Deze edelzoete Furmint uit Tokaj, Hongarije, is een verfijnde Late Harvest wijn van Oremus. Met zijn complexe aroma's en rijke textuur biedt deze wijn een intense en memorabele proefervaring.
Een zeldzame en majestueuze Recioto van Dal Forno Romano, met een ongeëvenaarde concentratie en complexiteit. Deze iconische zoete wijn biedt een verbluffende balans tussen weelderige intensiteit en levendige frisheid.
‘Golden hue. Fragrant but understated with mandarin, spice and vanilla notes. Rich but fresh and balanced. Bitter-botrytised notes and great persistence. Saline note on the finish. Elegance and finesse.’ (Jancis Robinson, 17,5/20 punten)
• De erfenis van ‘Pape du Blanc’ Denis Dubourdieu • Bijna een eeuw in handen van dezelfde familie • Jane Anson: “A return to form for this excellent Barsac wine after the succulent but unbalanced 2022” • OWC6: komt per 6 flessen in originele houten kist
Deze Premier Cru Classé uit Barsac behoort tot de absolute top van de Sauternes-appellatie. De 2009 is een uitzonderlijk rijke en gelaagde jaargang met prachtige balans tussen zoetheid en frisheid.
Ontdek de pure expressie van Jerez met Viña Corrales Pago Balbaína 2021. Deze unieke, onversterkte witte wijn van palomino fino, afkomstig van de beroemde albariza bodem, biedt een ziltige mineraliteit en een onvergetelijke complexiteit. Een ware schat uit Andalusië.
Ultra-expressieve en complexe Topaque uit Rutherglen, met rijke rancio-aroma’s, honingzoetheid en indrukwekkende lengte – een zeldzame fortificee met wereldklasse.
Prälat is een van de meest prestigieuze wijngaarden van de Mosel en dit is het summum van wat er mogelijk is met riesling. Dr. Hermann maakte een zoete ‘Lange Goldkapsel’ (met de lange, gouden capsule): een indicatie van de uitzonderlijke kwaliteit.
Iconische legende in magnum, met geconcentreerde zwarte bessen, fijne kruiden- en houttonen en een majestueuze structuur – een prestigejaar van uitzonderlijke grandeur.
Elegante en rijke zoetwijn uit Barsac (Bordeaux): verfijnde Sémillon/Sauvignon met honing, abrikoos, vanille en een precieze balans tussen zoet en fris. Perfect bij desserts, foie gras of geitenkaas.
Deze half fles (0,375L) van Château Lafaurie-Peyraguey 1997 biedt een rijke en complexe Sauternes met tonen van exotisch fruit, bloemen, kruiden en een minerale ondertoon, nu op zijn hoogtepunt.
Een knap gemaakte Sauternes uit een uitdagend jaar, onder leiding van de voormalig wijnmaakster van Yquem. Minder expressief dan de 2023, maar met indrukwekkende precisie en structuur.
De mythische Château d'Yquem 2022 bevestigt wederom zijn status als de absolute referentie binnen Sauternes. Een uitzonderlijk evenwicht tussen kracht en verfijning, met een ongekende zuiverheid en complexiteit.
OWC1 | Original Wooden Case 1, per fles in originele houten kist.
Eigenaar Jean-Christophe Barbe van Château Laville is tevens hoogleraar oenologie aan de universiteit van Bordeaux, waar hij gespecialiseerd is in 'edele rotting'. Proef zelf het vakmanschap, waar deze botrytisprofessor zo beroemd mee is geworden.
Een verfijnde en weelderige zoete wijn uit Rueda, met intense aroma's van rijp fruit, honing en florale tonen. Dulce de Invierno 2020 biedt een perfecte balans tussen zoetheid en frisheid.
Falkenstein Riesling Kabinett Kugel Peter AP-12 2023 biedt een levendige en frisse smaakervaring met tonen van citrus en groene appel, ondersteund door een knapperige zuurgraad en verfijnde mineraliteit.
"This is a honeyed, luscious, forward style of Sauternes, with low acidity, and copious quantities of orange, pineapple, and mango-like fruit." - Robert Parker's Wine Advocate
Perfect om te drinken bij desserts of als aperitief! 0,375L
Oremus Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2016 biedt een weelderige en complexe smaakbeleving met tonen van gedroogde abrikozen en honing, ondersteund door een verfrissende zuurgraad en een lange, luxueuze afdronk.
De term dessertwijn wordt gebruikt voor zoete wijnen. Dat betekent overigens niet automatisch dat deze wijnen uitsluitend in combinatie met (of in plaats van) een dessert gedronken kunnen worden. Deze zoete wijnen worden op verschillende manieren gemaakt en hebben verschillende herkomsten.
Sauternes
De meeste beroemde zoete wijn ter wereld is zonder twijfel Sauternes. Dit subgebied binnen Bordeaux met zijn eigen appellatie is gezegend met een bijzonder microklimaat. Ter plaatse komen twee rivieren bij elkaar. De temperatuur van het rivierwater verschilt, waardoor er een permanente mistbank ontstaat. Als deze ’s ochtends over de wijngaarden trekt laat dit een spoor van vocht achter op de druiven. Door de opwarming van de druiven in de zon ontstaat het verschijnsel van de edele rotting.
Noble rot
De druiven verschrompelen van binnenuit. Hierdoor neemt de hoeveelheid water in de druif af, neemt het suikergehalte relatief toe en ontstaat als bijproduct een bijzondere smaak die kan worden toegeschreven aan het verschijnsel van de pourriture noble. De botrytis cinerea geeft aan de wijn een weelderig aroma van sinaasappelmarmelade, honing en gekaramelliseerde appels. Een geweldige, intense wijn, die niet alleen uitstekend combineert met patisserie met wit fruit, maar ook met blauwaderkaas of foie gras.
Halve flesjes
In het zuidwesten van Frankrijk vindt u ook andere wijnen waarbij het verschijnsel van de nobele rotting plaats heeft gevonden. Vanwege de intense smaak en de kleine schenkhoeveelheden van dit soort edelzoete wijnen verschijnen deze vaak op halve flessen. Sauternes heeft een uitstekend rijpingspotentieel. De absolute top van Sauternes wordt gerekend tot de categorie icoonwijnen.
Moelleux
Minder intens dan de edelzoete wijnen, maar minstens zo mooi in balans zijn de wijnen die op de markt verschijnen onder de naam Moelleux. Letterlijk betekent moelleux dan ook zoiets als ‘zacht’. Deze wijnen hebben een restsuikergehalte dat kan oplopen tot 45 gram per liter. Ze worden niet alleen gebruikt als dessertwijn, maar vallen ook uitstekend in de smaak bij mensen die graag een zoete witte wijn drinken.
Bubbels
De categorie dessertwijnen is niet compleet zonder een mousserende zoete wijn. In dit geval krijgt de wijn zijn zoete smaak doordat niet alle suikers in het druivensap worden omgezet in alcohol. Het levert een frisse, lichtzoete mousserende wijn op met een laag alcoholpercentage. Het beroemdste voorbeeld van dit type wijn is de Italiaanse Moscato d’Asti die wordt gemaakt van de druif moscato.