Chitry bevindt zich nabij Chablis. Deze wijn heeft dan ook wel wat weg van een Chablis. Op halve fles.
Geschatte winkelwaarde De Wijngids 2020: € 20,00! (op halve fles)

Land Frankrijk
Regio Bourgogne
Oogstjaar 2018
€ 6,75 € 7,75 per fles

Wijndetails

Wijnsoort Wit
Druiven Chardonnay
Op dronk van 2019 tot 2021
Flesinhoud 0.375 Liter
Alcoholpercentage 12,5 %
Flessluiting Natuurkurk
Verpakking 6 per doos

Wijn en spijs

Deze wijn past o.a. bij maaltijdsalades, schaal- en schelpdieren en zachte kazen.

Proefnotitie

100% Chardonnay uit Chitry (Bourgogne) die ons aan een zeer goede en frisse Chablis doet denken. Oogstrelend helder, zeer mineraal en een geur van Provençaalse perzik en peer die in de smaak overgaat naar meloen, citrus en citroen. Uitermate sappig, ingetogen van stijl, eigenlijk heel klassiek, vergelijkbaar met Chablis. Sappige dorstlesser.

Bourgogne Chardonnay 2018 Chitry - 1/2 fles Fam. Giraudon

Beoordelingen

DGH | De Grote Hamermsa

8,5
Chitry, ietsje ten westen van Chablis in de vallei van de Yonne. In het wit uit de streek is duidelijk de verwantschap met de grote broer te bespeuren. Helemaal verwonderlijk is dat niet, want ook de wijngaarden van Chitry zijn kalkrijk. Ooit was er hier sprake van zee, en de grond bestaat grotendeels uit prehistorische oesterschelpresten. In het glas openbaren die zich in een heerlijke, schone, frisse, krokante, ziltige, noordelijke Bourgogne blanc. Heel anders dan de vaak iets exotischer aandoende witte wijnen die aan de andere kant van de Morvan worden geoogst.

De Wijngids 2020 Masters of Wine

Sommige appellations zijn zelfs voor mij aan de obscure kant. Neem Bourgogne Chitry – wie kent hem niet? Terwijl Chablis 4.000 hectare telt, is Chitry maar 42 hectare groot (en dat voor wit en rood samen). Sterker nog, de helft van alle pinot noir gaat naar de coöp in Bailly die het mengt met pinots uit andere contreien waardoor het generieke Bourgogne Rouge wordt. De charmante Aurélie Giraudon runt het gelijknamige domaine in het gehucht Chitry-le-Fort, bij insiders vooral bekend om zijn eigenaardige kerk. Het domein ligt op een kwartiertje rijden tussen de twee dorpen, nét buiten de Chablis-appellation. Chitry versus Chablis is zoals je zult begrijpen ‘David tegen Goliath’ en het leuke is dat volgens Frank deze wijn-met-de-slinger het van de gigant wint. Met zijn verleidelijke geur van Provençaalse perzik, peer en toast die in de smaak overgaat naar galiameloen, citroen en zweem van hout. Très Chablis (behalve de prijs dan).

Ook interessant

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste wijnnieuws en aanbiedingen door u vrijblijvend in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

 
Deze webshop maakt gebruik van cookies voor het bijhouden van webstatistieken. Bekijk ons cookiebeleid.
http://ad.360yield.com/pixel?type=img&id=7473