Reisverslag 'En primeur 2022'

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in uw winkelwagen van uw vorige bezoek. Wilt u deze artikels toevoegen aan uw huidige bestelling?

154296 reisverslag bordeaux blog header desk

Bordeaux 2021 Primeur proeverijen

Van maandag 25 april t/m vrijdag 29 april 2022 bezochten Frankrijk specialist Ruud Heuvelmans en wijnadviseur Pim Hens de 2021 primeur proeverijen in Bordeaux. Hieronder volgt een uitgebreid verslag van hun reis.

Ook interessant: klik hier voor onze blog Oogstverslag 2021

Maandag 25 april

Op maandag 25 april jl. vertrekken we om 5.00 uur naar Brussel Airport om onze rechtstreekse vlucht naar Bordeaux te pakken. We landen rond 10 uur waarna we in een huurauto onze reis voortzetten richting onze producenten in de Fronsac en Saint-Emilion waar we op directe basis mee werken. 

We starten bij de gastvrije Thomas Hervé van Château Moulin Haut-Laroque. Een toonaangevende producent in Fronsac met percelen gezegend met een terroir waarin de merlot-druif meer dan voortreffelijk gedijt. Wij willen deze relatie per se als eerste bezoeken omdat vorig jaar Thomas’ vader, Jean-Noël Hervé, na een kort ziekbed veel te jong is overleden en we door Corona toen niet naar Frankrijk konden afreizen. Deze mensen zijn als familie voor ons. Na een korte rondleiding door de grote cuverie en vatenkelder krijgen we de nieuwe jaargang 2021 van het vat te proeven. Rijk in stijl zoals altijd, maar dit keer met nét wat meer frisheid dan in voorgaande jaren. Heel klassiek en minder ‘bombastisch’ dan de trilogie 2018-2019-2020.

Unnamed

Na de proeverij op Moulin Haut-Laroque rijden we door naar Saint-Emilion waar we worden ontvangen door de familie Bertrand. Zij zijn de eigenaren van Château Carteau, Franc Pipeau en Vieux Lescours. Dit zijn misschien niet de meest klinkende namen van de rechteroever, maar vergis u niet: hier worden doorgaans hele knappe wijnen voor vriendelijke prijzen gemaakt!
De familie Bertrand heeft in het oogstjaar 2021 over de verschillende bezittingen geteld circa 25% minder opbrengst gehad dan het gemiddelde rendement máár de kwaliteit mag er absoluut zijn. Mooie, goed gestructureerde, klassieke Bordeaux. Daar de omvang van het wijngaardareaal relatief klein is (Château Franc Pipeau telt bijvoorbeeld slechts 6,3 ha wijngaarden), kan men de wijngaarden minutieus bewerken. Daarnaast werd door een heel strenge selectie (in de wijngaard door handmatig te plukken en passage over twee sorteertafels) uitsluitend het allermooiste fruit gebruikt. De wijnmaker deed vervolgens de rest en zowel de Château Carteau, Franc Pipeau als Vieux Lescours weten ons te raken.

UnnamedUnnamed
UnnamedUnnamed

Na een korte lunch staat ons een hoogtepunt, of beter gezegd, twee hoogtepunten, te wachten: de wijnen van François Mitjavile (Tertre Roteboeuf) en diens zoon Louis (L’Aurage). François is een relatie die we al meer dan 35 jaar kennen. Een gepassioneerde wijnmaker met een bijzonder uitgesproken eigen visie. Als eerste bezoeken we Louis op L’Aurage (noot: Louis heeft enkele jaren geleden een nieuwe wijngaard in de Côtes de Castillon verworven: Le Versant. Afgelopen jaar introduceerden wij met veel succes zijn Le Versant 2019). Louis is een groot wijnmaker die de visie en ideeën van vader François over heeft genomen en excellente wijnen maakt. Hij geeft ons een inkijkje in zijn domein en liet ons Le Versant 2020 (echt geweldig) en 2021 proeven alsmede zijn Grand Vin L’Aurage van een drietal jaargangen (2019, 2020 en 2021). Je herkent in Louis’ wijnen echt feilloos de signature van François.
We maken maar meteen van de gelegenheid gebruik om ook nog enkele dozen van de l’Aurage 2019 vast te leggen; een must-have voor elke wijnkelder.

