Wij hebben het plezier u de gerijpte jaargang 1996 (!) van deze Sauternes 1e Grand Cru Classé 1855 aan te kunnen bieden. Robert Parker's Wine Advocate: ‘This wine offers aromas of Grand Marnier orange liqueur intertwined with pain grille, coconut and other exotic fruits. It is dense and medium to full-bodied, with layers of fruit, structure, and a pure, viscous finish.’ 375 ml
"This is a honeyed, luscious, forward style of Sauternes, with low acidity, and copious quantities of orange, pineapple, and mango-like fruit." - Robert Parker's Wine Advocate
Perfect om te drinken bij desserts of als aperitief! 0,375L
Wereldwijd bestaat er geen beroemdere zoete wijn dan die van Château d’Yquem. Het domein uit Sauternes steekt letterlijk en figuurlijk met kop en schouders uit boven alle zoete wijnen van Bordeaux.
Dr. Hermann staat bekend om de zoete wijnen en H is een sierlijke riesling met restzoet. De druiven komen over een reeks topterroirs bij verschillende dorpen.
• Rieussec beleefde een renaissance nadat het in 1984 verworven werd door Domaines Barons de Rothschild (Lafite) • De wijngaarden liggen zij aan zij met die van icoon Château d’Yquem • ‘Rieussec is easily one of the most balanced, succulent and fresh of ALL Sauternes’ (expert Jane Anson, Inside Bordeaux)
Fabuleuze Rutherglen Muscat met 94 punten in de Halliday Wine Companion 2020 (Australië) en een 9½ (!) in De Wijngids Masters of Wine 2020. Op halve fles. Geschatte winkelwaarde De Wijngids 2020: € 24,00.
Château d'Yquem Sauternes 1er Cru Classé 2016 biedt een uitzonderlijke balans tussen zoetheid en frisheid, met complexe aroma's van honing en gedroogde vruchten, ideaal voor lange rijping.
• Een hemelse Trockenbeerauslese van Oostenrijks 'Koning der edelzoete wijnen’ Gerhard Kracher: positioneert zich op het niveau van Château d’Yquem • De oever van het Neusiedler Meer biedt uitmuntende condities voor de ontwikkeling van botrytis cinerea (edele rotting) • "Painted by a great master in finely pixilated detail" - 98/100 punten, Colin Hay, The Drink Business • 2021 is een geweldig jaar voor (edel)zoete wijnen. Tip: u kunt ook uw interesse aangeven voor het legendarische 2021 trio Château d'Yquem (nog 22 flessen), Vin de Constance en Kracher!
Deze half fles (0,375L) van Château Lafaurie-Peyraguey 1997 biedt een rijke en complexe Sauternes met tonen van exotisch fruit, bloemen, kruiden en een minerale ondertoon, nu op zijn hoogtepunt.
• Eén van ‘s werelds meest unieke wijnen, die al in de 18e & 19e eeuw furore maakte • Het estate geniet van de rijke ervaring van mede-eigenaren Hubert de Boüard (Ch. Angélus) en Bruno Prats (ex Ch. Cos d’Estournel) • Een klasse apart. Een out of the ordinary wijn die een sieraad is voor uw collectie. Flesformaat 0,5L
Wereldwijd bestaat er geen beroemdere zoete wijn dan die van Château d’Yquem. Het domein uit Sauternes steekt letterlijk en figuurlijk met kop en schouders uit boven alle andere zoete wijnen. In een jaar als 2021 torent er één producent met afstand boven de rest uit: Château d’Yquem. OWC3 | Original Wooden Case 3, per 3 flessen in originele houten kist.
Halve flessen 0,375L. Klik hier voor Château d’Yquem0,75L
Eigenaar Jean-Christophe Barbe van Château Laville is tevens hoogleraar oenologie aan de universiteit van Bordeaux, waar hij gespecialiseerd is in 'edele rotting'. Proef zelf het vakmanschap, waar deze botrytisprofessor zo beroemd mee is geworden.
Een parel die ontstaan is uit druiven geplukt op het perfecte moment: 81° Oechsle, in een wijngaard die zich hoog boven de Moezelbrug bevindt. Met zijn lichte body en elegante structuur is deze wijn een veelzijdige metgezel voor tal van gelegenheden.
De 2020 Château d'Yquem biedt een weelderige en complexe smaakervaring met tonen van gedroogde abrikozen, honing en tropisch fruit, perfect in balans door zijn rijke textuur en levendige zuurgraad.
De term dessertwijn wordt gebruikt voor zoete wijnen. Dat betekent overigens niet automatisch dat deze wijnen uitsluitend in combinatie met (of in plaats van) een dessert gedronken kunnen worden. Deze zoete wijnen worden op verschillende manieren gemaakt en hebben verschillende herkomsten.
Sauternes
De meeste beroemde zoete wijn ter wereld is zonder twijfel Sauternes. Dit subgebied binnen Bordeaux met zijn eigen appellatie is gezegend met een bijzonder microklimaat. Ter plaatse komen twee rivieren bij elkaar. De temperatuur van het rivierwater verschilt, waardoor er een permanente mistbank ontstaat. Als deze ’s ochtends over de wijngaarden trekt laat dit een spoor van vocht achter op de druiven. Door de opwarming van de druiven in de zon ontstaat het verschijnsel van de edele rotting.
Noble rot
De druiven verschrompelen van binnenuit. Hierdoor neemt de hoeveelheid water in de druif af, neemt het suikergehalte relatief toe en ontstaat als bijproduct een bijzondere smaak die kan worden toegeschreven aan het verschijnsel van de pourriture noble. De botrytis cinerea geeft aan de wijn een weelderig aroma van sinaasappelmarmelade, honing en gekaramelliseerde appels. Een geweldige, intense wijn, die niet alleen uitstekend combineert met patisserie met wit fruit, maar ook met blauwaderkaas of foie gras.
Halve flesjes
In het zuidwesten van Frankrijk vindt u ook andere wijnen waarbij het verschijnsel van de nobele rotting plaats heeft gevonden. Vanwege de intense smaak en de kleine schenkhoeveelheden van dit soort edelzoete wijnen verschijnen deze vaak op halve flessen. Sauternes heeft een uitstekend rijpingspotentieel. De absolute top van Sauternes wordt gerekend tot de categorie icoonwijnen.
Moelleux
Minder intens dan de edelzoete wijnen, maar minstens zo mooi in balans zijn de wijnen die op de markt verschijnen onder de naam Moelleux. Letterlijk betekent moelleux dan ook zoiets als ‘zacht’. Deze wijnen hebben een restsuikergehalte dat kan oplopen tot 45 gram per liter. Ze worden niet alleen gebruikt als dessertwijn, maar vallen ook uitstekend in de smaak bij mensen die graag een zoete witte wijn drinken.
Bubbels
De categorie dessertwijnen is niet compleet zonder een mousserende zoete wijn. In dit geval krijgt de wijn zijn zoete smaak doordat niet alle suikers in het druivensap worden omgezet in alcohol. Het levert een frisse, lichtzoete mousserende wijn op met een laag alcoholpercentage. Het beroemdste voorbeeld van dit type wijn is de Italiaanse Moscato d’Asti die wordt gemaakt van de druif moscato.