Domaine Henry Pellé: De aanhouder wint

Winkelwagen samenvoegen?

Welkom terug! Er zitten nog enkele artikels in je winkelwagen van je vorige bezoek. Wil je deze artikels toevoegen aan je huidige bestelling?

Geplaatst door: Colaris
op 14-07-2023
Domaine Henry Pellé
Domaine Henry Pellé

TYPEREND VOOR MENETOU-SALON: DE LOKALE GRONDSOORT 'TERRE BLANCHE'

Onze topproducent Domaine Henry Pellé heeft met zijn wijnen uit Menetou-Salon en Sancerre al meerdere malen nationaal en internationaal prijzen in de wacht gesleept met zijn fantastische, frisse, mineralige wijnen van de sauvignon blanc-druif. In totaal telt het domein 40 hectare met een ondergrond van klei, kalksteen en mergel, hier en daar doorspekt met oesterschelpen. Deze bijzondere grond, lokaal ‘terre blanche’ (Frans voor: 'witte grond') genaamd, zorgt voor een ongekende mineraliteit. Het domein werkt zonder pesticiden en herbiciden en de oogst gebeurt handmatig. Lees alles over het unieke terroir en de wijnen van Domaine Henry Pellé hieronder.

Onze klanten zeggen Uitstekend 4.5 uit 5 op basis van 508 reviews

Over Domaine Henry Pellé

Menetou-Salon

Menetou-Salon is gelegen in het departement Cher, in het midden van Frankrijk, niet ver van Sancerre en Pouilly-Fumé, aan de Loire verspreid over een tiental dorpen. Als in 1959 de herkomstbenaming Menetou-Salon officieel erkend wordt, herkent de dan nog jonge Pellé, vader van de huidige telg Paul-Henry, de potentie van zijn geboortedorp Morogues en staat erop dat de aanduiding ‘Morogues’ mag worden toegevoegd op het etiket. En de aanhouder wint. Inmiddels is niet alleen het dorp Morogues hem dankbaar, maar ook alle andere tien gemeenten, want dankzij Pellé mogen zij tegenwoordig allemaal hun dorpsnaam toevoegen aan de herkomstbenaming Menetou-Salon. 

Geschiedenis van de Pellé´s

De eerste wijnmakers van Pellé maakten wijn voor eigen consumptie, om iets lekkers te drinken bij de zondagse lunch en iets dorstlessends bij het werken in de wijngaard of op het land. Later, omdat de wijn goed was, verkocht Paul Pellé hem aan vrienden voor feesten en bruiloften, en in de buurt. Ernest Pellé, de zoon van Paul, produceerde ook wijn, maar creëerde daarnaast een wijngaard. De planten werden verkocht in de appellatiegebieden: Menetou-Salon en Sancerre.

De zoon van Ernest, de jonge Henry Pellé, die zich bewust was van de rijke kwaliteit van zijn terroirs in Morogues, stond erop dat de naam van het dorp (Morogues) zou worden genoemd na die van de appelatie (Menetou-Salon) op het wijnetiket. Sindsdien is de Menetou-Salon Morogues, in het hart van hun assortiment, de vlaggenschipwijn van het wijnhuis gebleven. Henry Pellé was vol vertrouwen en kocht wijngaarden wanneer hij maar kon. In 1970 liet hij wijnkelders bouwen onder zijn Les Cris-wijngaard.

In 1981 besloten Henry en broer Éric om hun eerste wijn uit één enkele wijngaard te produceren: les Blanchais; pioniers in de regio, maakten ze een wijn die zijn kwaliteit ontleende, niet aan de methoden van veroudering of de leeftijd van de wijnstokken, maar aan de definitie van zijn terroir. Toekomstige wijnen zouden hetzelfde principe volgen.

Terroirs domainepelleTerroirs domainepelle

"Pellé himself was considered one of the masters of the Sauvignon Blanc grape, and now his family carries on, making wines that are highly admired." (Karen MacNeil, The Wine Bible)

Er kwam steeds meer vraag naar de wijnen van Henry. De jonge vrouw van Eric, Anne, kwam bij het Domaine om haar schoonmoeder op kantoor te helpen. Tegen die tijd was het Domaine uitgegroeid tot de omvang die het nu is. Henry's gok had zijn vruchten afgeworpen.

In 1995 kwam Eric om in een ongeluk. Anne en Henry hadden het geluk om Julien Zernott, destijds een jonge afgestudeerde oenologie, te vinden om het werk van Eric over te nemen. Samen zetten ze het werk voort.  Zo verschenen in 1996 de wijnen Vignes de Ratier en Les Cris. Juliens werkte aan de rode wijnen stelde het Domaine in staat om in de voorhoede van de appellatie te blijven. In 2007 droeg Julien het over aan Paul-Henry Pellé, de zoon van Ann en Eric.

Sterrenstatus

De huidige, vierde, generatie is de begenadigd wijnmaker Paul-Henry Pellé die studeerde aan het Lycée Viticole in Beaune waar zijn liefde voor single vineyard wijnen -Les Blanchais!- ontstond. Paul-Henry maakt in 2007 op 22-jarige leeftijd zijn eerste wijn en bezorgt het domein meteen zijn sterrenstatus. Ook wordt het domein in de loop der tijd uitgebreid, en telt inmiddels 40 hectare op een bodem van klei, kalksteen en mergel, een variant van de beroemde Kimmeridge bodem van de Champagne, die hier lokaal ‘terre blanche’ wordt genoemd. Deze fossiele bodem geeft de wijnen hun geheel eigen -minerale- karakter. Maar Pellé beseft dat alléén een fantastisch terroir nog geen garantie voor kwaliteit is en investeert in 2016 in een gloednieuwe vatenkelder met “state of the art” rvstanks en barriques van de beste kuipers. Kortom, Henri Pellé is de spreekwoordelijke ‘best of two worlds’: ambacht en innovatie.

Sauvignon for grown-ups

Daarnaast werkt Paul-Henry geheel biologisch. Mede daardoor kent Pellé - naast Colaris - een grote schare fans zoals Roger Voss van de Wine Enthusiast die over het domein schrijft: “iconic producer of Menetou-Salon”. En Robert Parker van Wine Advocate meent: “Pellé is Sauvignon Blanc for grown-ups”. En ook Karen MacNeil (The Wine Bible) waardeert de wijn. 

Domaine henry pelleDomaine henry pelle

Domaine Henry Pellé