Dominique Méneret heeft weer een fantastische wijn gemaakt, niveau Grand Cru Saint-Emilion.

Geschatte winkelwaarde De Wijngids 2020: € 16,00

Land Frankrijk
Regio Bordeaux
Streek Bordeaux Supérieur
Wijnmaker Domaine de Courteillac
Oogstjaar 2016
€ 12,50 € 15,00 per fles

Wijndetails

Wijnsoort Rood
Druiven Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Merlot
Op dronk van 2019 tot 2032
Flesinhoud 0.75 Liter
Alcoholpercentage 14,5 %
Flessluiting Natuurkurk
Verpakking 12 per doos

Domaine de Courteillac

Domaine de Courteillac, superieure Bordeaux Supérieurs!

Domaine de Courteillac in de Entre-Deux-Mers is in 1998 verworven door Dominique Méneret, telg uit de familie die eigenaar was van Château Larmande in Saint-Emilion. De wijngaarden van Courteillac liggen op eenzelfde plateau als die van Saint-Emilion, met dezelfde kalkachtige ondergrond.

Meer over deze wijnmaker

Proefnotitie

Magnifiek bouquet van cassis, rode bes, ceder en vanille. In de mond steviger en gestructureerder, met opnieuw een vanille-impressie, volop paars fruit en noterige tannine. Nogmaals, tien kilometer noordelijker en het was een Saint-Émilion Grand Cru geweest.

Domaine de Courteillac 2015 Bordeaux Supérieur - 8,5 De Wijngids

Beoordelingen

Colaris Wijnen
Score: 17

Weer een voltreffer van Dominique Méneret. Zijdezachte tannine, veel fruitrijkdom en smaakintensiteit. We hebben het al eerder gezegd; zou het Domaine 10 km noordelijker hebben gelegen, dan was het zeker een Saint-Emilion Grand Cru Classé t.w.v. minimaal € 30,00 geweest.

Gert Crum

....De hoofdmoot van de blend bestaat uit merlot, ongeveer tweederde, en verder zitten er meestal gelijke delen cabernet franc en cabernet sauvignon in. De rendementen worden voor bordeaux sup opvallend laag gehouden. Een lange inweking van soms wel 5 weken wordt gevolgd door een opvoeding op eiken barriques (waarvan minder dan 20 procent nieuw). 2015 en nu dus 2016 zijn uitermate geslaagd. De wijn heeft veel kleur, bezit een krachtige neus met heerlijk zwart fruit en ook wat kruidigheid en de smaak is compact, stevig en tegelijk sappig en elegant. Ook hier weer veel fruit en door de prima zuren tegelijk prettig stimulerend.James Suckling
90 punten.

This has full body and plenty of supple tannins for the humble category, but there’s a certain brightness that helps it carry this load rather well. Just a bit chewy at the bold finish with a hint of bell-pepper, alongside the ripe fruit. A blend of cabernet franc, merlot and cabernet sauvignon.

DGH | De Grote Hamersma

8+
In Bordeaux is het niet alleen maar goud wat er glanst. Een hoop klatergoud of nog erger. Jaarlijks wordt er rond de een miljoen hectoliter te veel wijn geproduceerd. Vooral 'onderkant kwaliteit' en dat blijkt onverkoopbaar. Domaine de Courteillac - ofschoon 'slechts' Bordeaux Supérieur' - heeft geen last van winkeldochters. Levert klassieke, op donker fruit gemaakte wijn. Met fiks laurier en fors bemeten tannines. Decanteren zal 'm leren.

De Wijngids 2020 Masters of Wine

Domaine de Courteillac in de Entre-Deux-Mers is in 1998 verworven door Dominique Méneret, telg uit een klassiek Saint-Emilion geslacht (ooit eigenaar van Château Larmande), die als geen ander weet hoe het onderste uit de kan te halen wat terroir betreft. De wijngaarden van Courteillac liggen op het kalkplateau van Ruche – dezelfde bodem als Saint-Émilion waar hij het vak geleerd heeft. Geen wonder dat de Domaine de Courteillac jaar in, jaar uit een klassiek Saint-Émilion bouquet laat zien. Tel daarbij op de moderne kelder en het advies van Stéphane Derenoncourt en je hebt een combinatie die ook in het verrassend goed ontwikkelende jaar 2016 resulteert in een wijn van het kaliber Saint-Émilion Grand Cru. Met magnifiek bouquet van cassis, rode bes, ceder en vanille. In de mond steviger en gestructureerder, met opnieuw een vanille-impressie, volop paars fruit en noterige tannine. Nogmaals, tien kilometer noordelijker en het was een Saint-Émilion Grand Cru geweest.

Ook interessant

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste wijnnieuws en aanbiedingen door u vrijblijvend in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

 
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473