Eenmaal aangekomen op Tertre Roteboeuf, zien we ook François weer voor het eerst in drie jaar tijd. Na een warm onthaal praten we eerst even gezellig bij en gaan daarna naar de kelder om de nieuwe jaargang te proeven. Waar Tertre Roteboeuf en ook l’Aurage zich in onderscheiden is het principe van ‘vin de cru’ hetgeen betekent dat er in totaal maar één wijn gemaakt wordt en geen 2e of 3e wijn zoals dat wel het geval is bij veel grote châteaus. Bij de Mitjaviles wordt het fruit van jongere stokken geblend met het fruit van oude stokken en ook de verschillende percelen worden bij de assemblage met elkaar verenigd. Dit zorgt voor een complexe wijn met een pure expressie van het terroir en het jaar

De drie wijnen van Francois Mitjavile (Domaine des Cambes, Roc de Cambes en Tertre Roteboeuf 2021) zijn van grote klass en na een aantal dagen van nog meer vatmonsters in de regio proeven, komen we tot de conclusie dat Tertre Roteboeuf 2021 voor ons tot de absolute top van het oogstjaar behoort. François zegt nog tegen Ruud: ‘Il y a toujours de la place pour une bouteille de Tertre Roteboeuf dans votre cave privée’. En gelijk heeft ie…

Mitjavile Ruud email CopyMitjavile Ruud email Copy

Die avond zijn we uitgenodigd door een négociant (handelaar) waar we veel mee werken, die een speciale cocktailparty organiseert. Na twee jaar beperkingen ten gevolge van corona-maatregelen, wordt er goed uitgepakt. Op de tafel staan flessen van oudere jaargangen van de ‘groten der aarde’ zoals Léoville-Las-Cases, Mouton Rothschild en Cheval Blanc open en er hangt een bijzonder uitgelaten stemming. 

UnnamedUnnamed
UnnamedUnnamed

Dinsdag 26 april

Vandaag vertrekken we weer vroeg richting Margaux. Na een uur door de wijngaarden gereden te hebben, arriveren we bij Château Marquis d’Alesme Becker. Een werkelijk prachtig château waar alles tot in de puntjes geregeld is. We proeven zowel de Grand Vin van Marquis d’Alesme als ook de andere bezitting van dezelfde eigenaar: Château Labégorce. Een mooie start van de dag met topwijnen met veel elegantie en verfijning.

Op het middagprogramma staat de Margaux-proeverij georganiseerd door de Union des Grands Crus de Bordeaux waarbij Château Giscours dient als gastlocatie. Margaux onderscheidt zich normaliter al door een wat ‘vrouwelijkere’, elegante stijl en ook in de 2021 is dat zeker terug te proeven. De wijnen waren over de linie erg klassiek (en dat is een compliment) met een opvallende frisheid en fijne, milde tannine. Na een lange proefsessie mogen we op de binnenplaats van Giscours aanschuiven voor een heerlijke lunch. Onder het genot van een mooi glas Pol Roger, 24 graden Celsius en lekkernijen uit de Franse keuken bespraken we onze eerste indrukken.

 

UnnamedUnnamed

Na de lunch reizen we door naar een appellation die wat verder van de oevers van Gironde verwijderd is: Moulis-en-Médoc. Hier hebben we een afspraak met de Nederlandse eigenaar en wijnmaker Arjen Pen van Château Branas Grand Poujeaux. Arjen verrast ons met een interessante rit in zijn Jeep langs alle percelen van het château. Elk perceel afzonderlijk heeft zo zijn zeer individuele eigenschappen hetgeen zich doorvertaalt naar een uitermate complexe wijn. Branas staat er verder om bekend het hoogste aandeel merlot in de blend te hebben in vergelijking met de nabije buren. Deze keuze maakt dat de wijn ook wat toegankelijker en meer op het fruit gedreven is.

Als laatste stop gaan we naar de Moulis-bezitting van de bekende familie Barton: Château Mauvesin-Barton. Hier staan ook de twee Grand Cru Classés van de Familie Barton van de jaargang 2021 op de proeftafel:  Château Langoa en Léoville Barton. Alle drie de wijnen spreken ons erg aan: diepgaand complex en met de juiste balans tussen intensiteit en body. Dit bewijst maar weer eens hoe goed de wijnen van de familie Barton zijn.

