2022 | Oostenrijk | Burgenland
Querschnitt 2022 Weiss Grüner Veltliner & Co Weingut Kolfok
Deze ongefilterde terroirblend van grüner veltliner met welschriesling, chardonnay en muscat is verfijnd, zachtkruidig, floraal en fris: appel, citroenmelisse, bloesem en zeeschelp.
Verder lezen- SmaakprofielLicht, fris & strak
- DruivenrasGrüner Veltliner
- Land & RegioOostenrijk, Burgenland
Normale prijs: 22,50 Speciale prijs: 19,95
/ prijs per fles
Op voorraad.
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
- Vanaf €75 gratis bezorgd
- Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
- Verzekerd verzonden
- 100% proefgarantie
Proefnotitie
Specificaties
Proefnotitie
Het motto: 'De wijn is gewórden en niet gemáákt'
Kolfok is een afsplitsing van het ons inmiddels bekende Wellanschitz: een wijnhuis dat in Neckenmarkt (Burgenland, Oostenrijk) prachtige wijnen maakt van onder andere blaufränkisch. Het wijnhuis heeft een lange familiegeschiedenis in wijnmaken, terug tot de 19de eeuw. Met dit project richt wijnmaker Stefan Wellanschitz zich sinds 2013 echter op een verfrissende, onconventionele manier van wijnmaken. Een heerlijke natuurstijl uit Burgenland, gericht op het weerspiegelen van het terroir van Burgenland.
De bodem in Neckenmarkt is bijzonder gevarieerd; van schist en klei tot kalksteen, waardoor het zich niet alleen voor blauwe, maar ook witte druivenrassen. Querschnitt Weiss bestaat hoofdzakelijk uit grüner veltliner, maar ook chardonnay en muscat hebben een rol in de cépage. Grüner veltliner komt van voornamelijk jonge stokken, gedeeltelijk van voormalige zeebodems (kalkrijk en licht) en gedeeltelijk van vulkanische kleibodems. De chardonnay staat al sinds de jaren ’90 aangeplant op vergelijkbaar terroir en de oude stokken muscat staan aangeplant op een ondergrond van leisteen. De wijn heet niet voor niets Querschnitt (Duits voor dwarsdoorsnede): samen vormen ze het prisma dat Burgenland heet.
Omdat alle druivenrassen rijp worden op verschillende momenten, vind er een onafhankelijke oogst plaats pér druivenras. Muscat wordt het eerst geoogst, grüner veltliner en chardonnay later. Er vindt eerst een korte schilweking plaats, voor extra kleur en aroma, voordat de druiven worden geperst.
Die persing geschiedt vervolgend met hele trossen; goed voor extra structuur en smaak in de wijn. Omdat stevige tannineuze structuur – afkomstig van de schillen, pitten en stokjes van de trossen – ongewenst is bij witte wijn, wordt de persing vaak maar licht uitgevoerd. Het gevolg is een wijn van het meest delicate sap. Het sap ondergaat een lange, spontane en natuurlijke vergisting in grote vaten van 600 tot 1200 liter, gemaakt van Oostenrijks eikenhout. Op vaten van hetzelfde hout ondergaat de wijn een rijping op de lies.
De grüner veltliner wordt gescheiden van de grove lies, maar de chardonnay en muscat blijven tot het laatste moment ongefitlerd. De wijn wordt uiteindelijk ook ongefilterd en ongeklaard gebotteld. De wijn kan daardoor licht troebel zijn; geen wijnfout, maar de keuze voor een rijker mondgevoel, langer bewaarpotentieel en bovendien een ‘eerlijk’ natuurproduct.
De wijn is licht, haast opaak, citroengeel met een kleine groene zweem in het glas. Er is een zachte aroma van rook te ontdekken, dat door het vele fruit: groene appel, grapefruit en citroenschil. De onderliggende kruidigheid en mineraliteit, die doen denken aan witte peper en zeeschelpen. Door het mooie contrast tussen het rijke mondgevoel en het strakdroge karakter, maakt een energieke indruk. Het is een levendig en heerlijk verfrissend glas wijn.
De bodem in Neckenmarkt is bijzonder gevarieerd; van schist en klei tot kalksteen, waardoor het zich niet alleen voor blauwe, maar ook witte druivenrassen. Querschnitt Weiss bestaat hoofdzakelijk uit grüner veltliner, maar ook chardonnay en muscat hebben een rol in de cépage. Grüner veltliner komt van voornamelijk jonge stokken, gedeeltelijk van voormalige zeebodems (kalkrijk en licht) en gedeeltelijk van vulkanische kleibodems. De chardonnay staat al sinds de jaren ’90 aangeplant op vergelijkbaar terroir en de oude stokken muscat staan aangeplant op een ondergrond van leisteen. De wijn heet niet voor niets Querschnitt (Duits voor dwarsdoorsnede): samen vormen ze het prisma dat Burgenland heet.
Omdat alle druivenrassen rijp worden op verschillende momenten, vind er een onafhankelijke oogst plaats pér druivenras. Muscat wordt het eerst geoogst, grüner veltliner en chardonnay later. Er vindt eerst een korte schilweking plaats, voor extra kleur en aroma, voordat de druiven worden geperst.
Die persing geschiedt vervolgend met hele trossen; goed voor extra structuur en smaak in de wijn. Omdat stevige tannineuze structuur – afkomstig van de schillen, pitten en stokjes van de trossen – ongewenst is bij witte wijn, wordt de persing vaak maar licht uitgevoerd. Het gevolg is een wijn van het meest delicate sap. Het sap ondergaat een lange, spontane en natuurlijke vergisting in grote vaten van 600 tot 1200 liter, gemaakt van Oostenrijks eikenhout. Op vaten van hetzelfde hout ondergaat de wijn een rijping op de lies.
De grüner veltliner wordt gescheiden van de grove lies, maar de chardonnay en muscat blijven tot het laatste moment ongefitlerd. De wijn wordt uiteindelijk ook ongefilterd en ongeklaard gebotteld. De wijn kan daardoor licht troebel zijn; geen wijnfout, maar de keuze voor een rijker mondgevoel, langer bewaarpotentieel en bovendien een ‘eerlijk’ natuurproduct.
De wijn is licht, haast opaak, citroengeel met een kleine groene zweem in het glas. Er is een zachte aroma van rook te ontdekken, dat door het vele fruit: groene appel, grapefruit en citroenschil. De onderliggende kruidigheid en mineraliteit, die doen denken aan witte peper en zeeschelpen. Door het mooie contrast tussen het rijke mondgevoel en het strakdroge karakter, maakt een energieke indruk. Het is een levendig en heerlijk verfrissend glas wijn.
Specificaties
Blend | Grüner Veltliner |
---|---|
Wijnsoort | Witte Wijn, Natural_Wine |
Land | Oostenrijk |
Druivenras | Grüner Veltliner |
Regio | Burgenland |
Smaakprofiel | Licht, fris & strak |
Jaargang | 2022 |
Flesinhoud | 0.75 |
Alcoholgehalte | 12,5 % |
Classificatie | Burgenland |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2026 |
Allergenen | Sulfieten |
Duurzaamheid | Natuurwijn |
Afsluiting | Kurk |
Art.nr. | E106183 |