Bourgogne wijnveld
Een versnipperd wijngebied met veel classificaties. Deze wijnen staan bekend om zijn elegantie en subtiliteit. De pinot noir, gamay en chardonnay komen hier helemaal tot hun recht. Wijnen worden vrijwel altijd gemaakt van één druif. Premiers en grand crus zorgen hier voor fijne, lang houdbare wijnen. Bourgogne heeft een gematigde landklimaat. Koude droge winters en warme zomers. Door de milde september hebben de druiven de kans om volledig te rijpen. De bodem bevat veel kalk, wat erg geschikt voor chardonnay is. Het wijngebied Bourgogne beslaat zo’n 175 kilometer in lengte. Het is een uitgestrekt wijngebied met Chablis in het noorden, tot de Beaujolais in het zuiden.

Chablis

Het meest noordelijk wijngebied is Chablis en ligt los van de andere wijngebieden. Hier worden uitsluitend witte wijnen gemaakt van de chardonnay druif. Door het noordelijke klimaat en de kalkbodem heeft Chablis mineraal nuances en een melange van rijp fruit. Chablis wijn wordt zowel gerijpt op roestvrijstaal als op eikenhout.

Wijn uit Côte d’Or

Côte d’Or is gelegen in een heuvelachtig gebied en kan opgedeeld worden in twee delen. Côte de Nuits en Côte de Beaune. Met bekende appelations zoals Gevrey-Chambertin, Pommard en Meursault worden de wijnen uit Côte d’Or tot de belangrijkste van de Bourgogne gerekend. Hier worden wijnen gemaakt van pinot noir en chardonnay.

Chalonnais en Mâconnais

Iets verder naar het zuiden ligt de Côte Chalonnais. De standaarden van deze regio is afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. De wijngaarden liggen rond de vijf grotere dorpen gegroepeerd. Bekende appelations zijn Mercury, Givry en Montagny. Zowel witte als rode wijnen worden hier gemaakt. Mâconnais ligt ten noordwesten van Mâcon. Witte wijnen worden gemaakt van chardonnay, rode wijn van gamay. Bekende appelations zijn Pouilly-Fuissé en Saint-Véran.

Beaujolais

De meest zuidelijke regio is Beaujolais. Deze wijnregio heeft als enige graniet in de bodem. Vrijwel alle wijnen worden hier gemaakt van de gamay druif. In het noordoosten van dit gebied liggen de tien crus die hun eigen appelation mogen voeren. Een aantal mooie voorbeelden hiervan zijn: Morgon, Fleuri, Juliénas en Moulin-à-Vent.

Versnipperde wijngaarden

De wijnbouw in de Bourgogne is gecompliceerd. Complexe erfrechten, die eeuwen geleden vastgelegd zijn zorgen er voor dat landgoederen worden verdeeld aan erfgenamen. Dit resulteert in versnipperde wijngaarden. Sommige grand crus zullen hierdoor slechts enkele rijen wijnstokken bezitten op een wijngaard. Producenten zullen vaak wijnen van meerdere appelations verkopen.

Wilt u alle Bourgognewijnen bekijken die wij in ons assortiment hebben klik dan hier.

Een kleine selectie van bestsellers uit de Bourgogne regio treft u hier onder aan:

Bourgogne Clos Vougeot Bourgogne Challonnais 
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473