De Erdener Prälat is een kleine wijngaard onder grot rotsformaties, aan de noordzijde van de Mosel bij het dorp Erden. Deze Auslese van rieslingspecialist Dr. Hermann is een van de mooiste exemplaren van de regio. - halve fles 0,375L
De dessertwijnen van Château Coutet worden gemaakt van een blend van sémillon en sauvignon blanc, met een lichte overheersing van sémillon. De wijngaarden van het wijnhuis liggen op een kleiachtig terroir, wat zorgt voor een goede rijping van de druiven. De wijn rijpt gedurende 24 maanden in eikenhouten vaten, waarvan 18 maanden in nieuwe vaten. OWC12: per 12 flessen verpakt in originele kisten
Moscato d’Asti heeft vanwege zijn lage alcoholpercentage, zijn subtiele restsuikers en een aangename mousse een enorme doordrinkbaarheid. Niet alleen zeer geschikt als aperitief, maar ook de ultieme begeleider van pittige Aziatische gerechten en desserts met fruit.
Vintage Port Adelaide, Quinta do Vallado 2011 biedt een rijke en geconcentreerde smaakervaring met intense aroma's van zwart fruit en specerijen, een voortreffelijke representatie van topkwaliteit vintage port.
De wijnen van Maximin Grünhaus staan bekend om hun geniale precisie en zuiverheid. James Suckling beloonde deze 2022 Herrenberg Spätlese met 94 punten: "This beautiful Spatlese is packed with the finest stone fruit aromas and has the uplifting freshness and subtly we look for in this category."
Bij Wehlen, twee dorpen verderop, ligt het topterroir Sonnenuhr. Het is vernoemd naar een oude zonnewijzer op de steile hellingwand. Deze Auslese van rieslingspecialist Dr. Hermann is een van de mooiste exemplaren van de regio. - halve fles 0,375L
Herrenberg Riesling Auslese Grunhaus Mosel 2023 biedt een weelderige mix van honing en rijpe perzik, met een perfecte balans tussen zoetheid en zuurgraad voor een verfrissende afdronk.
Oremus Tokaji Aszú 3 Puttonyos 2017 biedt een verfijnde en evenwichtige smaakervaring met rijke aroma's van gedroogd fruit en honing, een prachtige expressie van de Tokaj-regio.
De iconische Treppchen-wijngaard, vlak buiten het dorp Erden, is één van de meest iconische wijngaarden van de Mosel. Deze Auslese van rieslingspecialist Dr. Hermann is een van de mooiste exemplaren van de regio. - halve fles 0,375L
• De erfenis van ‘Pape du Blanc’ Denis Dubourdieu • Bijna een eeuw in handen van dezelfde familie • Jane Anson: “A return to form for this excellent Barsac wine after the succulent but unbalanced 2022” • OWC12: komt per 12 flessen in originele houten kist
Vintage Port Adelaide, Quinta do Vallado 2016 biedt een rijke en fluweelzachte smaakervaring met intense aroma's van zwart fruit en kruiden, een prachtige expressie van topkwaliteit vintage port.
Vintage Port Adelaide, Quinta do Vallado 2014 biedt een rijke en fluweelzachte smaakervaring met intense aroma's van donker fruit en kruiden, een prachtige expressie van topkwaliteit vintage port.
‘Golden hue. Fragrant but understated with mandarin, spice and vanilla notes. Rich but fresh and balanced. Bitter-botrytised notes and great persistence. Saline note on the finish. Elegance and finesse.’ (Jancis Robinson, 17,5/20 punten)
• De erfenis van ‘Pape du Blanc’ Denis Dubourdieu • Bijna een eeuw in handen van dezelfde familie • Jane Anson: “A return to form for this excellent Barsac wine after the succulent but unbalanced 2022” • OWC6: komt per 6 flessen in originele houten kist
De term dessertwijn wordt gebruikt voor zoete wijnen. Dat betekent overigens niet automatisch dat deze wijnen uitsluitend in combinatie met (of in plaats van) een dessert gedronken kunnen worden. Deze zoete wijnen worden op verschillende manieren gemaakt en hebben verschillende herkomsten.
Sauternes
De meeste beroemde zoete wijn ter wereld is zonder twijfel Sauternes. Dit subgebied binnen Bordeaux met zijn eigen appellatie is gezegend met een bijzonder microklimaat. Ter plaatse komen twee rivieren bij elkaar. De temperatuur van het rivierwater verschilt, waardoor er een permanente mistbank ontstaat. Als deze ’s ochtends over de wijngaarden trekt laat dit een spoor van vocht achter op de druiven. Door de opwarming van de druiven in de zon ontstaat het verschijnsel van de edele rotting.
Noble rot
De druiven verschrompelen van binnenuit. Hierdoor neemt de hoeveelheid water in de druif af, neemt het suikergehalte relatief toe en ontstaat als bijproduct een bijzondere smaak die kan worden toegeschreven aan het verschijnsel van de pourriture noble. De botrytis cinerea geeft aan de wijn een weelderig aroma van sinaasappelmarmelade, honing en gekaramelliseerde appels. Een geweldige, intense wijn, die niet alleen uitstekend combineert met patisserie met wit fruit, maar ook met blauwaderkaas of foie gras.
Halve flesjes
In het zuidwesten van Frankrijk vindt u ook andere wijnen waarbij het verschijnsel van de nobele rotting plaats heeft gevonden. Vanwege de intense smaak en de kleine schenkhoeveelheden van dit soort edelzoete wijnen verschijnen deze vaak op halve flessen. Sauternes heeft een uitstekend rijpingspotentieel. De absolute top van Sauternes wordt gerekend tot de categorie icoonwijnen.
Moelleux
Minder intens dan de edelzoete wijnen, maar minstens zo mooi in balans zijn de wijnen die op de markt verschijnen onder de naam Moelleux. Letterlijk betekent moelleux dan ook zoiets als ‘zacht’. Deze wijnen hebben een restsuikergehalte dat kan oplopen tot 45 gram per liter. Ze worden niet alleen gebruikt als dessertwijn, maar vallen ook uitstekend in de smaak bij mensen die graag een zoete witte wijn drinken.
Bubbels
De categorie dessertwijnen is niet compleet zonder een mousserende zoete wijn. In dit geval krijgt de wijn zijn zoete smaak doordat niet alle suikers in het druivensap worden omgezet in alcohol. Het levert een frisse, lichtzoete mousserende wijn op met een laag alcoholpercentage. Het beroemdste voorbeeld van dit type wijn is de Italiaanse Moscato d’Asti die wordt gemaakt van de druif moscato.