Catalunya is gelegen in het noordoosten bij Barcelona. Hoewel het merendeel van de wijnen wit zijn komen hier rode wijnen van wereldse klasse vandaan. Een groot verscheidenheid aan wijnstreken, waarvan maar liefst elf een eigen Denominacion Origen hebben. Penedès is hiervan de grootste. Daarnaast liggen de bekende Priorat, Montsant en Tarragona ook in het mooie Catalunya.

Aan de noordelijke kant grenst Catalunya met de Pyreneeën en ten oosten met de Middellandse zee. Aan de kust liggen de wijngaarden tot 200 meter hoog, in de binnenlanden wel tot 800 meter hoog. De grond bestaat hier uit klei, kalk en leisteen. Ook in de rivierdalen zijn wijnstokken aangeplant, waar de grond veelal uit zand bestaat.

Priorat

Priorat is naast Rioja één van de twee DOC’s die Spanje rijk is. Tussen de rotsen gelegen maken ze hier wijnen van wereldklasse. Wijngaarden zijn hier op terrassen gelegen en de bodem is hier van donkerbruine leisteen met rotsen. Ondanks dat er weinig regen valt is het hier niet nodig om te irrigeren. Tot halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw was het gebied bekend van slechts één wijn, de Cartoixa Scala Dei Negre. Toen er dertig jaar geleden een aantal jonge wijnmakers wijngaarden begonnen met internationale druivenstokken kwam hier verandering in. In combinatie met de garnacha wijngaarden leverde dit klassiekers op die grote indruk maakten.

Penedès

Penedès is bekend van de mousserende wijn Cava die op dezelfde wijze wordt gemaakt als Champagne. Het kust gebied ligt tussen Barcelona en Tarragona. Het gebied ligt op een door bergen omgeven plateau op een hoogte van zo’n 600 meter. Driekwart van de wijnen zijn wit en worden gemaakt van de druiven xarel-lo, macabeo, parellada en chardonnay.

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473