Wijnen uit de Loire
Het Loiredal vormt het hart van Frankrijk. De bijnaam van het gebied is ‘Le Jardin de la France’: de tuin van Frankrijk. Rood, wit, rosé, mousserend, zoet, droog, het wordt allemaal gemaakt in het Loiredal. Fransen genieten al lang van de wijnen uit de Loire, helaas worden de wijnen elders in de wereld onderschat. Loire staat bekend om zijn fris-zure, minerale witte wijnen gemaakt van sauvignon blanc of chenin blanc.
Ligging en klimaat
De rivier Loire loopt van midden-Frankrijk tot aan de Atlantische Oceaan. Het is een koel tot gematigd landklimaat. Aan de kust overheerst de invloed van de zee, die tot aan Orléans merkbaar is. De voorjaarsvorst kan hier een gevaar zijn. De bodem bestaat in sommige districten uit oude kalkformaties en elders uit graniet en leisteen.
De wijngebieden van het Loiredal
Het gebied is op te delen in vier regio’s, ieder met zijn eigen wijnen. Pays Nantais ligt aan de kust. Hier komt de muscadet vandaan. De lokale naam van de druif is melon de Bourgogne. Dit is een neutrale druif die goed opgewassen is tegen de kou. De regio Anjou produceert heerlijke zoete wijnen van druiven die zijn aangetast door de pourriture noble. Chenin blanc komt in deze regio erg goed tot zijn recht. De rode wijnen van kwaliteit komen uit Saumur-Champigny, gemaakt van de cabernet franc. Saumur is ook een belangrijk centrum voor mousserende wijnen.
De beste rode wijnen komen uit Tourraine. Het zijn frisse en fruitige wijnen, gemaakt van cabernet franc. Chinon en Bourgueil zijn de bekendste appellations. Uit de regio rond Orléans komen de bekende Sancerre en Pouilly-Fumé. Dit oostelijke gedeelte van de Loire kenmerkt zich door glooiende landschappen en bodems met veel kalk, wat de wijn een mineraal karakter geeft.