2021 | Spanje | Ribera del Duero

Pingus 2021 Dominio de Pingus

  • Pingus 2021 Dominio de Pingus
  • Pingus 2021 Dominio de Pingus

Pingus van legende Peter Sisseck is dé cultwijn van Spanje. Wanneer u in de gelegenheid bent om deze legendarische wijn aan uw verzameling toe te voegen, heeft u een Spaans meesterwerk ‘à la Picasso’ in huis.

Verder lezen
  • Smaakprofiel
    Complex, krachtig & vol
  • Druivenras
    Tempranillo
  • Land & Regio
    Spanje, Ribera del Duero
Deze wijn is exclusief op aanvraag beschikbaar
  • 100% proefgarantie
  • Gratis bezorgd vanaf €75
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
Proefnotitie
Specificaties
Awards

"100 punten van Parker én Suckling"

Peter Sisseck, één van de meest legendarische wijnmakers, is van Deense komaf. Hij deed als jonge oenoloog ervaring op in Bordeaux en Californië en begon in 1990 bij het Spaanse Hacienda Monasterio in Ribera del Duero. In 1995 startte hij met een eigen wijnproject in een garage in Quintanilla de Onésimo. Dominio de Pingus (pingus refereert aan zijn Deense bijnaam) werd geboren uit liefde voor de streek en de droom om een eigen, terroir-gedreven topwijn op de markt te brengen. Sisseck werkt al sinds het prille begin volgens de biodynamische principes en met de oudste wijnstokken. Hij was ervan overtuigd dat de oude, originele tinto fino-ranken (tempranillo) het beste het terroir van Ribera del Duero weten te weerspiegelen. Houtrijping mag nooit overdreven zijn, maar moet de wijn juist ondersteunen. Robert Parker proefde bij toeval één van de eerste jaargangen van Peter’s eerste wijn ‘Pingus’ en schreef die de hemel in. Een legende was geboren.
WijnsoortRode Wijn
LandSpanje
DruivenrasTempranillo
RegioRibera del Duero
SmaakprofielComplex, krachtig & vol
Jaargang2021
Flesinhoud0.75
Alcoholgehalte15 %
ClassificatieDO Rueda
Op dronk vanaf2024
Op dronk tot2040
AllergenenSulfieten
AfsluitingKurk
Art.nr.E107081
Awards
  • Pingus 2021 Dominio de Pingus
  • Pingus 2021 Dominio de Pingus

Robert Parker’s Wine Advocate
100/100 punten
Sisseck believes the texture of the 2021 Pingus is the finest he has achieved since the beginning and something that the Tempranillo does very well. There is a chalky feeling, which is not surprising, because the mother rock is pure limestone—even if some plots (Barroso) have more clay on top, deeper down is hard limestone and some sandstone. There is a sense of harmony and purity that I see in most of the 2021s. There's more depth, more concentration and more tannin here, and it's a wine for the very long haul; it's very, very young, but it's super harmonious and balanced. There's energy, clout and power but with great finesse. They have learned to control the extraction, and all of the grapes fermented with indigenous yeasts (each plot ferments on its own, there's no pied de cuve or anything); they are very careful to decide the moment they press, tasting a lot with a lot of precision, getting samples and sitting down to taste every day after the wine has fermented dry. He fermented the wine with some 30% of the clusters, which are selected at the sorting table when they see a perfect bunch. When they have full clusters, they have to do a delicate pigeage (not the case in 2022, but he used some in 2023). This is a super elegant and powerful Pingus that should age for a very, very long time in bottle. It very much follows the style of the years I like the most: 1996, 2016 and 2018. 7,974 bottles were filled in June 2023.

James Suckling
100/100 punten
Violets, flint, graphite, dark chocolate, ink pot, and hints of herbs such as tarragon. Black truffles. Tar and hints of sandalwood. Black tea. Medium-bodied with very linear tannins that are tight and polished with fine silky texture. It’s endless and seamless. Profound and deep. Super structure and balance. This needs six or eight years of bottle age at least. Try after 2032.