John Schell selecteerde zes prachtige wijnen van naam en faam. Ze worden hoog gewaardeerd door de internationale wijnpers en met veel succes geschonken in sterrenrestaurants. In hun prijsklasse behoren ze zonder meer tot de internationale top. Samen bieden de zes wijnen een fraaie eerste kennismaking met Australië en Nieuw-Zeeland, twee van de meest opwindende wijnlanden van deze tijd.
96 punten James Halliday: een Adelaide Hills Benchmark.
Proefnotitie
Shaw and Smith behoort tot de absolute top van Australië. Hooggelegen in de Adelaide Hills, de koele wijnregio in de heuvels bij Adelaide, brengt het domein een reeks weergaloze wijnen op fles. Dat is geen kwestie van hogere wiskunde maar de optelsom van eersteklas wijngaarden, het talent en de ervaring van wijnmaker Martin Shaw en het genie van Master of Wine
Michael Hill-Smith.
De geweldige Sauvignon Blanc van beide heren wordt algemeen beschouwd als benchmark voor de Adelaide Hills en is misschien ook wel gewoon de beste Sauvignon van Australië. Een wijn die het perfecte midden houdt tussen het minerale karakter van de mooiste wijnen uit de Loire en de energieke stijl die zo typisch is voor Nieuw-Zeeland.
In het excellente jaar 2021 ronduit onweerstaanbaar, met z’n sappige mix van passievrucht, grapefruit en limoen, het soevereine samengaan van intensiteit en finesse en z’n pure expressie en perfecte balans.
De sommeliers van toprestaurants als De Librije***, de Treeswijkhoeve** en Het Koetshuis* hebben dit geweldige glas altijd onder handbereik en dat genoegen zou u zichzelf ook moeten gunnen!
"Hand-picked fruit, cool fermentation in stainless steel, maturation on lees and early bottling. A model of consistency over 32 vintages, Shaw + Smith Sauvignon Blanc continues to lead the way in 2021 with a combination of fruit intensity and a seeming lightness of being. It's told in 2 parts; the 1st is exuberant tropicals, citrus and herbal interplay, but it quickly moves into a state of serious intensity, filigree acidity and mealy texture. That lasting impression saturates the tastebuds and stays with you." (James Halliday, 96/100, Special Value)
Meer positieve pers onder het tabblad Awards.
2020 | Nieuw-Zeeland, Marlborough
Dog Point Sauvignon Blanc 2021 | UITVERKOCHT
De favoriete Marlborough Sauvignon van topsommeliers!
Proefnotitie
Onder de noemer Marlborough Sauvignon Blanc gaat een breed scala aan wijnen schuil. De expressieve cocktail van kruisbessen en tropisch fruit waarmee de regio de wereld heeft veroverd is aan de onderkant van de markt nog steeds dominant. Intussen ontvouwt zich aan de bovenkant een brede waaier aan stijlen. Zoals die van de Dog Point Sauvignon Blanc: een buitengewoon energiek en stijlvol glas, waarin grapefruit en nectarine een prachtige basis leggen, terwijl groene kruiden en een licht rokerige toets zorgen voor gelaagdheid en complexiteit.
Zeer geliefd in de topgastronomie (De Librije***, The Jane**, Bougainville*, Zarzo*) en een sjieke wijn om thuis te schenken bij zilte vruchten uit de zee.
2021 | Nieuw-Zeeland, Auckland
Kumeu River Village Chardonnay 2021
“A Kiwi wine that’s better then many Puligny-Montrachets” dat zei de beroemde Master of Wine Tim Atkin over de 2020 oogst van de Kumeu River Village Chardonnay. Deze 2021 oogst ontving van onze eigen Grote Hamersma al een mooie 9 en ster voor uitstekende prijs-kwaliteit! Dit was jarenlang de huis-Chardonnay van Librije’s Hotel.
Proefnotitie
Een nieuwe jaargang van een wijn waaraan velen van u verknocht zijn geraakt.
Volgens de Engelse auteur Tim Atkin MW “A Kiwi wine that’s better than many Puligny-Montrachets”. Dat vindt onze eigen Harold Hamersma wat overdreven. "Maar", zo vervolgt hij, "het is een wel erg goede witte. Strak wit fruit, smokey, licht nootachtig, glinsterende mineraliteit, viriele zuren, een spatje rode grapefruit en een fijne manzanillasensatie."
Goed voor een dikke 9 en ook daar zijn we hartstikke blij mee.
Dit was jarenlang de huis-Chardonnay van Librije’s Hotel en die rol zal hij ook bij u thuis met verve vervullen.
Drink 'm de komende twee tot drie jaar licht gekoeld bij alles waar u toevallig zin in heeft.
2018 | Australië, Clare Valley
Tim Adams Shiraz 2018
"Plump fruit and its spice friends having a party" (James Halliday, 93/100)
Proefnotitie
Clare Valley Shiraz in een regionaal getypeerde en super comfortabele stijl. Zwarte bessen en kersen, specerijen met tabak en chocolade met laurier. Een wijn uit één stuk, net als Tim Adams zelf. Heeft die typische Adams-touch waarbij karakter en drinkplezier naadloos met elkaar zijn verweven en biedt als altijd zeer veel waar voor het geld.
"Gee these wines are great value" zegt ook James Halliday. "This is a rich and ripe rendition, yet there's a lovely evenness across the full-bodied palate abetted by supple tannins. No harsh edges, just ripe, plump fruit and its spice friends having a party."
Een wijn als een warme deken op een koele avond.
Heerlijk bij stevige kost of als u gewoon behoefte heeft aan goed gezelschap.
Rijpt fraai door tot 2028.
2020 | Australië, Margaret River
Domaine Naturaliste Discovery Chardonnay 2020
"Een zeer betaalbare super-Chardonnay" (Pieter Nijdam, de Telegraaf)
Proefnotitie
De langverwachte nieuwe jaargang van een wijn die in korte tijd is uitgegroeid tot een waar succesnummer binnen ons assortiment. Wijnkenner Pieter Nijdam van de Telegraaf spreekt van een zeer betaalbare super-Chardonnay die het beste van drie stijlen (Bourgogne, Californië en Margaret River) met elkaar verenigt en met die typering kunnen we volmondig instemmen.
De wijn presenteert zich even puur en ongerept als de regio waaruit hij voortkomt. Steenfruit en jasmijn in kristalheldere expressie, generositeit en gelaagdheid door subtiel houtgebruik en een milde frisheid middels rijpe zuren.
Menuwijn bij restaurant Zarzo* en huis-Chardonnay van Librije's Hotel.
2020 | Australië, Barossa Valley
Glaetzer Wallace Shiraz Grenache 2019
"Pruimen in hoogglans en onthaarde frambozen" (Harold Hamersma)
Proefnotitie
Zet op het unieke terroir van Barossa een wijnmaker aan het werk die de status heeft van wereldster en briljante wijnen zijn het resultaat. Zoals de nieuwe jaargang van Wallace, Ben Glaetzer's briljante blend van shiraz en grenache.
Volgens Harold Hamersma een prachtwijn met een volstrekt eigen karakter: "De hele groentejuwelier laat zijn mooiste fruit acte de présence geven. Volle bramen, donkere kersen, cassis, pruimen, aardbeien, pruimen in de hoogglans en onthaarde frambozen. Draai aan de pepermolen, cacaokruimels, shiraz-aardsigheid en tannines van de rol met fluweel. Koopje."
Menuwijn bij De Librije*** en restaurant Merlet* en de komende 8 jaar uw trouwe kompaan bij een mooie stoofschotel of een lange avond in een luie stoel.