UnnamedUnnamed

‘s Avonds zijn wij uitgenodigd voor een diner op Château du Tertre. Een prachtig château waar we ook in een van de luxe bijgebouwen gelegen temidden van de wijngaarden zullen overnachten. Na een rondleiding door de kelders, nemen we plaats aan de proeftafel. We beginnen met de voor ons nieuwe witte Château du Tertre, een spannend glas waarvan we benieuwd zijn naar de prijs die ergens in juni zal gaan uitkomen. Het Château is niet meer in bezit van de familie Albada Jelgersma die zijn focus sinds kort volledig richt op Château Giscours. Du Tertre is sinds een aantal jaren een nieuwe weg ingeslagen en dat is direct merkbaar: de wijn die we proeven is eleganter en nog verfijnder dan voorheen. We proeven in de wijn heerlijk fruit van wilde bessen, specerijen en lichte toast van het eiken. Na een mooi diner waarbij oudere jaren zoals 2016 en 2018 van de 2e wijn en 2011, 2001 en 1995 van de Grand Vin op voortreffelijke wijze worden gecombineerd met prachtige gerechten uit de Franse keuken, sluiten we de dag in stijl af met een heerlijk glas Armagnac. 

UnnamedUnnamed
UnnamedUnnamed

Woensdag - 27 april | Koningsdag

Waar Nederland feest aan het vieren is op de vrijmarkten of over de grachten van Amsterdam vaart, vieren wij ons eigen feestje in Saint-Julien en Pauillac. De ochtend staat in het teken van de Union des Grands Crus de Bordeaux-proeverijen van de wijnen uit deze appellations. Maar voordat we aan die proeverijen gaan deelnemen, bezoeken we eerst twee andere châteaus. Allereerst Château Pontet Canet in Pauillac. Een bijzonder bedrijf dat garant staat voor de hoogste kwaliteit die er in Bordeaux wordt gemaakt:. De uitstekende know-how en de zeer specifieke werkwijzen (‘l’Exception dans toute sa pureté’) die hier gehanteerd worden resulteren in wijnen die hun weerga niet kennen. Zo gebeurt hier alles biodynamisch wat bijvoorbeeld betekent dat ze de wijngaarden nog bewerken met paarden in plaats van met tractoren. En wordt de wijn (deels) gevinifieerd en opgevoed in betonnen amforen die qua vorm geïnspireerd zijn op een eeuwenoud Romeins model. 

 

UnnamedUnnamed
UnnamedUnnamed

Na Pontet-Canet hebben we een afspraak op Château d’Armailhac waar we ook de overige wijnen van de familie Rothschild proeven met als absoluut hoogtepunt de Château Mouton Rothschild 2021

De Pauillac-proeverij van de Union vindt plaats op het befaamde Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande. Tijdens deze proeverij vinden we een prachtige line-up waarin ook de ‘big boys’ uit de Médoc vertegenwoordigd zijn. Helaas moesten we concluderen dat de kwaliteit niet over de hele linie goed was. Door het moeilijke oogstjaar presteerden sommige châteaus ondermaats; hun wijnen leken niet helemaal in balans. De grote namen daarentegen waren zoals altijd weer ijzersterk dankzij onder meer een zeer strenge selectie van het fruit. Zij hebben in 2021 dan wel aanzienlijk minder geproduceerd en een groot deel van hun selectie gebruikt voor de 2e en 3e wijnen.

De Saint-Juliens zijn verzameld voor een proeverij op Château Lagrange. Saint-Julien is een appellation die over de hele linie wat constanter uit de bus komt. Een aantal wijnen zijn wat aan de ‘lichte’ kant, maar in zijn algemeenheid is de kwaliteit zonder meer goed met als uitblinkers Léoville Poyferré, Langoa Barton en Léoville Barton.

UnnamedUnnamed

Na de vele samples die we deze dag al geproefd hebben, hebben we onder meer nog een bezoek bij Château du Glana voor de boeg. Hier kopen we al ruim 25 jaar een Saint-Julien van hoog niveau voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Na deze intense dag rijden we door naar het noorden van de linkeroever, de Médoc. Hier maken, zoals u wellicht weet, onze vrienden van Château La Tour de By hun wijnen. Hier vinden we in vergelijking met de grote namen een wat meer boers landschap en een gebouw dat niet helemaal tot in de puntjes is afgewerkt, maar dat heeft juist zijn charme. Maar schijn bedriegt: in de wijngaard en in de kelder wordt niets aan het toeval overgelaten en werkt men met grote precisie. Benjamin Richer de Forges geeft ons eerst een tour door de wijnkelder en laat ons aansluitend trots de wijn van het vat proeven, echt een geweldige ervaring. La Tour de By bewijst eens te meer perfect de strijd aan te kunnen gaan met menig -veel duurdere- Grand Cru Classé.

