Winkelwagen samenvoegen?

Je hebt al artikelen in de winkelmand van je account, wil je deze samenvoegen met de artikelen die je zojuist in je winkelmand hebt gedaan?

Wijnkelder - Colaris

Wijnkelder

Wijn laten rijpen in de kelders van Colaris

Onze wijnmakers komen uit gebieden met een bijzonder terroir. Dat wil zeggen: een unieke combinatie van bodemsoort, klimaat, ligging en druivenstokken. Zij maken met veel kennis en passie een prachtig kwaliteitsproduct. Wij zorgen er dus graag voor dat deze wijnen hun volledige potentieel behalen door ze in perfecte omstandigheden te laten rijpen in onze kelders in Weert.
 
Perfect voor als u zelf geen geschikte opslag heeft. Voor zowel eigen genot als verkoop van de wijn is het zeer belangrijk dat de wijn goed opgeslagen wordt. En dat bieden wij u als gratis service!

Er rijpen meer dan 100.000 flessen wijn in de kelders van Colaris

Icoonwijnen v

Hoe werkt het?

U bestelt een wijn bij ons. Dan krijgt u een keuze: direct bezorgen of bewaren in onze kelders. Kiest u voor bewaren? Dan krijgt u een persoonlijk account. Hier kunt u op inloggen om te zien welke wijn u bij ons in de opslag heeft. En hoe lang die er al ligt. Wanneer de tijd rijp is om de wijn te drinken, nemen we contact met u op. We bezorgen de wijn of u kunt hem bij ons komen ophalen in Weert.

Deze opslag is gratis, tot wel 5 jaar na het oogstjaar. Wilt u de wijn nog wat langer laten liggen? Geen enkel probleem. Dat kost slechts 1 euro per fles per jaar. Uw wijn is bij ons trouwens ook verzekerd tegen brand of diefstal. Goed om te weten.

Neem voor meer informatie contact met ons op via klantenservice@colaris.nl

Gratis wijn bewaren bij Colaris

De perfecte omstandigheden voor het bewaren van wijn zijn voor de meeste mensen niet binnen handbereik. De oplossing? Uw wijn bewaren in de professionele ondergrondse kelders van Colaris! Nog even de voordelen op een rij:

  • Gratis tot 5 jaar na oogstjaar.
  • Daarna slechts 1 euro per fles per jaar.
  • Verzekerd tegen brand en diefstal.

Onze opslagservice is voor veel Nederlandse wijnliefhebbers en -investeerders één van de redenen waarom ze hun wijn bij Colaris kopen. Doet u met ze mee?


De ideale condities voor het bewaren van wijn

Een perfecte wijn maken is behoorlijk ingewikkeld. Er komt een boel passie, specialistische kennis, zorg en hard werken aan te pas. Het begint natuurlijk in de wijngaard, maar het rijpingsproces in de wijnkelder is ook van onschatbare waarde. U kunt een mooie wijn heel makkelijk ruïneren. Door slechte bewaarcondities bijvoorbeeld. Maar wat zijn nou eigenlijk de ideale condities voor het bewa-ren van een wijn? We nemen u mee.

De ideale condities voor het bewaren van wijn

Wijn is een levend product wat zich ontwikkelt gedurende de tijd. U moet het met zorg bewaren. Dit zijn de belangrijkste dingen om op te letten:

Temperatuur

De ideale temperatuur voor het bewaren van wijn ligt tussen de 13 en 14 graden Celsius. Belangrijk: de temperatuur moet zo constant mogelijk zijn. Schommelt de temperatuur te veel? Dan kan de fles gaan uitzetten en sluit de kurk niet meer goed af. Zo komt er lucht in de fles, oxidatie heet dit. Het is helaas onomkeerbaar en verpest de wijn. Eeuwig zonde.

