Vega Sicilia Único 2014 Ribera del Duero
Zonder twijfel is de Único één van de bekendste wijnen die Spanje rijk is. Deze geconcentreerde krachtpatser is gemaakt van de oudste tempranillostokken en ziet pas 10 jaar na het oogstjaar het licht. Wijnen van dit kaliber zijn uiterst zeldzaam en het drinken ervan is een onbeschrijfelijke sensatie
Verder lezen- SmaakprofielComplex, krachtig & vol
- DruivenrasCabernet Sauvignon, Tempranillo
- Land & RegioSpanje, Ribera del Duero
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 5 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
- Vanaf €75 gratis bezorgd
- Levering binnen 5 werkdagen
- Verzekerd verzonden
- 100% proefgarantie
'Het paradepaard van Vega Sicilia'
Dat is mede te danken aan de familie Alvarez, die het wijnhuis in 1982 (tevens de oprichting van de D.O. Ribera del Duero) overnam. Zij zagen het domein als een investering, en investeren deden ze. Ze kochten de allerbeste terroirs en voegden in relatief korte tijd een aantal beroemde of veelbelovende wijngebieden aan hun bezit toe. Het hele bedrijf werd gemoderniseerd en het allerbeste hout werd aangeschaft voor de rijping van hun wijnen. De kwaliteit van de bodem, het unieke meso- en microklimaat, het grote aandeel oude stokken, een heel laag rendement én het perfecte huwelijk tussen houtrijping en wijn zijn de succesfactoren voor deze ongeëvenaarde cultwijnen waar verzamelaars voor in de rij staan.
De Único is intens, maar ook bijzonder elegant en floraal. U zult versteld staan. De Único wijnen zijn beroemd vanwege hun enorme rijpingspotentieel, de goede oogsten uit de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw tonen zich ook vandaag de dag nog in de vorm van hun leven. De Único 2014 ontving recentelijk 98/100 punten van zowel Parker als Suckling.
Blend | 94% tempranillo and 6% cabernet sauvignon |
---|---|
Wijnsoort | Rode Wijn |
Land | Spanje |
Druivenras | Cabernet Sauvignon, Tempranillo |
Regio | Ribera del Duero |
Smaakprofiel | Complex, krachtig & vol |
Jaargang | 2014 |
Flesinhoud | 0.75 |
Alcoholgehalte | 14.5 % |
Classificatie | DO Ribera del Duero |
Op dronk vanaf | 2026 |
Op dronk tot | 2056 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
Art.nr. | E107846 |
Awards | |
Robert Parker’s Wine Advocate
98/100 punten
The 2014 Único was produced with grapes from 40 hectares of vines selected from the 210 hectares the winery has. The grapes were picked between September 20th and October 3rd, and the blend was 94% Tinto Fino and 6% Cabernet Sauvignon. It fermented in oak vats with indigenous yeasts, with malolactic in stainless steel. The first part of the aging was in 225-liter barrels and the second one in 20,000-liter oak vats, and the élevage lasts 10 years between oak and bottle. It's a year that combines power and elegance; it's concentrated but has subtleness. I had a unique opportunity to taste it from magnum one year ago and was truly impressed. This tasting was consistent with those sensations. 2014 was a good vintage in the zone, a year with good rain and a big crop, not as powerful as 2012 or 2015 but a year with finesse. The wine feels very balanced, lower in alcohol and with integrated oak, crunchy, fresh and still young. It feels quite classical; it's fine-boned, elegant but also powerful, more like the Únicos from yesteryear. It has to be one of the finest vintages of recent times. It has 14% alcohol, a pH of 3.85 and five grams of acidity measured in tartaric acid per liter of wine. One of the largest vintages of Único, 104,606 bottles, 3,612 magnums, 356 double magnums, 50 imperials and five Salmanazars were produced. It was bottled in June 2020. It seems like years ending in four—94, 2004, 2014 (but not 84, that was not produced)—are very good here. We'll have to wait and see about the 2024...
At Vega Sicilia, they never stop changing and relentlessly looking for ways to improve their wines. They are increasing the capacity of 75,000-liter oak vats and have conducted a study of their non-Saccharomyces yeasts.
James Suckling
98/100 punten
A refined, ethereal and elegant Unico. Streamlined layers of mixed peppercorns, smoked paprika, blackberries and spiced dark fruit. Hints of orange zest and flowers. Spicy, with tightly wound tannins. The length is impressive. 94% tempranillo and 6% cabernet sauvignon. Tasted from magnum. Coming along nicely. Try on release in 2026 or after.