Eigenaar Jean-Christophe Barbe van Château Laville is tevens hoogleraar oenologie aan de universiteit van Bordeaux, waar hij gespecialiseerd is in 'edele rotting'. Proef zelf het vakmanschap, waar deze botrytisprofessor zo beroemd mee is geworden.
Zonder enige twijfel de meest felbegeerde zoete wijn van laat geoogste druiven van Italië. Ben Ryé is Arabisch voor 'zoon van de wind' en voert ons naar het prachtige Siciliaanse eiland Pantelleria. Boordevol rijpe abrikozen, ultraprecies en overheerlijk op het palet met een geweldige balans tussen het genereuze fruit en de levendige fraîcheur.
Eigenaar Jean-Christophe Barbe van Château Laville is tevens hoogleraar oenologie aan de universiteit van Bordeaux, waar hij gespecialiseerd is in 'edele rotting'. Proef zelf het vakmanschap, waar deze botrytisprofessor zo beroemd mee is geworden.
Een heerlijke fris zoete bubbel uit de Marche. Een citroengele mousse met enthousiaste belletjesparade met een stuivend bouquet en sappige citrusfraîcheur.
Wij hebben het plezier u de gerijpte jaargang 1996 (!) van deze Sauternes 1e Grand Cru Classé 1855 aan te kunnen bieden. Robert Parker's Wine Advocate: ‘This wine offers aromas of Grand Marnier orange liqueur intertwined with pain grille, coconut and other exotic fruits. It is dense and medium to full-bodied, with layers of fruit, structure, and a pure, viscous finish.’ 375 ml
Fabuleuze Rutherglen Muscat met 94 punten in de Halliday Wine Companion 2020 (Australië) en een 9½ (!) in De Wijngids Masters of Wine 2020. Op halve fles. Geschatte winkelwaarde De Wijngids 2020: € 24,00.
Spätlese, een perfect samenspel tussen zuren en restsuiker. Bij Dr. Hermann maken ze deze piekfijne versie met enerzijds rijk tropisch fruit, en anderzijds piekfijne citrusaroma's. Gouden kleur, gouden wijn.
• Een hemelse Trockenbeerauslese van Oostenrijks 'Koning der edelzoete wijnen’ Gerhard Kracher: positioneert zich op het niveau van Château d’Yquem • De oever van het Neusiedler Meer biedt uitmuntende condities voor de ontwikkeling van botrytis cinerea (edele rotting) • ‘A brilliantly exciting wine and a revelation’ (Colin Hay, The Drinks Business)
‘This has impressive focus. The palate is medium-bodied with a viscous opening, fine acidity, pure and harmonious. A tensile and persistent finish drags you back for another sip. Superb.’ (Neal Martin, 94-96/100 punten)
Dit is een zeer fijne zoete sherry van Emilio Hidalgo. Een klassieke Pedro Ximenez met veel restsuiker, bijna zwarte kleur en rijke smaken van vijgen, dadels, chocolade, mokka en stroop.
• Rieussec beleefde een renaissance nadat het in 1984 verworven werd door Domaines Barons de Rothschild (Lafite) • De wijngaarden liggen zij aan zij met die van icoon Château d’Yquem • ‘Rieussec is easily one of the most balanced, succulent and fresh of ALL Sauternes’ (expert Jane Anson, Inside Bordeaux)
Door de daling in populariteit van zoete wijn kan men genieten van (gerijpte!) Sauternes 'First Growths' 1855 voor een fractie van de prijs van de grote rode wijnen uit de Médoc. Suduiraut is een prachtig château dat alléén Château d'Yquem voor moet laten.
james Suckling: "The full-throttle, caramelized mango character of this wine is impressive, and it has some drive on the finish, which lifts the wine and prevents it from becoming ponderous."
Perfect om te drinken bij desserts of als aperitief
De term dessertwijn wordt gebruikt voor zoete wijnen. Dat betekent overigens niet automatisch dat deze wijnen uitsluitend in combinatie met (of in plaats van) een dessert gedronken kunnen worden. Deze zoete wijnen worden op verschillende manieren gemaakt en hebben verschillende herkomsten.
Sauternes
De meeste beroemde zoete wijn ter wereld is zonder twijfel Sauternes. Dit subgebied binnen Bordeaux met zijn eigen appellatie is gezegend met een bijzonder microklimaat. Ter plaatse komen twee rivieren bij elkaar. De temperatuur van het rivierwater verschilt, waardoor er een permanente mistbank ontstaat. Als deze ’s ochtends over de wijngaarden trekt laat dit een spoor van vocht achter op de druiven. Door de opwarming van de druiven in de zon ontstaat het verschijnsel van de edele rotting.
Noble rot
De druiven verschrompelen van binnenuit. Hierdoor neemt de hoeveelheid water in de druif af, neemt het suikergehalte relatief toe en ontstaat als bijproduct een bijzondere smaak die kan worden toegeschreven aan het verschijnsel van de pourriture noble. De botrytis cinerea geeft aan de wijn een weelderig aroma van sinaasappelmarmelade, honing en gekaramelliseerde appels. Een geweldige, intense wijn, die niet alleen uitstekend combineert met patisserie met wit fruit, maar ook met blauwaderkaas of foie gras.
Halve flesjes
In het zuidwesten van Frankrijk vindt u ook andere wijnen waarbij het verschijnsel van de nobele rotting plaats heeft gevonden. Vanwege de intense smaak en de kleine schenkhoeveelheden van dit soort edelzoete wijnen verschijnen deze vaak op halve flessen. Sauternes heeft een uitstekend rijpingspotentieel. De absolute top van Sauternes wordt gerekend tot de categorie icoonwijnen.
Moelleux
Minder intens dan de edelzoete wijnen, maar minstens zo mooi in balans zijn de wijnen die op de markt verschijnen onder de naam Moelleux. Letterlijk betekent moelleux dan ook zoiets als ‘zacht’. Deze wijnen hebben een restsuikergehalte dat kan oplopen tot 45 gram per liter. Ze worden niet alleen gebruikt als dessertwijn, maar vallen ook uitstekend in de smaak bij mensen die graag een zoete witte wijn drinken.
Bubbels
De categorie dessertwijnen is niet compleet zonder een mousserende zoete wijn. In dit geval krijgt de wijn zijn zoete smaak doordat niet alle suikers in het druivensap worden omgezet in alcohol. Het levert een frisse, lichtzoete mousserende wijn op met een laag alcoholpercentage. Het beroemdste voorbeeld van dit type wijn is de Italiaanse Moscato d’Asti die wordt gemaakt van de druif moscato.