Vin de Constance 2020 Klein Constantia
• Eén van ‘s werelds meest unieke wijnen, die al in de 18e & 19e eeuw furore maakte
• Het estate geniet van de rijke ervaring van mede-eigenaren Hubert de Boüard (Ch. Angélus) en Bruno Prats (ex Ch. Cos d’Estournel)
• ‘I always look forward to tasting this wine, and it never seems to disappoint.’ (Jane Anson)
- SmaakprofielHoning, nectar & zoetig
- DruivenrasMuscat
- Land & RegioZuid-Afrika, Constantia
- 100% proefgarantie
- Gratis bezorgd vanaf €75
- Levering binnen 2 tot 3 werkdagen
- Verzekerd verzonden & zorgvuldig verpakt
Historische Zuid-Afrikaanse edelzoete wijn: ‘Lots to enjoy and think about here’
Veel later, in 1980, verwierf de familie Jooste het estate en startte een project om deze historische wijn nieuw leven in te blazen. Daarbij selecteerden zij een muscat de frontignan-kloon die naar alle waarschijnlijkheid afkomstig was van de stokken die hier voor het eerst rond 1650 waren aangeplant.
De eerste jaargang van de ‘nieuwe oude’ wijn - genaamd Vin de Constance - was de 1986, welke bij de introductie in 1990 direct geweldig goed door kenners werd ontvangen. Sindsdien ontvangt iedere opeenvolgende jaargang waanzinnig goede recensies.
Deze overheerlijke nectar behoort net als Château d’Yquem en Tokaji Aszú 5 puttonyos tot de groten der aarde, maar kan zich tevens roemen op een geheel eigen identiteit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de zoete wijnen van Sauternes, heeft Vin de Constance geen botrytis (edele rot). De muscat de frontignan druif heeft juist een heel dikke schil die haar beschermt tegen rotting en is daardoor perfect in staat om gerijpte, gezonde bessen langzaam te laten indrogen.
Voor het oogstjaar 2020 ging men 19 keer door de wijngaarden om te oogsten. Bij de pluk onderscheidt men enerzijds rijpe trossen van druiven met een superbe fraîcheur en anderzijds individuele bessen met een enorme suikerconcentratie die de kern van de uiteindelijke wijn vormen. Dit alles heeft tot doel om het voor Vin de Constance zo typerende ideale evenwicht tussen suikers, zuren en alcohol te bereiken. Iedere batch werd door wijnmaker Matthew Day separaat gevinifieerd. De opvoeding vond gedurende 1½ jaar plaats op vaten van 500 liter van Hongaars en Frans eikenhout (waarvan de helft nieuw), gevolgd door nog eens 1½ jaar in grote houten foeders. Het resultaat is een ongekend verleidelijke zoete wijn van wereldklasse.
Vin de Constance 2020 is een unieke wijn. Een klasse apart. Een out of the ordinary wijn die een sieraad is voor uw collectie.
Blend | 100% Muscat de Frontignan |
---|---|
Wijnsoort | Dessertwijn |
En Primeur | Ja |
Land | Zuid-Afrika |
Druivenras | Muscat |
Regio | Constantia |
Smaakprofiel | Honing, nectar & zoetig |
Jaargang | 2020 |
Flesinhoud | 0.5 |
Alcoholgehalte | 13,5 % |
Op dronk vanaf | Nu op dronk |
Op dronk tot | 2048 |
Allergenen | Sulfieten |
Afsluiting | Kurk |
Art.nr. | E106492 |
Awards | |
Lisa Perrotti Brown MW (The Wine Independent)
96/100 punten
The 2020 Vin De Constance is 100% Muscat de Frontignan. Fragrant notes of rose oil, allspice, candied ginger, and sultanas jump from the glass, with touches of pear tart and aniseed. The palate is fantastically pure and sweet, with a racy line to balance and an epically long, perfumed finish.
James Suckling
96/100 punten
Bright medium-gold hue with a focused and intense nose layered with honeysuckle, apricot, citrus, honey and marmalade. A hint of mineral, too. Really pure and tangy with a luscious palate balanced by intense citrusy flavors and natural acidity that is beautifully chiselled to the palate. Long and effortless. Consistently great muscat here. Drinkable now if you love the vibrancy of it, but one could keep this for a decade or two.
Decanter
96/100 punten
Highly floral and concentrated nose full of marmalade, orange zest, toasted caramel patisserie, orange blossom, a Tutti Fruitti element and some soft oak touches too. Thick and viscous, comforting and deep with a weighty, sugary texture offset by serious spiced and toasted edges that give this angles and a taught frame. Serious, not so easy and generous, more dense and concentrated, this feels well built and purposeful. The sweetness (butterscotch, thick creamy lemon and apricot yoghurt and hints of honey) is countered by a delicious citrus zestiness and bitter orange touches. I adore the combination of flavours and this feels expertly made with precision, freshness and clarity. Lots to enjoy and think about here with a satisfying, long, mineral grip on the finish. From a challenging 2020 vintage with small, concentrated berries and a reduced crop. 174g/l residual sugar. 3.92pH. 6.3g/l total acidity. Ageing one and a half years in 50% new, 500l Hungarian and French oak barrels followed by the same time in large-format wooden foudre. Barrels are then selected with the best being chosen for the final blend. Winemaker Matthew Day.
Jane Anson (Inside Bordeaux)
95/100 punten
Rich rose gold in colour, just so much interest and depth on the aromatics. I always look forward to tasting this wine, and it never seems to disappoint. Dried apricot, caramel, patisserie, peach pit, sage, cardamon, sweet fleshy nectarine. This was a balanced vintage that was warm but not with the drought conditions of 2019, but it has plenty of sun-sweetened character, with lime zest twisting through the raising the tension and energy. Tasted twice. Matthew Day winemaker.
Tim Atkin MW
96/100 punten
The latest Vin de Constance is a very good rather than truly great iteration of this famous sweet wine, but that still makes it pretty special. Made with 28 different batches of Muscat de Frontignan, picked over the space of only three weeks because of the hotter vintage, it has honey, barley sugar, guava and apricot flavours, scented oak spices and a finish that combines glycerol with bright acidity.
Colin Hay (The Drinks Business)
95/100 punten
This is wonderfully pure, clean, bright and fresh. Apricot and honey, apple crumble, poached pears, poire Belle Hélène, tarte tatin and a little butterscotch. Charmingly moreish, wonderfully fresh despite its impressive density, concentration and viscosity.