2021 | Italië | Toscane

Solaia 2021 Marchesi Antinori Toscana IGT

  • Solaia 2021 Marchesi Antinori Toscana IGT
  • Solaia 2021 Marchesi Antinori Toscana IGT
  • Solaia 2021 Marchesi Antinori Toscana IGT
  • + 1
en-primeur
Opslaan

•   100 punten van Vinous voor jaargang 2021: “superb from the very beginning”
•   Solaia is dé Super Tuscan (in het rijtje Sassicaia, Ornellaia en Masseto)
•   Nieuwe wijnstijl komt tot wasdom: finesse en elegantie
•   “All said and done, the Marchesi Antinori 2021 Solaia is a monument to perfect winemaking” - Monica Larner (Robert Parker’s The Wine Advocate)
•   OWC 3: Per 3 flessen verpakt in originele kist

Verder lezen
  • Smaakprofiel
    Complex, krachtig & vol
  • Druivenras
    Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Sangiovese
  • Land & Regio
    Italië, Toscane
387,50
/ prijs per fles
Opslaan
Nog 9 beschikbaar
En Primeur: wijn nu reserveren, pas later beschikbaar
  • 100% proefgarantie
  • Gratis bezorgd vanaf €75
  • Levering binnen 5 werkdagen
  • Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in je winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikels toevoegen aan je huidige bestelling?

Proefnotitie
Specificaties
Awards

“a monument to perfect winemaking” - Monica Larner (Robert Parker’s The Wine Advocate)

Solaia ontstond in 1978 in de warmste wijngaard (Solaia betekent ‘zonnige’) van het Tignanello-landgoed van Marchesi Antinori. Die wijngaard bracht toen méér rijpe cabernet sauvignon-druiven op dan nodig was voor de sangiovese-heavy blend. Er werd besloten om het overschot te gebruiken om een moderne tegenhanger te maken. In Solaia werd Tignanello gespiegeld: een wijn waarin cabernet sauvignon juist eerste viool speelde, aangevuld met cabernet franc (en sinds 1980 ook sangiovese). Inmiddels is het meest zonnige stuk van de wijngaard afgesplitst (Solaia betekent ‘zonnig’) en is die wijn uitgegroeid tot de absolute Grand Vin van Marchesi Antinori. Zoals ze zelf zeggen: “The very best grapes from the very best vineyard. All the rest is passion, the utmost care and research.”

2021 Was een serieus oogstjaar in Toscane. Samen met de stilistische verschuiving, die Solaia de afgelopen jaren doormaakte, heeft het geleid tot het hoogtepunt van 100 punten van Vinous. Waar het voorheen draaide om rijkdom, kracht en opulentie - karakteristieken die werden uitvergroot in de kelders - ligt de nadruk tegenwoordig op finesse, elegantie en een zorgvuldige stijl, die de wijn haast naadloos doet aanvoelen op het palet. Solaia 2021 bestaat voor 75% uit cabernet sauvignon, 20% sangiovese en 5% cabernet franc.
Niet alleen Vinous is overigens enthousiast: zowel The Wine Advocate en The Wine Independent geven 98 punten, James Suckling en Decanter volgen op de voet met 97 punten. Er bestaat geen twijfel over de uitzonderlijke kwaliteit dit jaar, of om in de woorden van Antonio Galloni (Vinous) te spreken:: “I can’t recommend these wines highly enough.”
WijnsoortRode Wijn
En PrimeurJa
LandItalië
DruivenrasCabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sangiovese
RegioToscane
SmaakprofielComplex, krachtig & vol
Jaargang2021
Flesinhoud0.75
Alcoholgehalte14.5 %
Op dronk vanaf2028
Op dronk tot2050
AllergenenSulfieten
AfsluitingNatuurkurk
Art.nr.E108465
Awards
  • Solaia 2021 Marchesi Antinori Toscana IGT
  • Solaia 2021 Marchesi Antinori Toscana IGT
  • Solaia 2021 Marchesi Antinori Toscana IGT
  • Solaia 2021 Marchesi Antinori Toscana IGT

Antonio Galloni, Vinous
100/100 punten
Antinori's 2021 Solaia is another wine that captures all of the potential I sensed when I tasted it some months ago. More than anything else, the 2021 is a fine example of the style Antinori favors these days, an approach that favors finesse more than opulence. Dark plum, mocha, licorice, chocolate, spice, lavender and menthol build effortlessly in the glass. Oak and tannin are impeccably balanced. The 2021 spent 18 months in wood, three months in once-used barrels during the malolactic fermentation and then 15 months in 100% new barrels for the rest of its aging. 

Monica Larner, Robert Parker’s The Wine Advocate
97/100 punten
All said and done, the Marchesi Antinori 2021 Solaia is a monument to perfect winemaking. This coiffed supermodel does not show a single hair follicle out of place. However, it doesn't quite have the same sex appeal of the Tignanello. In my conversations with Estate Manager Renzo Cotarella during this tasting, it was expressed this way: "Tignanello is unexpected. Solaia is expected." Whereas Tignanello is a wine of vertical lift and energy, Solaia is a wine of lasting power. The wine offers generous depth and layering with soft tannins and some of the spicy pink peppercorn you get from the 9% Cabernet Franc (added to 77% Cabernet Sauvignon and 14% Sangiovese). The finish is extremely velvety and soft, but I notice that the flavors seem to become sweeter and riper the longer this wine stays in the glass. This newest release will hit the market in September.

James Suckling
97/100 punten
This is a beautifully curated Solaia with blackcurrants and raspberries plus lavender and violet undertones. Graphite highlights it all. Just some new wood coming through. It’s full-bodied with fine velvety tannins that run the length of the wine, caressing the palate. Give this three or four years to come around.

Decanter
97/100 punten
For me [2021 is] one of the best vintages ever,’ says Renzo Cotarella, Antinori's CEO and head winemaker, of the widely lauded vintage in Tuscany, explaining to me that it shares characteristics with 1997 and 2007, with a cool, frosty start slowing down vegetative growth and helping to extend the growing season, aided by milder temperatures later in the summer which enabled the grapes to build concentration while preserving freshness. Recent vintages of Solaia have benefitted from an increased use of Cabernet Franc, which stands at 9% in 2021. Due to be launched this autumn, Solaia 2021 is still a baby but its potential is immediately apparent. Inky and concentrated, with a dark chocolate barrique signature on the nose, it combines salinity with bountiful and sapid fruits, offering ripe black and red cherries, and dark hedgerow berries alongside herbal freshness, and finely textured tannins. Ferrous, meaty and earthy undertones emerge after some time in the glass, providing a counterpoint to the inherent sweetness of the fruit. Muscular yet wonderfully poised, this will only reveal all its complexities after significant ageing.