Tr

Shaw + Smith

Winkelmand samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Moderne klassiekers

Als je midden in de zomer in Adelaide op het terras zit is het maar moeilijk voorstelbaar dat zich op nog geen uur rijden een van de belangrijkste cool-climate regio’s van Australië bevindt. Pas als je in de auto stapt en aan de lange klim omhoog begint, dringt langzaam maar zeker het besef tot je door dat je een andere wereld betreedt. Daar beneden zinderen de warme Adelaide Plains, hierboven glooien de koele Adelaide Hills. We strijken neer bij Shaw + Smith, een van de vaandeldragers van de regio.

Shaw SmithShaw Smith

Cool-climate elegance

Het is precies de koelte die in de jaren zeventig van de vorige eeuw een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefende op een handvol pioniers uit South Australia. Niet vanuit de wens om zich af te zetten tegen de warmbloedige wijnen uit bijvoorbeeld Barossa Valley, maar om er uit volle overtuiging iets naast te zetten. Elegantie, verfijning en charme. Het is een ontwikkeling die exemplarisch mag worden genoemd voor het moderne Australië en die heeft gezorgd voor een enorme verrijking van het wijnlandschap. Hoe hoger we reiken in de Hills, hoe koeler het wordt en hoe groter het verschil tussen dag- en nachttemperatuur. Voeg daarbij de variaties in bodem en specifieke ligging en duidelijk wordt dat de Adelaide Hills een rijk geschakeerde regio vormen. Dat zie je terug in de officiële erkenning van sub-regio’s (Lenswood en Piccadilly Valley) maar ook in de expressie van individuele wijngaarden die steeds verder uitkristalliseert. Groot in termen van aanplant is de regio zeker niet. In totaal gaat het om nog geen 4.000 hectare, met de grootst mogelijke zorg en aandacht bewerkt door zo’n 90 verschillende wijnhuizen. De focus ligt daarbij op drie druivenrassen die in de koelte van de Hills optimaal gedijen: sauvignon blanc, chardonnay en pinot noir, samen goed voor 85% van de aanplant.

Doener en denker

Een van de echte sterdomeinen uit de Adelaide Hills is Shaw + Smith (uit te spreken als Shaw and Smith). In 1989 begonnen door Martin Shaw, op dat moment een veel geconsulteerde wijnmaker met een schat aan internationale ervaring, en Michael Hill-Smith, geboren in een van de oudste wijnfamilies van Australië en in 1986 onderscheiden als ’s lands eerste Master of Wine. Martin en Michael zijn in vele opzichten perfect complementair: een doener en een denker, een excellente wijnmaker en een briljante geest, een behoedzame ambachtsman en een grenzeloze visionair. Allebei volstrekt compromisloos in hun streven om wijnen in uw glas te toveren die zich niet alleen binnen de Adelaide Hills maar ook ver daarbuiten kunnen meten met het beste wat er in het genre bestaat.

Shaw SmithShaw Smith

Modern Classics

Dat de heren glansrijk in hun streven zijn geslaagd moge blijken uit de drie wijnen die we hier van Shaw + Smith presenteren. Het zijn stuk voor stuk moderne klassiekers. Klassiek in die zin dat ze volledig vallen binnen de comfortzone van de liefhebber die zich thuisvoelt in de Loire, de Bourgogne of de noordelijke Rhône. Modern in hun buitengewoon de Loire en de energieke stijl die zo typisch is voor Nieuw-Zeeland.

En tot slot is er de Shaw + Smith Shiraz, een geweldige illustratie van de regionale diversiteit van shiraz in Australië en net als de twee andere wijnen hoog geprezen door gerenommeerde auteurs als Jancis Robinson ('The full package. Utterly delicious.' 17,5/20) en James Halliday ('Superb in its complexity, fruit power and persistence. It puts the stars within reach.' 97/100).




Hieronder kunt u een korte video over het huis bekijken:

Naar boven