Het warme Toscane is een wijngebied met een rijke geschiedenis. De heuvels die het landschap kenmerken hebben een grote invloed op de kwaliteit van de wijnen. Bekende wijnen zijn Chianti, Brunello di Montalcino en ook de zoo genoemde Super Tuscans komen uit het mooie Toscane.

In de binnenlanden bestaat het landschap uit bergen en heuvels. Het klimaat is hier warm en droog, maar soms ook onvoorspelbaar tijdens de herfst. Er is dan kans op regen tijdens te oogst. Langs de kust zijn de wijngaarden op laagvlaktes gelegen. Het klimaat hier aan de kust is warm en droog. De hoger gelegen wijngaarden zijn wat koeler en leveren gemiddeld genomen mooiere wijnen op dan de druiven in de dalen.

Chianti

Chianti is de naam van de heuvels tussen Florence en Siena. De herkomstwetgeving maakt onderscheid in Chianti DOCG en Chianti Classico DOCG. Het traditionele wijnhart is de Chianti Classico DOCG, de oorspronkelijke kern. Het Classico gebied heeft veel variatie in bodem en klimaat. De mooiste topwijnen worden verbouwd op stenige grond met kalk. Chianti wordt gemaakt van de sangiovese druif. Deze duif heeft levendig zuur, kersen, gedroogde kruiden en is krachtig. De druif wordt aangevuld met kleine hoeveelheden lokale druivenrassen als de canaiolo, colorino, mammolo. In sommige gevallen worden de witte druif trebbiano of malvasia toegevoegd. Sinds een jaar of twintig is het ook toegestaan om internationale druiven als merlot en sauvignon blanc toe te voegen.

Brunello di Montalcino

DOCG Brunello di Montalcino ligt ten zuiden van Chianti. Het zijn wijnen met een behoorlijk opleg potentieel. Brunello di Montalcino rijpt minimaal vier jaar waarvan minimaal twee jaar op eikenhout. De wijn is een cépage wijn van de sangiovese druif. Het zijn dieprode fruitige wijnen met een volle smaak, rood en zwart fruit en vele specerijen.

Super Tuscan

Bolgheri is aan de kust gelegen en is met name bekend door de Super Tuscans. Dit is een fenomeen uit de jaren tachtig. Een aantal wijnmakers heeft nieuwe wijnen gemaakt buiten de frustrerende regels van de DOC-systemen om. Het creatieve Italiaanse syyteem creëerde hiervoor de IGT- status vergelijkbaar met het Franse Vin de Pays (IGP). De wijnen zijn enorm populair geworden en groeide uit tot de mooiste wijnen van de regio. Inmiddels zijn de super Tuscans ook in het DOC -systeem opgenomen.

Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473