaruit hij voortkomt. Steenfruit en jasmijn in kristalheldere expressie, generositeit en gelaagdheid door subtiel houtgebruik en een milde frisheid middels rijpe zuren.
Menuwijn bij restaurant Zarzo* en huis-Chardonnay van Librije's Hotel.
2016 | Australië, Clare Valley
Tim Adams The Fergus 2016
Tim's verrukkelijke blend van grenache, tempranillo en malbec.
Proefnotitie
Hoe lekker wilt u het eigenlijk hebben? Rood en zwart fruit in overvloed met exotische specerijen toe. De aanzet is rijp en rijk, de wijn voelt vol en verleidelijk maar het eindigt allemaal met een miraculeuze lichtvoetigheid. Menuwijn bij Het Koetshuis in Bennekom en kaartwijn bij De Librije en Het Roode Koper in Ermelo.
'Bijzonder verleidelijk aromatisch met een open en comfortabel karakter. Kruidig, hartig en zeer vriendelijk in voorkomen.' (Sommelier Sabas Joosten, De Librije)
'Tim Adams’ bargain blend is more characterful than ever with each varietal component lending its distinctive personality to the blend more articulately than ever. The result is fragrant, exotically spicy, beautifully red- fruited and impeccably supported by vibrant acid line and finely poised tannins. It’s holding magnificent freshness at four years of age and is set to live long.' (Tyson Stelzer, 93/100)
2021 | Australië, Eden Valley
Peggy's Hill Riesling 2021 Henschke
"World class for a song" (James Halliday, 97/100)
Proefnotitie
Riesling is wellicht niet het eerste waaraan de liefhebber denkt als het om Australië gaat. Toch neemt dit nobele druivenras van oudsher een belangrijke plek in binnen de Australische wijnbouw. De druif is aangeplant in maar liefst 40 van de 65 erkende wijnregio's. Sommige daarvan, zoals Tasmanië of de Great Southern, timmeren de laatste jaren nadrukkelijk aan de weg met hun Rieslings, maar vooralsnog verkeren ze in de schaduw van de twee toonaangevende terroirs voor deze klassieke druif: Clare Valley en Eden Valley, de thuisbasis van de familie Henschke.
De beide Rieslings van Henschke zijn exemplarisch voor de verfijnde, florale stijl waar Eden Valley z'n faam aan ontleent. In de Peggy's Hill Riesling komt die stijl tot volle ontplooiing. De wijn ontleent z'n naam aan een bekende heuvel in de regio en wordt gemaakt op basis van druiven afkomstig van wijngaarden tot 50 jaar oud.
Een wijn om van te watertanden. Energiek en verfijnd tegelijk, lichtvoetig en intens, met puur en prachtig fruit (citrus, appel, witte perzik), fraaie tonen van bloesem en gember en een voorbeeldige lengte en mineraliteit. Uit een oogstjaar dat door de Henschke's als exceptioneel wordt betiteld.
Voor de Bordeaux-liefhebber die ook wel eens buiten de lijntjes wil kleuren, biedt Margaret River, de prachtige wijnregio aan de westkust van Australië, een schatkamer aan bijzondere wijnen. Met z'n gravelrijke bodem en sterke zee-invloed vertoont het terroir van Margaret River duidelijke overeenkomsten met Bordeaux en het verbaast dan ook niet dat de regio excelleert in wijnen met cabernet sauvignon in de hoofdrol.
Wie wil kennismaken met het regionale idioom vindt in de Discovery Cabernet Sauvignon van Domaine Naturaliste de ideale introductie. Het domein van wijnmaker Bruce Dukes ontving twee jaar geleden uit handen van James Halliday, de nestor van de Australische wijnjournalistiek, de felbegeerde titel van 'Best Value Winery of the Year'. Na een of twee glazen van de Discovery Cabernet zult u vast en zeker beamen dat die titel welverdiend is.
