Rhône wijngaard

Wijnbouw is in de Rhône regio al meer dan tweeduizend jaar oud en de regio is het op één na grootste wijngebied van Frankrijk. Het gebied is gelegen aan de rivier de Rhône, ten zuiden van Lyon. Rhône is een streek van contrasten. Zo is het klimaat in het noorden koel en in het zuiden mediterraan. In het noorden zien we slechts één blauwe druif, in het zuiden een verscheidenheid aan druivensoorten. Maar ook in de smaak zijn er contrasten.

Noord-Rhône

In het noorden is het koel en domineert maar één druif, de syrah. Slechts kleine hoeveelheden witte wijn wordt hier gemaakt van de viognier. De mooiste wijnen die hier vandaan komen zijn de Hermitage, Côte Rôtie en Condrieu.

Côte Rôtie ligt op steile hellingen aan de oevers van de Rhône. Men maakt hier rode wijn van syrah, die diep van kleur is. Côte Rôtie kan weer opgedeeld worden in twee delen. Côte Blonde, die staat voor soepele wijnen en Côte Brune die wijnen produceert met structuur. De meest fameuze witte wijn in deze regio is Condrieu. De viognier druif wordt hier al eeuwen verbouwd. Doordat Condrieu slechts 100 hectare wijngrond heeft, zijn de wijnen zeldzaam en hierdoor duur.

Crozes-Hermitage en Hermitage

Crozes-Hermitage is de grootste appelation van Noord Rhône, gelegen rondom Hermitage. Hier worden voornamelijk rode wijnen gemaakt. Wijn uit Crozes-Hermitage is zacht en fruitig en wordt meestal jong gedronken. Hermitage beslaat slechts één granietheuvel. De appelation is beroemd om zijn reputatie van houdbare en complexe wijnen. De rode wijnen hebben kracht en intensiteit. De wijnen kunnen net zo lang opgelegd worden als grote Bordeaux wijnen.

Zuid-Rhône

Het zuidelijke deel heeft een warmer klimaat en hier wordt een verscheidenheid aan druiven aangeplant. Wijngaarden zijn gelegen aan steile hellingen langs de rivier. Meestal worden de wijnen gemaakt van meerdere druivenrassen. Er wordt hier voornamelijk rode wijn geproduceerd, tien procent is rosé. Zo worden hier in het district Tavel rosé gemaakt van wereldklasse. Deze rosé is gemaakt van grenache, vaak aangevuld met een mix van andere druiven.

Chateauneuf-du-Pape

Chateauneuf-du-Pape is de beroemdste en grootste cru uit het Rhônegebied. Een wijn met historie die terug gaat naar de 14de eeuw. De wijn dankt zijn aan de zomerresidentie van de Paus. Maar liefst dertien druivenrassen zijn toegestaan in Chateauneuf-du-Pape, maar grenache heeft vaak de overhand. De wijnen zijn zeer krachtig en geconcentreerd met een uitbundige kruidigheid en verleidelijk fruit. Hier onder treft u een kleine selectie rhône toppers uit ons assortiment. Voor alle Rhônewijnen klik hier.

Rhône Richard Maby
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473