Wijnen uit Franken

Franken staat bekend om de droge, geurige en minerale wijnen van mooie kwaliteit. Maar ook om de typische wijnflessen, de zogenaamde Bocksbeutel. Dit is een platte korte buikfles met hoge schouders. Lokaal zijn de wijnen erg populair waardoor ze over de grens slechts in beperkte mate verkrijgbaar zijn. Franken is met 6000 ha een grote wijnregio in Noord-Beieren. De wijnstokken zijn aangeplant aan steile en beschutte hellingen aan de rivier de Main, een zijrivier van de Rijn. Franken kent hete zomers en zeer koude winters, hierdoor kan de opbrengst per jaar erg variëren. De kalkbodem is rijk aan mineralen, wat goed terug te proeven is.

Silvaner

Silvaner is het belangrijkste druivenras. Deze unieke, kruidige druif kan het best worden omschreven als de grüner veltliner van Duitsland. Die vergelijking is overigens helemaal niet zo vreemd, want beide druivenrassen hebben de traminerdruif in hun genen. Silvaner heeft een levendige zuurheid en veel aroma en er worden voornamelijk droge wijnen van gemaakt. Maar de druif leent zich ook uitstekend voor dessertwijnen.

Andere druivenrassen in Franken

Naast silvaner is de müller-thurgau ook van groot belang in Franken. De müller-thurgau is een makkelijke druif die een fris en fruitig karakter heeft en jong gedronken het lekkerst is. Door een lage zuurgraad ontbreekt het bewaarpotentieel. De druif bacchus is een kruising tussen silvaner, riesling en müller-thurgau. De naam is te danken aan de Romeinse wijngod Bacchus. Het is een vroeg rijpende druif met een hoog suikergehalte en heeft aroma’s van bloemen en gras. Circa dertig procent van de wijngaarden is aangeplant met blauwe druiven en dan voornamelijk de spätburgunder (pinot noir).

De absolute toproducent in Franken is Weingut Löwenstein.  Eigenaar Fürst Löwenstein bezit wijngaarden op een van de beroemdste en oudste wijnbergen van heel Duitsland: de Homburger Kallmuth. Lees hier meer over de prachtige wijnen die van dit domein afkomen.

 
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473