Wijnen uit Argentinië

Winkelmand samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Argentinië is met zijn meer dan 200.000 hectare aan wijngaarden een grote wijnproducent. Het klimaat en de ligging van de wijngaarden zijn uitermate geschikt om goede wijnen te verbouwen. Het is droog en zonnig en de percelen bevinden zich op grote hoogte tot wel 1.000 meter boven zeeniveau aan de voet van de Andes. Hierdoor zijn de nachten koel hetgeen bevorderlijk is voor de aroma’s en de zuren van de druif. Een serieus gevaar is hagel; veel nieuwe wijngaarden worden daarom voorzien van netten op palen.

De historie van Argentijnse wijn

In de 16e eeuw zijn de Spanjaarden begonnen met het verbouwen van wijn in Argentinië. De grote doorbraak kwam toe veel kolonisten uit onder andere Italië en Duitsland, ze namen veel druivenrassen mee vanuit Europa. Afgelopen eeuw heeft de wijnbouw in Argentinië zich enorm ontwikkeld, wat voornamelijk voor consumptie van de bevolking zal was. Nadat er in 1989 een veranderende democratische economie kwam ging de bevolking aanzienlijk minder drinken , het gevolg hiervan was dat de kwaliteit van de wijn hoger werd, dit ook om te kunnen concurreren met de internationale markten. Argentinië heeft verschillende wijngebieden waarvan Mendoza verreweg de grootste is. Dit gebied is net zo groot als Spanje en ligt aan de voet van de Andesgebergte dit gebied produceert driekwart van de Argentijnse wijnen. Anderen wijngebieden zijn La Rioja, San Juan, Rio Negro en Salta.

De druivenrassen in Argentinië

De meest aangeplante druif in de regio Mendoza zijn criolla en malbec. Criolla is een inheemse druif die voornamelijk gebruikt wordt voor lokale consumptie. Malbec kan u zien al de ‘nationale’ druif van Argentinië. De oorsprong van deze druif ligt in Frankrijk waar de druif het een stuk moeilijker heeft. De smaak van de Argentijnse Malbec is ronder, voller en zachter. De geur van de malbec is te herkennen aan bramen, pruimen, zwarte bessen en kersen en soms wat chocolade. Het is een tanninerijke wijn, maar de smaak zal verzachten als de wijn houtrijping krijgt. In Salta worden stevige Cabernet Sauvignons gemaakt. De syrah, merlot en barbera druiven worden ook in Argentinië verbouwd. De meest voorkomende witte druiven zijn chardonnay, torrontés, sauvignon en chenin blanc.


Naar boven