een molen in de Moulin à Vent

Het afgelopen decennium heeft een revolutie plaatsgevonden in de Beaujolais. Een spectaculaire ontwikkeling die leidde tot veel meer kwaliteit, karakter en stijl, terwijl de prijs van zelfs de beste Crus du Beaujolais buitengewoon redelijk bleef. Als er daarom één moment is om Beaujolais te kopen, is het nu!

De “Nieuwe Beaujolais” is een feit

De revolutie in de Beaujolais laat met name bij de Crus du Beaujolais zien dat wijn van gamay druiven méér kan zijn dan alleen Beaujolais Nouveau. Een serie van succesvolle oogstjaren heeft daarbij geholpen. Tel daarbij op het grote aandeel oude stokken, het unieke terroir, een sterk groeiend aantal jonge, ambitieuze wijnmakers en voilà, de “Nieuwe Beaujolais” is een feit.

Waarom we zo enthousiast zijn over Beaujolais? We zien heel duidelijk dat de kwaliteit in de loop van de jaren aanzienlijk is gestegen. Dat heeft mede te maken met het feit dat maar liefst een derde van het totale oppervlak wijngaarden in de jaren ‘80 werd gerooid. Dit waren de minste terroirs. Wat overbleef is van echt hoge kwaliteit en heeft bovendien een groot aandeel oude druivenstokken. 

Verder is er de ontwikkeling binnen de tien Crus du Beaujolais. Deze zijn gelegen in het noorden van de streek, net ten zuiden van de Mâconnais. In een prachtig, heuvelachtig landschap van graniet en leisteenbodems. Moulin-à-Vent, Fleurie, Saint-Amour en alle andere Cru’s hebben ieder hun eigen identiteit, terwijl ze gemeen hebben dat ze de kwalitatieve top van het gebied vormen. Een potentieel dat door de nieuwe generatie kwaliteitsgerichte wijnmakers optimaal wordt benut – en dat proef je in het glas. 

Persoonlijkheid en terroir. 

Veel Cru-wijnen van tegenwoordig hebben meer weg van de buren uit de Bourgogne in het noorden, of die uit het noordelijke Rhône-dal in het zuiden. Het semi-continentale klimaat, de arme, veel graniethoudende bodems en natuurlijk de gamay-druif geven de wijnen fraîcheur en structuur, wat ze ideaal maakt voor aan tafel. Het alcoholgehalte ligt typisch tussen 12,5 en 13,5 procent. Aromatisch gezien combineren de Cru’s mineraliteit met eenzelfde toets van peper en specerijen die men in de Bourgogne vaak tegenkomt. Individuele nuances binnen de tien Cru’s zijn afhankelijk van de hoogteligging, blootstelling aan de zon en bodemstructuur.

Een uitgebreid grondonderzoek heeft een veel grotere bodemdiversiteit aangetoond dan voorheen werd aangenomen. Binnen gemeentegrenzen zie je, naast graniet en o.a. blauwe leisteen, ook rolkeien en leem. Dankzij het onderzoek hebben de wijnboeren meer inzicht gekregen in de unieke karakteristieken van de afzonderlijke percelen die ze bewerken. Elke Cru du Beaujolais bezit zijn individualiteit dankzij deze mix van elementen. Een andere verrassing is de leeftijd van de stokken. Veel wijngaarden zijn 50 tot 100 jaar oud, maar er bestaan ook percelen met nog veel oudere stokken. Ook in de wijnkelder zijn veranderingen zichtbaar. De nieuwe generatie gebruikt vooral de klassieke vinificatiemethode zoals in de Bourgogne, met pigeage. Dit geeft de wijnen meer structuur en complexiteit. Slechts een klein aantal wijnmakers past nog de koolzuurweking (macération carbonique) toe.

Dan de jaargangen. Klimaat heeft immers altijd het laatste woord als het gaat om rijpheid en stijl. Wat dat betreft is de Beaujolais gezegend met een serie van uitermate succesvolle jaren. Van alle jaren sinds 2009 was elke oogst zeer goed, dan wel uitzonderlijk (met uitzondering van 2012 dat wat last heeft gehad van regen).

Beaujolais
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473