De wijn is elegant en intens tegelijk en biedt een heerlijke mix van cassis, kersen en frambozen, fraai ondersteund door rijpe zuren en ragfijne tannine. Klassiek van structuur en modern van geest, een bijzonder aantrekkelijk glas, door James Hallidag gewaardeerd met een score van 92/100 punten en het predicaat 'Special Value': "86/9/5% cabernet sauvignon/merlot/cabernet franc. Mineral and lean in its tannin shape, but plumped out by juicy black and red fruits. The memory on the palate whispers of steel shavings, trails of aniseed, violets and a dusting of cocoa. Multifaceted and layered."
James Suckling is al even enthousiast: "Youthful berry aromas abound here with a light herbal edge. The palate is elegant and mid-weight with fresh acidity holding red-plum and blueberry flavors bright." (92/100 punten)
De Discovery Cabernet Sauvignon wordt door Sabas Joosten, ex-sommelier van De Librije***, met veel succes per glas geschonken in Sinck, zijn nieuwe restaurant aan de Prinsengracht in Amsterdam.
2017 | Australië, Margaret River
Cullen Sauvignon Blanc Semillon 2017
2020 | Australië, Barossa Valley
Glaetzer Wallace Shiraz Grenache 2020
Een persoonlijke favoriet van Heuvelmans en Hamersma, gul geschonken op drie-sterren-niveau!
Proefnotitie
Vorig jaar vierde Ruud Heuvelmans zijn 35-jarige jubileum als wijnkoper (en later directeur) van Colaris. Ter gelegenheid van dit heuglijke feit koos Ruud uit het rijk gevulde assortiment zes favoriete wijnen die hij voor een speciale jubileumprijs aanbood aan de klanten van Colaris. Een van die wijnen was de Glaetzer Wallace Shiraz Grenache 2018.
Ruud motiveerde zijn keuze als volgt: "De familie Glaetzer is al zes generaties lang innig verbonden met de wijnbouw in Barossa Valley en dat zie je terug in de natuurlijke expressie van deze wijn. Het unieke terroir van de regio klinkt er kristalhelder in door. Ben Glaetzer maakt nog drie andere prachtige wijnen en hoewel ik u die hogere cuvées van harte kan aanbevelen, kies ik hier met volle overtuiging voor zijn 'instapwijn': de Wallace, een magnifieke blend van shiraz en grenache. Een verrukkelijk glas waarin shiraz zorgt voor kracht en volume en grenache voor sap en souplesse, door Ben samengesmolten tot een zinderende cocktail van zwart fruit, donkere chocolade en pittige specerijen. De wijn werd onlangs in het menu geschonken van De Librije***, kreeg van Harold Hamersma een 9,5 en weet mij als klassiek geschoolde liefhebber volledig te ontwapenen!" Mooie woorden van Ruud!
Wijnkenner Harold Hamersma heeft inmiddels ook de jaargang 2019 van de Wallace beoordeeld en ook die kreeg de extreem hoge score van 9,5: "Prachtwijn met een volstrekt eigen karakter. De hele groentejuwelier laat zijn mooiste fruit acte de présence geven. Volle bramen, donkere kersen, cassis, pruimen, aardbeien, pruimen in de hoogglans en onthaarde frambozen. Draai aan de pepermolen, cacaokruimels, shiraz-aardsigheid en tannines van de rol met fluweel. Koopje."
De zojuist binnengekomen jaargang 2020 is naar Harold onderweg en we zijn benieuwd of hij net zo in de smaak valt als z'n voorgangers. De collega-scribenten van heer Hamersma zijn alvast vol lof!
"Dense aromas of crushed red and black cherries, plums, rose petals and moss. Full-bodied with soft tannins. A wash of well-ripened fruit spreads out over the palate. Nicely concentrated. Textured and lingering finish. Drink or hold." (James Suckling, 92/100) Meer positieve reviews onder het tabblad Awards.