Port is een bijzondere en eeuwenoude wijn. Het is een versterkte wijn met 18 à 20% alcohol. Port komt altijd uit Portugal. Om precies te zijn worden de druiven voor port verbouwd in de Douro vallei. Enkele portwijnen zijn uitstekend geschikt voor een langere rijping. Op fles of op vat. Bij Colaris kiest u de portwijn die bij u past. Altijd van een hoge kwaliteit binnen zijn soort.
De ontstaansgeschiedenis van port begint bij de Negenjarige Oorlog (1688-1697) waarbij er een handelsembargo ontstaat tussen de Britten en de Fransen. Hierdoor worden er vanuit Bordeaux geen wijnen meer geëxporteerd naar Engeland. De Britten moeten op zoek naar een nieuwe exporthaven om wijn te kunnen bemachtigen.
Ze komen uit in Porto, de Portugese havenstad. Maar vanwege de lange(re) reistijd over zee zijn de meeste lokale wijnen al vergaan voordat ze Zuid-Engeland hebben bereikt. De Nederlanders komen met een oplossing. De wijn wordt versterkt met brandewijn. Met behulp van dit distillaat krijgt de Portugese wijn meer kracht en alcohol, en dus ook het vermogen om de overtocht naar Engeland te weerstaan.
Nog altijd wordt bij het productieproces van port gebruik gemaakt van een distillaat, om de vergisting van suikers in een vroeg stadium te beëindigen. Hierdoor ontstaat de typische portwijn die herkenbaar is aan het hoge alcoholpercentage, de aanwezige restsuikers en de stevige tannines. Tot op de dag van vandaag hebben sommige ports een geweldig rijpingspotentieel.
Port is bijna altijd een blend van verschillende druiven. De bekendste druiven die worden gebruikt voor de productie van een rode port zijn:
Voor de productie van witte port maakt men gebruik van de druiven:
De portdruiven staan aangeplant in de Douro vallei. Deze streek die bekend staat om zijn leistenen bodem is een van de mooiste wijngebieden ter wereld. De rivier de Douro staat in Spanje beter bekend onder de naam Duero en is ter plaatse ook de naamgever van het wijngebied Ribera del Duero, dat letterlijk ‘oevers van de Duero’ betekent.
Hoewel de druiven voor port een stuk landinwaarts groeien op de terrassenwijngaarden van de hoger gelegen Douro vallei, zijn de meeste porthuizen te vinden in de havenstad Porto. Of eigenlijk aan de zuidelijke oever van de rivier de Douro in de zusterstad Vila Nova de Gaia. Ter plaatse hebben de portshippers hun lodges waar de portwijnen lange tijd rijpen op vaten.
Binnen de wereld van port maakt men onderscheid tussen vier basis categorieën: witte port, rosé port, ruby port en tawny port. Ontdek meer over de verschillende stijlen.
Lang niet zo beroemd als de families van de ruby of de tawny. Maar zeker de moeite waard om te ontdekken. Witte port is inzetbaar als aperitief of als digestief en is verkrijgbaar in verschillende rijpingsvormen. De jonge White Port wordt vaak gedronken als aperitief en wordt lokaal ook gemixt met tonic, ijs, verse munt en basilicum. De witte port die als digestief gedronken wordt, is vaak wat meer gerijpt, zoals bijvoorbeeld de 10 Years Old White Port.
Dankzij een hiaat in de wet is het mogelijk om rosé port te maken door witte wijn met rode wijn te vermengen. Nergens anders in Europa is het toegestaan om een rosé wijn te produceren waarbij witte en rode wijn met elkaar vermengd wordt. Met als grote uitzondering de champagnestreek. Bij de productie van een rosé champagne is het toegestaan om de kleur van de wijn te verkrijgen door een klein deel rode wijn toe te voegen aan de witte champagne.
Bij de productie van ruby port staat alles in het teken om het fruitige karakter van deze portstijl te behouden. Dit betekent dat een ruby altijd rijpt op grote houten vaten. Hoe groter het vat, hoe kleiner het effect van het hout op de wijn en hoe aanweziger het fruitige karakter op de voorgrond treedt. Een ruby port is over het algemeen donkerpaars van kleur en smaakt naar krenten en bosvruchten. De ruby ports zijn onder te verdelen in drie verschillende kwaliteitsniveaus.
De normale ‘instap ruby’s’ (die ook op de markt verschijnen onder de naam Ruby) zijn vriendelijk geprijsd en geschikt als aperitief. Een normale ruby is altijd een blend van verschillende oogstjaren en is smaakconsistent.
Het hoogste niveau voor een ruby is een Vintage port. Deze port uit slechts één exceptioneel goed oogstjaar rijpt kort op groot hout en heeft daarna nog een bijzonder lange levensduur op fles, waarin de wijn zich nog decennialang kan door ontwikkelen.
Een Late Bottled Vintage port (ook wel bekend onder de afkorting LBV) is een ruby port die langer op hout heeft gerijpt om zodoende het effect van een gerijpte Vintage port na te bootsen. Deze portstijl is altijd gemaakt van slechts één oogstjaar, is een stuk voordeliger dan een Vintage port en is direct geschikt voor consumptie. Hij rijpt ook niet langer door op fles.
Het grootste verschil tussen een ruby en een tawny is de kleur. De ruby is donkerpaars, terwijl een tawny juist taankleurig is. Deze lichtere oranjebruine kleur ontstaat doordat een tawny rijpt op kleinere houten vaten. Door het effect van de houtrijping heeft een tawny altijd een geoxideerd, gerijpt en nootachtig karakter. Net als bij ruby is de portstijl tawny onder te verdelen in drie verschillende kwaliteitsniveaus.
Een ‘instap tawny’ verschijnt op de markt onder de naam tawny. Dit soort ports is vaak voordelig. De wijn is altijd een blend van verschillende oogstjaren en is smaakconsistent. Een tawny heeft dankzij de rijping op kleine(re) houten vaten veel invloed van het eikenhout en daardoor tonen van vanille, karamel en toffee naast noten en vijgen.
Een Colheita is het antwoord vanuit de familie van tawny’s op de Vintage port. Bij de Colheita is er sprake van een tawny port, maar dan uit slechts één exceptioneel goed oogstjaar. Een Colheita rijpt jaren op vat. Pas als de wijn de perfecte rijping heeft gekregen wordt de wijn gebotteld en rijpt hij ook niet verder meer op fles. Een Colheita bevat daarom altijd twee jaartallen op het etiket. Het jaar van de oogst en het jaar van bottelen.
Een Colheita is een kostbare port. Om het smaaktype van een Colheita te evenaren maakt men verschillende soorten Aged Tawny port van wijnen met verschillende oogstjaren. De gemiddelde leeftijd van de oogstjaren is de naamgever voor het smaaktype van de port. De verschillende leeftijden zijn: