Douro Vallei

Wijnen uit Portugal

Portugal, een land die zijn eigen druivenrassen trouw is gebleven. Door het hele land zijn wijngaarden te vinden, maar de regio die er echt toe doet is de Dourovalliei, het gebied waar port gemaakt wordt. De Portugezen zijn lang niet de meest vooruitstrevende wijnmakers maar maken wel wijnen van kwaliteit.

De historie van wijnland Portugal

In Portugal werd al ver voor onze jaartelling wijn gemaakt. Toen er in rond de 12de en 13de eeuw handel gedreven werd over zee met Engeland bloeide er handelsfirma’s op. Door toevoeging van alcohol aan de gistende most ontstond er een zoete wijn die bij de Engelsen goed in de smaak viel. Deze zoete wijn met de naam port kreeg ik de 17de eeuw een wettelijke bescherming. Port en Madeira werden de voornaamste exportproducten van Portugal. Helaas heeft Portugal ook te kampen gehad met de phylloxera (druifluis) waardoor er veel inheemse druivenrassen verloren gingen. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw is Portugal toegetreden tot de Europese Unie waardoor er in 1990 de wijnclassificatie tot stand is gekomen. Deze is gebaseerd op de Franse kwaliteitscategorieën, zo is de Portugese DOC te vergelijken met de Franse AOC.

Port

Port wordt gemaakt in de Dourovallei. Dit gebied met een beschermde herkomstbenaming ligt in het noordoosten van Portugal aan de rivier de Douro. Deze rivier mond uit in zee bij de havenstad Porto. Het gebied opgedeeld in verschillende wijngaarden die in Portugal de naam Quita’s dragen. Deze wijngaarden zijn terrasvormig aangelegd. Doordat het gebied veel steile hellingen heeft is het veelal noodzakelijk om de druiven handmatig te oogsten. Port kan gemaakt worden van meer dan 80 druivenrassen, elk van deze druiven heeft zijn eigen karakter. De vele types port die gemaakt worden, Ruby, Tawny, Vintage, Colheita en de witte port, verschillen van elkaar van herkomst, kwaliteit en rijpingsproces. Madeira wordt gemaakt op het gelijknamige Portugese eiland en zijn veelal cépage wijnen van witte druivenrassen. Ook deze unieke versterkte wijn is in verschillende types verkrijgbaar. Uitzonderlijk is dat madeira vrijwel onbeperkt houdbaar is.

Geselecteerde Portugese wijnen

Bent u benieuwd naar de smaak van een Portugese wijn? We hebben een aantal wijnen uit Portugal voor u geselecteerd die u kunt bestellen voor een aantrekkelijke prijs.
Port historische afbeedling wijngaard Portugal
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473