Château La Tour de By

Nu de Bordeaux-oogst van 2016 volledig binnen is, druivensap wijn is geworden en we monsterflessen La Tour de By 2016 hebben ontvangen, willen we graag onze eerste enthousiaste indruk met u delen. 2016 ziet er namelijk nu al beter uit dan de hele goede jaargang 2015! Een korte karakterisering van het afgelopen jaar:

Eerste kwartaal: warm en nat.

De winter van 2015-2016 was de warmste ooit in Frankrijk. Januari en februari waren 2°C warmer dan gemiddeld, maar ook vochtiger. Er viel twee keer zoveel regen als normaal. Door de hogere temperaturen in de winter schoten de wijnstokken een week eerder uit.

Tweede kwartaal: koel en nat.

In het voorjaar was het relatief koel met temperaturen die gemiddeld 1°C lager lagen dan normaal. De regen hield niet op. Gelukkig ontliep de Médoc ernstige hagelbuien die elders wel voor grote schade zouden zorgen. De voorsprong die in het eerste kwartaal was opgebouwd, werd in het tweede kwartaal teniet gedaan. De kleibodems van de rechteroever stonden inmiddels onder water maar de perfecte gravelbodems van La Tour de By hadden geen centje pijn. En vanaf eind mei tot juni kwam eindelijk het mooie weer.

Derde kwartaal: warm en droog.

Het goede weer hield aan! De zomer zou warm - soms zelfs héél warm - worden. En droog! Er viel slechts 13 mm regen in een periode van 80 dagen! De regen van het voorjaar kwam nu goed van pas. In augustus waren er wel een paar dagen dat het iets te warm werd, maar dankzij de opgebouwde waterreserves hebben de wijnstokken nooit echt geleden. De droogte betekende een langzamere rijping dan normaal en daarmee ook lagere alcoholniveaus. Als gevolg daarvan verliepen de gistingen ook beter. Ook in de cruciale maand september hield het droge weer aan.

Vierde kwartaal: nog steeds droog, nog steeds warm.

Doordat het zomerse weer tot in oktober aanhield, konden de chateaus oogsten wanneer het hen het beste uitkwam. Een ongelooflijke luxe-situatie in Bordeaux. In de Médoc begon de oogst al eind september tot midden oktober. La Tour de By, vanwege zijn gunstige ligging helemaal in het noorden van de Médoc met zijn mooie kiezelbodems, profiteerde optimaal van de omstandigheden. De jaargang 2016 ziet er op dit moment dan ook bijzonder veelbelovend uit! Begin april reizen we af naar Bordeaux waar we de jonge wijnen van het vat allemaal gaan beoordelen maar we kunnen niet wachten u alvast deze schitterende Château La Tour de By te offreren.

Benjamin & Frederic van Château La Tour de By La Tour de By Cuiverie La Tour de By kelder
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473