UnnamedUnnamed
UnnamedUnnamed

s’ Avonds zijn we uitgenodigd voor een diner op Benjamin en Frederic’s buitenverblijf Château La Valière waar we ook zullen overnachten. Goed om te weten dat onze bedden slechts enkele trappen van ons verwijderd zijn… Er worden een paar grote entrecotes op de barbecue gelegd welke de ultieme begeleider vormen voor de La Tour de By Magnums van de jaargangen 1995, 1988 & 1982 die op ons staan te wachten. Het geweldige bewaarpotentieel van deze wijnen verbluft ons wederom enorm. Een avond met leuke gesprekken, veel plezier en goed eten en drinken maakt ook dit een van de hoogtepunten van onze reis.

Donderdag 28 april 

Nadat we gedurende twee dagen bijna alle Cru’s uit de Médoc hadden geproefd, hebben we donderdagochtend bij CVBG/Dourthe een proeverij op Château Belgrave waar we de wijnen van de châteaus die geen lid zijn van de Union des Grands Crus de Bordeaux aan een keuring kunnen onderwerpen. Er worden ons verschillende flights voorgeschoteld. Uiteraard tevens een bijzonder geschikt moment om ook de wijnen van Dourthe zelf - Château Belgrave, Château Le Boscq en Château La Garde - te proeven en te beoordelen in deze setting.

Na de tasting op Belgrave, vertrekken we naar Pessac-Léognan waar we uitgenodigd zijn op Domaine de Chevalier. Hier krijgen we zowel wit als rood te proeven. Waar rood normaal de boventoon voert, is het dit keer de witte wijn die extra veel indruk maakte. De witte wijnen van Domaine de Chevalier zijn werkelijk van een fantastisch niveau: krachtig, geconcentreerd maar uitstekend in balans met verfrissende zuren.

UnnamedUnnamed

Na een zeer uitgebreide lunch op Domaine de Chevalier, gaan we voor de laatste proeverijen georganiseerd door de Union des Grands Crus de Bordeaux naar de rechteroever voor de ‘loodzware’ proeverijen van Saint-Emilion en Pomerol. De kwaliteit was hier wat heterogener dan op de linkeroever. Merlot had het in 2021 over het algemeen wat zwaarder en omdat dit natuurlijk het gebied is waar merlot de overhand heeft, hebben we nu een wat meer schommelende kwaliteit. Een goede selectie in de wijngaard en het juiste moment van oogsten was hier van cruciaal belang. Veel châteaus bleken daarbij uiterst succesvol, maar er zijn er ook die de plank mis hebben geslagen en een mindere kwaliteit dan de afgelopen drie jaar hebben gemaakt.

Op donderdagavond zijn we uitgenodigd voor het speciale ‘Ban de Millésime’ diner. Een diner waar ‘heel Bordeaux’ voor was uitgelopen. Met ruim 1.000 (!) gasten een fenomenaal evenement met nog fenomenalere wijnen.

Vrijdag 29 april

In de ochtend van onze laatste dag, hebben we nog een afspraak met Dominique Méneret van Domaine de Courteillac. We worden hartelijk ontvangen in zijn eigen huis midden in de stad Bordeaux. Na even bijgepraat te hebben met deze lange relatie sluiten we onze reis af en keren terug naar Nederland.

UnnamedUnnamed

Terug in Weert kunnen we terugkijken op een intrigerende Bordeaux-reis waarbij we genoten hebben van de nieuwe jaargang alsmede de gastvrijheid en het persoonlijk contact met onze lokale relaties. 

Wij hebben een goed beeld gekregen van de mooiste wijnen. De châteaus die veel werk in de wijngaard hebben verricht en het juiste moment van oogsten hebben afgewacht springen er wat ons betreft bovenuit. Door de kleinere rendementen en strengere selecties zullen prijsverlagingen er helaas niet inzitten. Zoals u van Colaris gewend bent zullen we alleen de beste wijnen en de wijnen met de beste prijs-kwaliteit-verhouding selecteren. Wanneer derhalve de primeurprijzen van deze châteaus bij de release correct zijn, zullen wij u deze binnenkort met veel genoegen aanbieden.

Ruud Heuvelmans & Pim Hens


Klik hier voor meer informatie over Bordeaux 2021 Primeur en het actuele aanbod. Voor persoonlijk advies: bel 0495-53 24 62 (voor België 078-489 983 of stuur een e-mail naarwijn@colaris.nl (voor België: klantendienst@colaris.com)

 

UnnamedUnnamed
UnnamedUnnamed
UnnamedUnnamed
UnnamedUnnamed