Barossa is rijk aan grote namen en Ben Glaetzer is zonder twijfel een van de meest beroemde. Zijn familie is al 130 jaar lang innig verbonden met de lokale wijnbouw. Ben brengt onder het Glaetzer-label een viertal geweldige wijnen op fles: aan de basis de verrukkelijke Wallace Shiraz Grenache, daarboven de onvolprezen Bishop Shiraz en aan de top de twee icoonwijnen Anaperenna en Amon-Ra.
Met dit pakket van 6 flessen ontdekt u voor een scherpe prijs in één keer de geweldige wijnen van Ben Glaetzer.
Een persoonlijke favoriet van Heuvelmans en Hamersma, gul geschonken op drie-sterren-niveau!
Proefnotitie
Vorig jaar vierde Ruud Heuvelmans zijn 35-jarige jubileum als wijnkoper (en later directeur) van Colaris. Ter gelegenheid van dit heuglijke feit koos Ruud uit het rijk gevulde assortiment zes favoriete wijnen die hij voor een speciale jubileumprijs aanbood aan de klanten van Colaris. Een van die wijnen was de Glaetzer Wallace Shiraz Grenache 2018.
Ruud motiveerde zijn keuze als volgt: "De familie Glaetzer is al zes generaties lang innig verbonden met de wijnbouw in Barossa Valley en dat zie je terug in de natuurlijke expressie van deze wijn. Het unieke terroir van de regio klinkt er kristalhelder in door. Ben Glaetzer maakt nog drie andere prachtige wijnen en hoewel ik u die hogere cuvées van harte kan aanbevelen, kies ik hier met volle overtuiging voor zijn 'instapwijn': de Wallace, een magnifieke blend van shiraz en grenache. Een verrukkelijk glas waarin shiraz zorgt voor kracht en volume en grenache voor sap en souplesse, door Ben samengesmolten tot een zinderende cocktail van zwart fruit, donkere chocolade en pittige specerijen. De wijn werd onlangs in het menu geschonken van De Librije***, kreeg van Harold Hamersma een 9,5 en weet mij als klassiek geschoolde liefhebber volledig te ontwapenen!" Mooie woorden van Ruud!
Wijnkenner Harold Hamersma heeft inmiddels ook de jaargang 2019 van de Wallace beoordeeld en ook die kreeg de extreem hoge score van 9,5: "Prachtwijn met een volstrekt eigen karakter. De hele groentejuwelier laat zijn mooiste fruit acte de présence geven. Volle bramen, donkere kersen, cassis, pruimen, aardbeien, pruimen in de hoogglans en onthaarde frambozen. Draai aan de pepermolen, cacaokruimels, shiraz-aardsigheid en tannines van de rol met fluweel. Koopje."
De zojuist binnengekomen jaargang 2020 is naar Harold onderweg en we zijn benieuwd of hij net zo in de smaak valt als z'n voorgangers. De collega-scribenten van heer Hamersma zijn alvast vol lof!
"Dense aromas of crushed red and black cherries, plums, rose petals and moss. Full-bodied with soft tannins. A wash of well-ripened fruit spreads out over the palate. Nicely concentrated. Textured and lingering finish. Drink or hold." (James Suckling, 92/100) Meer positieve reviews onder het tabblad Awards.
2019 | Australië, Barossa Valley
Glaetzer Amon-Ra Shiraz 2019
"This represents one of his finest works yet!" (James Halliday 96+/100)
Proefnotitie
Puur shiraz van 30 tot 130 jaar oude stokken uit het befaamde Ebenezer-district in Barossa Valley, 16 maanden gerijpt op nieuwe Franse (95%) en Amerikaanse (5%) eik door Ben Glaetzer net als Anaperenna ongefilterd op fles gebracht.
Een wijn die alles heeft wat Barossa Valley Shiraz uniek maakt in de wereld van de wijn en die laat zien hoe groot het talent is van de man aan het roer.
James Halliday: "Bitter dark chocolate oak holds an enticing finish that ricochets with inky black fruits and licorice."
Robert Parker's Wine Advocate: "Offering lovely dark fruit, hints of espresso and black olive, it finishes mouthwatering and firm."
2019 | Australië, Barossa Valley
Glaetzer Anaperenna Shiraz Cabernet 2019
"Anaperenna is a showpiece for the modern great Australian blend." (James Halliday 95/100)
Proefnotitie
De ultieme expressie van de klassieke Australische blend van shiraz (hier 84%) en cabernet sauvignon (16%), 16 maanden gerijpt op nieuwe Franse (92%) en Amerikaanse (8%) eik. Een wijn die zijn basis vindt in dezelfde bijzonder oude wijngaarden als z'n grote broer Amon-Ra en die in zekere zin zeldzamer is. Waar er van icoonwijnen op basis van shiraz uit Barossa Valley meerdere voorbeelden zijn, daar zijn blends met cabernet sauvignon op dit niveau nauwelijks te vinden. De eerder bescheiden prijs staat daarbij in geen enkele verhouding tot de uitzonderlijke kwaliteit.
James Halliday: "Red and black fruits, backed generously with dark chocolate and coffee-bean new oak. It holds its proportions and considerable alcohol with astonishing confidence, thanks most of all to a bright flash of pure, fresh acidity."
Robert Parker's Wine Advocate: "It features lovely lift and delicate herbal nuances on the nose, plus hints of red and black currants and blackberries. Full-bodied and supple, it's also crisp, long and velvety on the finish, picking up delicious nuances of vanilla, dark chocolate and bright, fresh fruit."
2018 | Australië, Barossa Valley
Glaetzer Bishop Shiraz 2018
Bold and beautiful Barossa Shiraz, totally irresistible. 'A super value in the context of Barossa and Australian shiraz in general.' (The Wine Advocate, 92/100)
Proefnotitie
De grote broer van Wallace. Rijker, krachtiger en complexer. Waar bij Wallace het aandeel grenache voor frivoliteit zorgt, is Bishop puur shiraz van 35 tot 120 jaar oude stokken, aangeplant in het befaamde Ebenezer district van Barossa Valley. Wat een imposante wijn! Donker als de nacht de kleur, bedwelmend de specerijen in de geur en onweerstaanbaar de gulle smaken op het palet. Vlezig en sappig, met zwarte bessen en pruimen, donkere chocolade, koffie en vanille, perfect in het gareel gehouden door frisse zuren en fluwelen tannine.
Een diner-wijn van de eerste orde, bijvoorbeeld bij een entrecote van de gril of een stoofpotje van wild, maar ook een heerlijk glas om zonder eten gelukzalig van te genieten. Wordt zeker tot 2030 steeds zachter en complexer.