Waarom is die bovengrens van 14 graden zo belangrijk? Dat komt door de chemische reacties in de fles bij een hogere temperatuur. De wijn rijpt nu te snel én ongecontroleerd. Terwijl we juist een langzame en gecontroleerde rijping nodig hebben voor de ontwikkeling van een mooi, gelaagd palet. Een wijn waarin u bij iedere slok nieuwe smaken, hinten en geuren ontdekt.

Lukt het niet om de wijn op deze perfecte temperatuur te bewaren? Dan gaat hij inboeten aan kleur, smaak en bouquet. Zelfs al is het maar voor eventjes. Het bouquet is trouwens het totaal aan subtiele geuren van een wijn, we noemen dit ook wel ‘de neus’.

Kortom: wijn bewaren bij de juiste temperatuur is essentieel om hem volledig tot zijn recht te laten komen.

Luchtvochtigheid

Naast temperatuur is de luchtvochtigheid van levensbelang. De ideale luchtvochtigheid voor het bewaren van wijn ligt tussen de 70 en 80%. Luchtvochtigheid is erg lastig om te beheersen. Waarom is luchtvochtigheid belangrijk? Dat zit zo. Wanneer u een wijn langere tijd bewaart dan verdampt een klein deel via de kurk. Maar dit mag niet de spuigaten uitlopen.

Wat gebeurt er als de lucht te droog is?

Dit noemen we ook wel een lage luchtvochtigheid. Nu verdampt een te groot deel van de wijn, waardoor het niveau sterk omlaag gaat. Wist u dat de afstand tussen de kurk en de wijn een belang-rijke graadmeter is voor de waarde van een fles op een veiling? Zo gebruiken veilinghuizen bij een fles Bordeaux zelfs een ratingsysteem zoals into neck of top shoulder. Bij een fles Bourgogne regi-streert men de afstand in centimeters tussen de wijn en de kurk.

De kurk kan trouwens ook uitdrogen bij een te lage luchtvochtigheid. Nu gaat de rek eruit en kan hij toch weer te veel lucht doorlaten. Juist: dit heet oxidatie en is erg slecht voor de wijn.

Wat gebeurt er bij een te hoge luchtvochtigheid?

Is het te klam in de opslag? Dan verkleurt het etiket van de wijn en raakt het beschadigd. Dit toont niet mooi terwijl presentatie cruciaal is voor de investeringswaarde van een wijn. Een beschadigd etiket zorgt voor een lagere waarde. 

Hoe regelt u de perfecte luchtvochtigheid?

Onder de grond. Het is bijna onmogelijk om een luchtvochtigheid van 70-80% over langere tijd te handhaven bij opslag boven de grond. Uiteraard vindt de opslag van wijn bij Colaris plaats in onze ondergrondse kelders.

Luchtkwaliteit

Wijn bewaren doet u idealiter in een goed geventileerde omgeving zonder vervelende luchtjes die via de kurk de fles kunnen binnendringen en de kwaliteit en aroma’s kunnen aantasten.

Licht

Naast temperatuur, luchtvochtigheid en -kwaliteit is het licht erg belangrijk. Wijn kan het best in het donker liggen. Licht zocht er namelijk voor dat uw wijn snel veroudert. Of het nou daglicht of kunst-licht is. De meeste flessen zijn daarom van gekleurd glas. Zo laten ze minder licht door. Maar ook gekleurd glas laat altijd licht door. En dit tast de organische componenten van een wijn aan. De structuur kan zo afbreken en dat komt de smaak niet ten goede.

Trillingsvrij

Tot slot zijn we bij een wijnopslag op zoek naar een trillingsvrije ruimte. Alleen dan kan een wijn in alle rust rijpen en zijn verfijnde aroma’s tot uitdrukking laten komen. Trillingen zorgen voor chemi-sche reacties waardoor de wijn te snel rijpt. En dan gaat de complexiteit verloren.

In de ideale situatie wordt een wijn in de opslag alleen gestoord zodra hij klaar is om verkocht of gedronken te worden. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste huizen in Nederland zijn niet trillingsvrij door de aanwezigheid van verkeer of bijvoorbeeld een spoorweg vlak in de buurt.

 

Naar boven