2020 | Spanje | Ribera del Duero

Vega Sicilia Valbuena 5° 2020 Ribera del Duero

  • Vega Sicilia Valbuena 5° 2020 Ribera del Duero
  • Vega Sicilia Valbuena 5° 2020 Ribera del Duero
  • Vega Sicilia Valbuena 5° 2020 Ribera del Duero
en-primeur

De Valbuena 5° (zo genoemd omdat hij vijf jaar na de oogst op de markt wordt gebracht) is afkomstig van de wat jongere stokken van Vega Sicilia. Toch wordt de Valbuena niet als het kleinere broertje van de legendarische Único gezien, maar als een opzichzelfstaande wijn die ieder jaar hoge punten scoort (96/100 punten van James Suckling).

Verder lezen
  • Smaakprofiel
    Complex, krachtig & vol
  • Druivenras
    Merlot, Tempranillo
  • Land & Regio
    Spanje, Ribera del Duero
Deze wijn is exclusief op aanvraag beschikbaar
  • 100% proefgarantie
  • Gratis bezorgd vanaf €75
  • Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
  • Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
Proefnotitie
Specificaties
Awards

“Refinement with depth and focus”

Iets ten oosten van de hoofdstad van Ribera del Duero, Valladolid, zag Vega Sicilia in 1986 het licht. Pas tijdens de wereldtentoonstelling van Barcelona in 1929 vielen de wijnen van Vega Sicilia voor het eerst in de prijzen. Vanaf dat moment werd er geschiedenis geschreven… Dat is mede te danken aan de familie Alvarez, die het wijnhuis in 1982 (tevens de oprichting van de D.O. Ribera del Duero) overnam. Zij zagen het domein als een investering, en investeren deden ze. Ze kochten de allerbeste terroirs en voegden in relatief korte tijd een aantal beroemde of veelbelovende wijngebieden aan hun bezit toe. Het hele bedrijf werd gemoderniseerd en het allerbeste hout werd aangeschaft voor de rijping van hun wijnen. De kwaliteit van de bodem, het unieke meso- en microklimaat, het grote aandeel oude stokken, een heel laag rendement én het perfecte huwelijk tussen houtrijping en wijn zijn de succesfactoren voor deze ongeëvenaarde cultwijnen waar verzamelaars voor in de rij staan.
BlendTempranillo (97%), merlot (3%)
WijnsoortRode Wijn
En PrimeurJa
LandSpanje
DruivenrasMerlot, Tempranillo
RegioRibera del Duero
SmaakprofielComplex, krachtig & vol
Jaargang2020
Flesinhoud0.75
Alcoholgehalte14.5 %
ClassificatieDO Ribera del Duero
Op dronk vanaf2027
Op dronk tot2047
AllergenenSulfieten
AfsluitingKurk
Art.nr.K206209
Awards
  • Vega Sicilia Valbuena 5° 2020 Ribera del Duero
  • Vega Sicilia Valbuena 5° 2020 Ribera del Duero
  • Vega Sicilia Valbuena 5° 2020 Ribera del Duero

Robert Parker's Wine Advocate
95/100 punten

The 2020 Valbuena is from a year marked by COVID-19 and lots of rain before the harvest, which resulted in a more ethereal wine, with 14% alcohol, a pH of 3.9 and 4.45 grams of acidity. It was produced with 97% Tinto Fino and 3% Merlot, cooled down for 24 hours and then fermented with indigenous yeasts from a pied de cuve in stainless steel. It matured in barrel and oak vats during the first year, and in the second one, it aged exclusively in oak vats of different sizes, 8,500 and 21,000 liters. In 2020, the wine is finer-boned, it's more fluid, it's only medium-bodied, perhaps because of the dilution from the rain, and the tannins are fine-grained and polished, but there's less juiciness in the wine. It calls for food. With time in the glass, the wine opens up and becomes more aromatic, and it even seems to gain juiciness and change texture. This is a production of 186,286 bottles, 5,673 magnums and some larger formats. It was bottled in May 2023.

James Suckling
96/100 punten

Valbuena 5 used to be the baby Unico, and nowadays it is more like its younger brother with a lot of resemblance and just a bit less depth and tannins. Valbuena 5 comes from younger vines and sometimes different parcels from Unico. On the palate, this is more open and linear, while Unico is more profound and vertical. Notes of iron, blackberries, cedar, minerals and cocoa powder. Medium- to full-bodied with melted tannins and a long, long finish. Drinkable from 2025, but will hold for years.

Jancis Robinson
17.5/20 punten

 It has been a year in which the vineyard gave less concentration, so the oenological work is impressive because the wine shows intensity, the presence of ripe black fruit and tannin that is sweet in the mid palate but ends up being drier on the finish. Very ripe black fruit and a touch of violet stand out. Little oak impact for the Valbuena style. This is one of the most tactile vintages and still has many years ahead of it. Dense texture, powerful, and still very primary for the average Valbuena.