Geconditioneerde Kelder Wijnhandel Léon Colaris

Het bewaren van wijn onder ideale omstandigheden is geen sinecure.
Het maken van een perfecte wijn afkomstig van een bijzonder terroir is uitermate moeilijk en vereist veel passie, specialistische kennis, zorg en hard werken in de wijngaarden en kelders. Daarentegen is het ruïneren van de wijn door bijvoorbeeld slechte bewaarcondities stukken eenvoudiger. Het thuis bewaren van wijn is vaak vele malen moeilijker dan u zou denken omdat de omstandigheden zelden ideaal zijn...

De oplossing? Bewaar uw wijn in de professionele ondergrondse kelders van Colaris! Dit is bovendien voor onze klanten gratis tot vijf jaar na oogstjaar; daarna rekenen we een zeer schappelijke vergoeding van slechts € 0.95 per fles per jaar. Deze service is voor veel Nederlandse wijnliefhebbers en -investeerders één van de redenen waarom ze hun wijn bij Colaris kopen.

De ideale condities voor het bewaren van wijn

Wijn is een levend “product” en moet met zorg bewaard worden. De volgende aspecten zijn uitermate belangrijk voor het goed bewaren van wijn:

Temperatuur

De ideale temperatuur voor het bewaren van wijn ligt tussen de 13 en 14 graden Celsius. Daarbij moet wel aangetekend worden dat de temperatuur zo constant mogelijk moet zijn. Te hevige temperatuurschommelingen kunnen er o.a. toe leiden dat de wijn in de fles uitzet en de werking van de kurk teniet wordt gedaan. Daardoor kan er lucht in de fles komen: het onomkeerbare proces van oxidatie waarbij de wijn geruïneerd zal worden, is dan al ingezet.
Temperaturen van boven de 14 graden Celsius zullen de chemische reacties in een fles ongewenst opvoeren waardoor de wijn niet de luxe geniet van een gecontroleerde, langzame rijping, welke noodzakelijk is voor de ontwikkeling van een gedistingeerde complexiteit.
Wijn die niet bij de correcte temperatuur bewaard wordt, zal onherroepelijk inboeten aan kleur, bouquet en smaak. Zelfs wanneer de wijn maar gedurende korte tijd is blootgesteld is aan de verkeerde temperatuur. Het is derhalve essentieel om uw wijn bij de juiste temperatuur te bewaren teneinde de flessen de gelegenheid te bieden helemaal tot hun recht te komen. 

Luchtvochtigheid

Een van de meeste essentiële condities voor het bewaren van wijn is de luchtvochtigheid. Helaas is dit tegelijkertijd een van de lastigste condities om goed te beheersen. Wanneer wijn langdurig wordt opgelegd, zal er enige inhoud van de fles via de kurk verdampen. Bij een te lage luchtvochtigheid (dat wil zeggen dat de lucht te droog is) zal de verdamping te groot zijn waardoor het niveau wijn in de fles zal dalen. Zoals u wellicht weet is de afstand tussen de kurk en de wijnspiegel een belangrijke graadmeter voor de waarde van een wijn op een veiling (bij Bordeaux-wijnen gebruikt met het rating-systeem into neck, top shoulder, etc., bij Bourgognes wordt gewerkt met meting in centimeters afstand tussen kurk en wijn). Een te lage luchtvochtigheid kan er tevens toe leiden dat de kurk uitdroogt, zijn elasticiteit verliest en lucht door zal gaan laten; dat is het begin van noodlottige oxidatie.
Een te hoge luchtvochtigheid leidt ertoe dat de etiketten van de wijn verkleuren en beschadigen. De presentatie van de fles is erg belangrijk voor de investeringswaarde; een wijn met een beschadigd etiket zal zeker in waarde dalen.
De ideale luchtvochtigheid voor het bewaren van wijn ligt tussen de 70 en 80%.
Dat is de reden waarom vanouds wijn altijd onder de grond werd bewaard. Het is namelijk schier onmogelijk om deze waarden over langere tijd te handhaven bij opslag boven de grond. Uiteraard vindt de opslag van wijn bij Colaris plaats in ondergrondse kelders. 

Luchtkwaliteit

Het bewaren van wijn gebeurt idealiter in een goed geventileerde omgeving zonder vervelende luchtjes die via de kurk de fles kunnen binnendringen en de kwaliteit en aroma’s van de wijn kunnen aantasten.

Licht

Het bewaren van wijn dient in een donkere omgeving te gebeuren. Licht, ongeacht daglicht of kunstlicht, zorgt ervoor dat uw wijn te snel oudert. Ondanks het feit dat de meeste flessen voor bewaarwijn van gekleurd glas zijn, zal licht altijd door het glas penetreren en de organische componenten van de wijn die onder meer belangrijk zijn voor de structuur van de wijn, afbreken. Blootstelling aan licht leidt tot ongunstige en onomkeerbare veranderingen in de wijn.

Trillingsvrij

Het bewaren van wijn moet plaatsvinden in een trillingsvrije ruimte. Alleen dan kan een wijn in alle rust rijpen en zijn verfijnde aroma’s tot uitdrukking laten komen.
Trillingen zorgen ervoor dat de chemische reacties in de wijn versneld worden waardoor de wijn te snel rijpt. Idealiter wordt een opgelegde wijn alleen gestoord zodra hij klaar is om verkocht of gedronken te worden. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste huizen in Nederland zijn niet trillingsvrij in verband met de aanwezigheid van (zwaar) verkeer en/of spoorwegen in de onmiddellijke nabijheid.

Wijn kopen en bewaren bij Colaris: gratis opslag

Onze wijnmakers uit wijnstreken met een vaak bijzonder terroir (een unieke combinatie van bodemsoort, klimaat, ligging, druivenstokken) hebben met veel know-how en passie een prachtig kwaliteitsprodukt voortgebracht. Wij zorgen er graag voor dat deze wijnen hun volledige potentieel behalen én hun maximale investeringswaarde kunnen bereiken door onze klanten aan te bieden deze wijnen bij ons in opslag te laten liggen. Dat kan kosteloos tot wel vijf jaar na oogstjaar. Daarna rekenen wij slechts € 0,95 per fles per jaar. Uw wijnen zijn bovendien tegen factuurwaarde verzekerd voor brand of diefstal. Onze volledig geoutilleerde en ondergrondse kelders bevinden zich in Weert (Midden-Limburg). 

Hoe werkt het?

Zodra u wijn uit ons assortiment bestelt kunt u ons aangeven of u de wijn direct wilt laten bezorgen of wilt bewaren in onze kelders. Indien u de wijn bewaart bij ons, kunt via uw persoonlijke login op onze website precies inzien welke wijnen u bij ons in opslag heeft. En wij informeren u, indien nodig, proactief vanaf wanneer een wijn afgeroepen zou moeten worden. Wij kunnen de wijn dan vervolgens bij u bezorgen of u kunt eventueel de wijn ook zelf in Weert afhalen.

Wijn bewaren bij Colaris betekent optimaal genieten van wijn die prachtig is opgebloeid en het maximale geeft. Dat zal zich zeker ook bij eventuele doorverkoop of veiling van uw wijn doorvertalen in het rendement dat u gaat realiseren.

Bovengrondse geconditioneerde opslag Wijnhandel Léon Colaris Wijn bewaren in de kelders van wijnhandel Léon Colaris 
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473