Port - Douro vallei

Voor de liefhebbers van port van de hoogste kwaliteit hebben we de mooiste portwijnen voor u geselecteerd. Port is een heerlijke, zoete versterkte wijn die in Portugal wordt gemaakt en smaakt uitstekend als aperitief met borrelhapjes of na het eten met Franse kazen.

Port wordt gemaakt in de Dourovallei. Dit gebied met een beschermde herkomst benaming ligt in het noordoosten van Portugal en ligt aan de rivier de Douro. Deze rivier mond uit in zee bij de havenstad Porto. Het gebied opgedeeld in verschillende wijngaarden die in Portugal de naam Quita’s dragen. Deze wijngaarden zijn terrasvormig aangelegd. Doordat het gebied veel steile hellingen heeft is het veelal noodzakelijk om de druiven handmatig te oogsten.

Port Vinificatie

Omdat rode port veel kleur en extracten bevatten worden de druiven krachtig gekneusd, dit gebeurde in het verleden met de voeten, enkele prestigieuze porthuizen zijn van mening dat dit nog steeds de beste voorbereiding is en probeert men dit daarom op een machinale manier nog te simuleren. zijn voor Hierna kan de massa in grote gistingtanks gepompt worden en kan de alcoholische gisting beginnen. Na enkele dagen zal er alcohol toegevoegd worden om zo de gewenste alcohol percentage te bereiken, het alcoholpercentage ligt dan tussen de 18 en 20 procent. De jonge portwijnen krijgen hun rijping op grote fusten van 552 die Pipes genoemd worden..

Ruby Port

Ruby Port is een levendige jonge Port met een robijnrode kleur en fruitig van smaak. Ruby port wordt geblend door menging van druiven van meerdere druivensoorten, jaargangen en wijngaarden. Deze port heeft een korte fustlagering van maximaal twee jaar. Een Reserve port zal langer op houten fusten liggen.

Tawny Port

Bij eenvoudige Tawny port mengt men jonge rode en witte port en vind er tijdens rijping extra lucht plaats zodat deze port sneller een bruinere kleur zal krijgen. Tawny ports die van hogere kwaliteit zijn zullen een leeftijdsindicatie op het etiket vermelden, zoals 20 years, 30 years of 40 years. Ze zijn samengesteld uit wijnen van diverse oogstjaren waarvan de gemiddelde leeftijd op het etiket vermeld staat. Naar mate de Tawny port ouder wordt zal de kleur lichter worden.

Vintage Port

Vintage Port wordt gemaakt van een port van één enkel uitzonderlijk goed oogstjaar, het jaartal zal dan ook op fles vermeld staan. Deze port zal na een fustlagering van twee á drie jaar ongefilterd gebotteld worden en zich langzaam ontwikkelen op fles. De rijping op fles zal nog tussen de tien en de twintig jaar duren. Doordat er in de loop der jaren bezinksel is ontstaan in de fles van Vintage Ports, is het belangrijk om deze liggend te bewaren en een dag voor serveren deze recht op te zetten. Zo zal het bezinksel naar de bodem zakken. Een geopende fles port is wel tot een maand houdbaar

Geselecteerde port wijnen

Bent u benieuwd naar de smaak van een mooie port? We hebben een aantal portwijnen voor u geselecteerd  die u kunt bestellen voor een aantrekkelijke prijs.

Port Transport over de Douro
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473