2021 | Spanje | Ribera del Duero

Telmo Rodriguez Matallana 2021 P. Eguzkiza Ribera del Duero

  • Telmo Rodriguez Matallana 2021 P. Eguzkiza Ribera del Duero
  • Telmo Rodriguez Matallana 2021 P. Eguzkiza Ribera del Duero
  • Telmo Rodriguez Matallana 2021 P. Eguzkiza Ribera del Duero
en-primeur
Opslaan

•   ‘Value pick’ van September Releases volgens Decanter
•  3 keer 97 punten van wijncritici
•  “This is a superb classical Ribera del Duero” - Luis Gutierrez, Robert Parker’s Wine Advocate
•   “I love seeing what Telmo Rodriguez can do in Ribera del Duero, and so will you.” - Jane Anson

Verder lezen
  • Smaakprofiel
    Complex, krachtig & vol
  • Druivenras
    Tempranillo
  • Land & Regio
    Spanje, Ribera del Duero
72,50
/ prijs per fles
Opslaan
En Primeur: wijn nu reserveren, pas later beschikbaar
  • 100% proefgarantie
  • Gratis bezorgd vanaf €75
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in je winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikels toevoegen aan je huidige bestelling?

Proefnotitie
Specificaties
Awards

“I love seeing what Telmo Rodriguez can do in Ribera del Duero, and so will you.” - Jane Anson

Het broeit in Ribera del Duero. Het wijngebied is in opkomst, maar is in wijntermen gerijpt: het kent een lange wijngeschiedenis. Sinds 1998 probeert Telmo Rodriguez samen met zijn vriend Pablo Eguzkiza - en sinds kort is ook Jean-Guillaume Prats (ex Château Cos d'Estournel en Lafite Rothschild) - die geschiedenis levend te houden. Dat betekent het in ere herstellen van oude wijngaarden, inclusief wijnstokken van hoge leeftijd met onbekende inheemse druivenrassen en oude beplanting (bush vines). Met die middelen maakt Telmo vervolgens Matallana: een hedendaagse wijn, die herschrijft wat ‘Ribera’ betekent. De wijn kreeg maar liefst 3 x 97 punten van gerenommeerde wijncritici!

Matallana is een blend van druiven (o.a. tinto fino, navarro, valenciano, albillo) geoogst van elf wijngaarden verdeeld over vijf dorpen in Ribera del Duero. Gematigde zomertemperaturen - het lijkt tegenwoordig een unicum in Ribera - en koele nachten hebben in 2021 voor een rustige rijping van de druiven gezorgd. De wijn is daardoor aromatischer, frisser en eleganter dan afgelopen jaren. Luis Gutierrez noemde het “a superb classical Ribera del Duero”. Hij gaf, zoals ook Jane Anson én Colin Hay (The Drinks Business) 97 punten.

Deze authentieke Ribera wordt 14 maanden op Frans eikenhouten vaten van uiteenlopend formaat gerijpt. Het geeft de wijn subtiele kruidigheid in de vorm van specerijen als peper en nootmuskaat, maar wat hier domineert is het frisse fruit. Frambozen, wild bessen, rode pruimen. Sappig fruit gaat hier hand in hand met het florale in de wijn (viooljes, rozen) en wordt ondersteund door de gesofisticeerde tannineuze ruggengraat en fijne zuren. Met intensiteit en elegantie: precies zo fijn als Ribera del Duero kan zijn.
BlendTempranillo, navarro, valenciano, albillo
WijnsoortRode Wijn
En PrimeurJa
LandSpanje
DruivenrasTempranillo
RegioRibera del Duero
SmaakprofielComplex, krachtig & vol
Jaargang2021
Flesinhoud0.75
Alcoholgehalte14,5 %
Op dronk vanaf2028
Op dronk tot2045
AllergenenSulfieten
AfsluitingKurk
Art.nr.E108477
Awards
  • Telmo Rodriguez Matallana 2021 P. Eguzkiza Ribera del Duero
  • Telmo Rodriguez Matallana 2021 P. Eguzkiza Ribera del Duero
  • Telmo Rodriguez Matallana 2021 P. Eguzkiza Ribera del Duero

Luis Guttierez, Robert Parkers Wine Advocate
97/100 punten
The Ribera del Duero red 2021 Matallana comes from a challenging year but with very good potential for quality and quantity. It has grapes from different vineyards in five different villages on different soils, where they made a big selection to keep the very best grapes; they got 80,000 kilograms of grapes and ended up producing some 22,000 bottles. It fermented with indigenous yeasts in stainless steel and oak vats. It matured in French oak barrels of different sizes for 14 months. This is a superb classical Ribera del Duero with ripeness, concentration, balance and elegance and the freshness from a cooler year marked by the big snowstorm in January and a milder summer. It has 14.4% alcohol with a pH of 3.72 and 4.6 grams of acidity. It's very spicy and peppery, showy and extroverted, very spicy with some exotic notes of nutmeg, ripe wild berries, violets and herbs. It's medium to full-bodied with very chalky tannins and is tasty, almost salty. 22,450 bottles produced. It was bottled in May 2023.

Jane Anson
97/100 punten
Plum ruby red, nuanced and subtle with an emphasis on fragrance and lift, violet, peony, rose, finessed tannins, poise and intensity, raspberry and redcurrant fruit. Savoury, subtle, joyful. I love seeing what Telmo Rodriguez can do in Ribera del Duero, and so will you. He's been producing this wine since 1998, with the grapes from the northern area of Sotillo de la Ribera down to Pardilla in the south, 11 vineyards covering 21.5ha across five different villages. Native yeast fermentation.

Colin Hay, The Drinks Business,
97/100 punten

James Suckling,
95/100 punten
A very elegant and complex red with super fine tannins that show a chalky and subtle white pepper character. Medium body. Fine integrated tannins which are creamy. Yet they are chewy and very typical for the region. So attractive now but this is built to age beautifully. A very refined wine for Ribera del Duero. Drinkable now, but better in three or four years.