Duitsland - Moezel

De Moezel is een van de beroemdste wijnstreken van Duitsland, en terecht. De rivier de Moezel ontspringt in de Vogezen in Frankrijk en stroomt via Luxemburg tot aan Koblenz waar ze uitmondt in de Rijn. De talrijke bochten en kronkels maken het 180 km lange traject veel langer. Noordelijk van Trier mondt de Ruwer uit in de Moezel, zuidelijk van Trier voegt de Saar zich erbij. In het romantische Moezeldal ontmoeten we schilderachtige dorpjes. Heel goede wijnen komen van de Midden Moezel met name van dorpen als Bernkastel-Kues, Erden, Brauneberg, Piesport en Trittenheim. De wijnen van de Saar en de Ruwer lijken veel op die van de Midden Moezel maar zijn doorgaans wat kruidiger.

De geschiedenis van wijngebied Moezel

Al tijdens de Romeinse overheersing wordt er wijn verbouwd in de Moezel. Overal vindt men nog overblijfselen van dit roemrijke Romeinse verleden, denk hierbij aan villa's en tempels, maar ook grote wijninstallaties met persmachines. Deze waren gebouwd aan de rand van de wijngaarden, die tot op vandaag aangeplant zijn op zeer steile zuidelijk tot zuidwestelijk georiënteerde hellingen. Na de val van het Romeinse Rijk nam de kerk de wijnbouw tot de 19de eeuw ter hand. Vervolgens zorgde de bezetting van Napoléon er voor dat de wijnhandel een werelds karakter kreeg.

Koning Riesling

De rieslingdruif is hier heer en meester en kan wijnen leveren van kurkdroog tot weelderig zoet. De beste wijnen komen van de steile leisteenachtige oevers van de rivier die de zonnewarmte verzamelen, vasthouden en vervolgens ’s nachts uitstralen. In de zeventig en tachtiger jaren van de vorige eeuw werden er veel zoetige, karakterloze wijnen gemaakt, die de reputatie van het gebied absoluut geen goed hebben gedaan. Die tijd is gelukkig voorbij en we kunnen zeggen dat tegenwoordig een goede riesling van een topproducent tot de mooiste witte wijnen ter wereld behoort. De riesling, een laatrijpende druif, haalt in de maanden oktober en november het optimale uit de oude leisteenbodems van het gebied. Een grote wijn bezit een weelderige mineraliteit en zeer veel finesse, de mooie, vaak hoge zuren, worden gecompenseerd door perzik en rookachtige tropische fruittonen en de wijn kan jaren rijpen.

Andere druivenrassen

Naast de riesling zien we onder meer de müller-thurgau, kerner en de bacchus. De müller-thurgau is een witte druif die een fris en fruitig karakter heeft en jong gedronken het lekkerst is. Bacchus is een kruising tussen silvaner, riesling en de müller-thurgau. De naam is te danken aan de Romeinse wijngod Bacchus. Het is een vroeg rijpende druif met een hoog suikergehalte en heeft aroma’s van bloemen en gras. In opkomst is de kernerdruif, dit is een kruising tussen trollinger en riesling. De wijn heeft een neutrale smaak met wat kruiden en een krachtige zuur.

Moezel riesling
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473