Rioja wijngaard

Het meest prestigieuze wijngebied uit Spanje is Rioja. Een gebied met uitzonderlijke natuurlijke omstandigheden die het uitermate geschikt maken voor wijnbouw. Druiven groeiden hier al ver voor onze jaartelling, er zijn in de regio zelfs overblijfselen gevonden van een groot Romeins wijnbedrijf. Rioja is het eerste wijngebied die de Classificatie DOCa ontvangen heeft.

De naam Rioja is te danken aan de rivier (in het spaans ‘río’) de Oja. Dit is een zijrivier van de Ebro die door het gebied stroomt. De wijngaarden zijn gelegen aan de oevers van de rivier op oplopende terrassen. Door het gebergte Sierra de Cantabria zijn de druivenranken beschermd tegen de koude noorderwinden. Een gevaar voor de wijngaarden is de vorst.

Subregio’s en druivenrassen

Rioja is op te delen in drie regio’s: Rioja Alta in het noordwesten, Rioja Alavesa in daarboven gelegen en Rioja Baja in het zuidoosten. Rioja Alta en Rioja Alavesa zijn hoger gelegen en de grond bestaat hier uit ijzer en kalkrijke klei. De druivenrassen tempranillo en garnacio doen het hier goed. Rioja Baja is lager gelegen, het klimaat is hier warmer en droger. Garnacha is hier de belangrijkste druif.

Rioja wijn wordt gemaakt van een blend van druiven uit de drie subregio’s. Het merendeel van de druiven wordt door Riojahuizen opgekocht, waar de wijn wordt opgevoed. Elke druivenras heeft invloed op de finesse en het bouquet. Ongeveer 70 procent bestaat tempranillo en zorgt voor frisheid en fruit. 20 procent garnacha voor alcohol en gewicht. Verder wordt de wijn aangevuld met cariñena en graciano.

Types Rioja

Er zijn vier types Rioja die altijd op het etiket weergegeven staan. Onderstaande houtlageringen zijn alleen geldig voor de rode wijnen uit Rioja.

  • Jovén: weinig tot geen houtrijping
  • Crianza: minimaal 2 jaar rijping, waarvan ten minste 6 maanden op hout gerijpt.
  • Reserva: minimaal 3 jaar rijping, waarvan minimaal 1 jaar op hout gerijpt.
  • Gran Reserva: minimaal 5 jaar rijping, waarvan 2 jaar op houten vaten en vervolgens ten minste nog 3 jaar op fles.

Hier onder treft u enkele toppers uit ons Rioja assortiment. Voor alle Rioja wijnen klik hier.
Rioja vatrijping Rioja oude wijnstok
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473