De 2020 Château d'Yquem biedt een weelderige en complexe smaakervaring met tonen van gedroogde abrikozen, honing en tropisch fruit, perfect in balans door zijn rijke textuur en levendige zuurgraad.
De indrukwekkende Abtsberg Riesling Spätlese is er één van de hoogste klasse. Het is een buitengewoon elegante wijn en echt één van de visitekaartjes van wijnmaker Maximin von Schubert. Het smaakprofiel ontvouwt zich volledig in de mond met rijk en intens fruit van abrikozen en perziken. Een wijn die indruk maakt en alle aandacht op eist aan tafel.
Uit de Treppchen-wijngaard bij Erden komen een serie van verschillende wijnen. Dit is de Kabinett van Dr. Hermann: een speelse zoete wijn met fraîcheur en spanning.
• Kan men gerust 50 jaar wegleggen • Men werkt al biologisch sinds 2001 • Ontzettend mooie frisheid • OWC12: per 12 flessen verpakt in originele kisten
Falkenstein Riesling Spätlese feinherb Meyer Nepal AP-11 2023 biedt een delicate en verfrissende smaakervaring met tonen van rijp steenfruit, citrus en een kenmerkende minerale frisheid, ondersteund door een perfecte balans tussen zoetheid en zuurgraad.
De Erdener Prälat is een kleine wijngaard onder grot rotsformaties, aan de noordzijde van de Mosel bij het dorp Erden. Deze Auslese van rieslingspecialist Dr. Hermann is een van de mooiste exemplaren van de regio. - halve fles 0,375L
Moscato d’Asti heeft vanwege zijn lage alcoholpercentage, zijn subtiele restsuikers en een aangename mousse een enorme doordrinkbaarheid. Niet alleen zeer geschikt als aperitief, maar ook de ultieme begeleider van pittige Aziatische gerechten en desserts met fruit.
Vintage Port Adelaide, Quinta do Vallado 2011 biedt een rijke en geconcentreerde smaakervaring met intense aroma's van zwart fruit en specerijen, een voortreffelijke representatie van topkwaliteit vintage port.
De wijnstijl Kabinett zegt iets over het lage alcoholpercentage en lichte reszoet: het zit bij Maximin Grünhaus nooit in de weg en levert spanning op naast de frisse zuren. Een elektrisch samenspel tussen zoet en zuur: een gastonomische kameleon. Deze Abtsberg is iets aromatischer dan de Herrenberg Kabinett.
Falkenstein Riesling Kabinett Kugel Peter AP-12 2023 biedt een levendige en frisse smaakervaring met tonen van citrus en groene appel, ondersteund door een knapperige zuurgraad en verfijnde mineraliteit.
De dessertwijnen van Château Coutet worden gemaakt van een blend van sémillon en sauvignon blanc, met een lichte overheersing van sémillon. De wijngaarden van het wijnhuis liggen op een kleiachtig terroir, wat zorgt voor een goede rijping van de druiven. De wijn rijpt gedurende 24 maanden in eikenhouten vaten, waarvan 18 maanden in nieuwe vaten. OWC12: per 12 flessen verpakt in originele kisten
Dit is ware Rieslingperfectie! Afkomstig van door botrytis aangetast fruit van 100-jaar oude niet-geënte rieslingranken uit de steilste wijngaarden van de Erdener Treppchen.
De indrukwekkende Abtsberg Riesling Spätlese is er één van de hoogste klasse. Het is een buitengewoon elegante wijn en echt één van de visitekaartjes van wijnmaker Maximin von Schubert. Het smaakprofiel ontvouwt zich volledig in de mond met rijk en intens fruit van abrikozen en perziken. Een wijn die indruk maakt en alle aandacht op eist aan tafel.
Oremus Tokaji Aszú 3 Puttonyos 2015 biedt een verfijnde en evenwichtige smaakervaring met rijke aroma's van gedroogd fruit en honing, een prachtige expressie van de Tokaj-regio.
De wijnstijl Kabinett zegt iets over het lage alcoholpercentage en lichte reszoet: het zit bij Maximin Grünhaus nooit in de weg en levert spanning op naast de frisse zuren. Een elektrisch samenspel tussen zoet en zuur: een gastonomische kameleon. Deze Herrenberg is mineraliger dan de Abtsberg Kabinett.
Oremus Tokaji Aszú 3 Puttonyos 2017 biedt een verfijnde en evenwichtige smaakervaring met rijke aroma's van gedroogd fruit en honing, een prachtige expressie van de Tokaj-regio.
De term dessertwijn wordt gebruikt voor zoete wijnen. Dat betekent overigens niet automatisch dat deze wijnen uitsluitend in combinatie met (of in plaats van) een dessert gedronken kunnen worden. Deze zoete wijnen worden op verschillende manieren gemaakt en hebben verschillende herkomsten.
Sauternes
De meeste beroemde zoete wijn ter wereld is zonder twijfel Sauternes. Dit subgebied binnen Bordeaux met zijn eigen appellatie is gezegend met een bijzonder microklimaat. Ter plaatse komen twee rivieren bij elkaar. De temperatuur van het rivierwater verschilt, waardoor er een permanente mistbank ontstaat. Als deze ’s ochtends over de wijngaarden trekt laat dit een spoor van vocht achter op de druiven. Door de opwarming van de druiven in de zon ontstaat het verschijnsel van de edele rotting.
Noble rot
De druiven verschrompelen van binnenuit. Hierdoor neemt de hoeveelheid water in de druif af, neemt het suikergehalte relatief toe en ontstaat als bijproduct een bijzondere smaak die kan worden toegeschreven aan het verschijnsel van de pourriture noble. De botrytis cinerea geeft aan de wijn een weelderig aroma van sinaasappelmarmelade, honing en gekaramelliseerde appels. Een geweldige, intense wijn, die niet alleen uitstekend combineert met patisserie met wit fruit, maar ook met blauwaderkaas of foie gras.
Halve flesjes
In het zuidwesten van Frankrijk vindt u ook andere wijnen waarbij het verschijnsel van de nobele rotting plaats heeft gevonden. Vanwege de intense smaak en de kleine schenkhoeveelheden van dit soort edelzoete wijnen verschijnen deze vaak op halve flessen. Sauternes heeft een uitstekend rijpingspotentieel. De absolute top van Sauternes wordt gerekend tot de categorie icoonwijnen.
Moelleux
Minder intens dan de edelzoete wijnen, maar minstens zo mooi in balans zijn de wijnen die op de markt verschijnen onder de naam Moelleux. Letterlijk betekent moelleux dan ook zoiets als ‘zacht’. Deze wijnen hebben een restsuikergehalte dat kan oplopen tot 45 gram per liter. Ze worden niet alleen gebruikt als dessertwijn, maar vallen ook uitstekend in de smaak bij mensen die graag een zoete witte wijn drinken.
Bubbels
De categorie dessertwijnen is niet compleet zonder een mousserende zoete wijn. In dit geval krijgt de wijn zijn zoete smaak doordat niet alle suikers in het druivensap worden omgezet in alcohol. Het levert een frisse, lichtzoete mousserende wijn op met een laag alcoholpercentage. Het beroemdste voorbeeld van dit type wijn is de Italiaanse Moscato d’Asti die wordt gemaakt van de druif moscato.