Dr. Hermann maakt absoluut een statement met deze Pinot Noir die 12 maanden rijpte op 225 l Bourgogne vaten van Tonnellerie Rousseau. Wijn met een grote wow-factor die ook de meest fervente Bourgogne-drinkers zal weten te overtuigen. Slechts 1800 flessen van gemaakt!Â
Christian Hermann is de ‘koning van de zoete Mosel’, maar wist ons te verbluffen met het resultaat van een speciaal project waarbij hij houtgerijpte Pinot Noir op fles bracht. Dit top exemplaar van de Kinheimer Rosenberg maakte een onuitwisbare indruk op ons. Slechts 600 flessen van gemaakt!
Domaine Tollot-Beaut heeft mooie reeks terroirs van de Côte de Beaune. Het summum is misschien wel Savigny-Champ-Chevrey 1e Cru, die volledig eigendom is van de familie (een monopole). Hier komen verleidelijke wijnen vandaan, die niet teleurstelen in hun zijn jeugd en een minstens een paar jaar kunnen liggen om hun ware aromaprofiel te laten zien.
Extreem gelimiteerd beschikbaar. Maximaal 6 flessen per klant.
Deze Aloxe-Corton van Tollot-Beaut is afkomstig van pinot noir stokken die werden aangeplant tussen 1973 en 1993. Gedurende 18 maanden opgevoed op eikenhouten vaten waarvan 1/4 nieuw. De druiven worden met de hand geplukt en vervolgens zachtjes geperst.
- Gemaakt van 100% Pinot Noir-druiven - Gegroeid in de Côte d'Or, het hart van Bourgogne - Gerijpt in eikenhouten vaten voor een volle en complexe smaak
Mercurey van oude stokken (55 jaar) die een laag rendement hebben, maar daarentegen wel zorgen voor een excellente concentratie en complexiteit. Versmolten tannine, mooi geïntegreerd hout, zwoel mondgevoel, finesse. Serieus veel wijn voor je geld!
Deze Pinot Noir is gemaakt van druiven afkomstig van verschillende percelen in Mercurey met een kalkhoudende kleibodem. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 50 jaar. Het resultaat is een frisse, fruit-intense rode Bourgogne met goede materie en de aangename aroma’s van viooltjes en rood fruit.
Pinot Noir van topterroir op de hoger gelegen percelen van Hawke’s Bay. De koelte hier zorgt voor spanning, fraîcheur en complexiteit. In combinatie met rijping op grote vaten van eikenhout een ware smaaksensatie.
Voor de klassieke blend van deze Premier Cru werden voornamelijk druiven van Grand Cru-wijngaarden gebruikt; hoewel de kwaliteit aanzienlijk is, is de prijs dat niet. Champagne-kenner Gert Crum: 'Een zeer appetijtelijke aperitief champagne'.
- Een elegante en complexe wijn met aroma's van rood fruit, florale tonen en een vleugje specerijen. - 100% Pinot Noir - Geweldige Aloxe-Corton in de elegante stijl van het domein.
Pinot noir levert wijnen met een licht rode kleur. Een fruitig karakter en een zijdezacht textuur is wat de druif kenmerkt. Een aantal van de grootste wijnen van de wereld worden gemaakt van pinot noir. Overal ter wereld wordt de druif aangeplant, maar in de Bourgogne worden de allermooiste resultaten behaald.
Meer over de druif pinot noir
Het is een grillige druif die veeleisend is. Klimaat, bodem en de wijngaard zijn van grote belang en zijn ook direct terug te proeven in de wijn. De pinot noir doet het goed in de wat koelere wijngebieden, maar niet té koel anders kan de wijn dun en bleek worden. Als het klimaat te warm is, wordt de wijn minder interessant. De dunne schil zorgt er voor dat de druif vatbaar is voor meeldauw en rot. Door deze dunne schil bevatten veel pinot noir wijnen vaak weinig tannine. De pinot noir is geschikt om op Frans eikenhout te laten rijpen. Het grovere Amerikaans eiken geeft veelal te veel vanille-tonen af, wat de wijn niet ten goede komt. Naast Bourgogne is pinot noir ook aangeplant in de Elzas, Duitsland (hier beter bekend als spätburgunder), de koelere gebieden in Californië, Nieuw-Zeeland en Australië. Ook wordt de druif gebruikt in mousserende wijnen zoals in Champagne en Zuid-Afrikaanse bubbels.
Zacht en zijdeachtig
De jonge pinot noirs zijn fruitig. Bij rijping op hout ontstaan romige, vanilleachtige nuances. Als de wijn wat langer rijpt zal deze aroma’s van truffel en wild ontwikkelen. De mooiste pinot noirs ontwikkelen geuren van frambozen, kersen, aardbeien en bloemen. De beste bourgognes hebben jaren nodig om hun topniveau te bereiken, die ze dan lang behouden.